Jak rozpoznać prawdziwego rogala świętomarcińskiego?

Rogale świętomarcińskie już od 150-lat są symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. Przez dekady ich receptura pozostawała niezmienna – ciasto na bazie masła oraz nadzienie z białego maku, marcepanu i migdałów. Jak znaleźć prawdziwego rogala świętomarcińskiego i dlaczego coraz częściej znajdujemy w nich margarynę, masę jajeczną oraz sztuczne aromaty?
Tradycja wypieku Rogali świętomarcińskich istniała już w 1860 roku – to wtedy w „Dzienniku Poznańskim” ukazała się pierwsza reklama tego przysmaku. Charakterystyczny kształt wypieku przypominać miał zgubioną podkowę konia dosiadanego przez św. Marcina. Znana w obecnym kształcie tradycja wypieków rogali rozpoczęła się trzydzieści lat później. Współcześnie, co roku 11 listopada poznańskie piekarnie przygotowują około 250 ton tego wypieku.
Trzynaście lat temu Rogal świętomarciński trafił na prestiżową listę produktów regionalnych Unii Europejskiej. To właśnie tym charakterystycznym, żółto-niebieskim oznaczeniem chronione są inne polskie przysmaki takie jak: Oscypek, Obwarzanek krakowski czy Miód kurpiowski. Regulacje dotyczące miejsca wypieku Rogali świętomarcińskich nie budzą żadnych kontrowersji. Certyfikowany Rogal wypiekany może być wyłącznie w Poznaniu i kilku powiatach Wielkopolski. Dla wielu poznaniaków problemem jest jednak odgórnie narzucona receptura – zamiast marcepanu, migdałów czy masła znaleźć w niej można margarynę, masę jajeczną, okruchy cukiernicze oraz „aromat migdałowy do smaku”.
– Skład rogali certyfikowanych, opracowany został przez cukiernie przemysłowe, które swoje wysiłki skupiają na produkcji jak najtańszych wyrobów na masową skalę. Musi być tanio, szybko i łatwo. Nie widzę powodu, dla którego u siebie miałbym stosować margarynę czy też wypełniać nadzienie rogala okruchami piekarniczymi – zwraca uwagę Witold Jaskólski
Kilka lat temu właściciele małych, rzemieślniczych piekarni i cukierni zdecydowali, że warto wrócić do korzeni i zaoferować poznaniakom wypieki przygotowywane według tradycyjnej receptury.
– W CHLEBSZYM nie zgadzamy się na żadne rogalowe kompromisy. Nadzienie to biały mak, migdały, orzechy włoskie, najlepszy marcepan, miód i rodzynki. Jest prawdziwe masło, a nie margaryna, prawdziwe jajka, a nie masa jajeczna. Zamiast sztucznych aromatów używamy rumu i pachnących pomarańczy. Do tego wszystko wykonujemy ręcznie, jak za dawnych lat. To wyraźnie podnosi jakość ale i cenę wyrobu – dodaje właściciel pracowni Chleba CHLEBSZY.
Poznaniacy coraz częściej decydują się na wybór Rogali pozbawionych certyfikatu. To świadoma decyzja związana z rosnącym zainteresowaniem na produkty jakościowe i lokalne. Co roku zwiększa się liczba piekarni i cukierni, które wracają do korzeni i przyłączają się do nieoficjalnego ruchu rogali bez certyfikatu.
POWIĄZANE WPISY
8 grudnia 2023
Choinki pod choinkę – od RMF FM i Małopolski
Jak co roku o tej porze RMF FM przybywa do miast w całej Polsce i rozdaje „Choinki pod…
0 Komentarzy2 Minuty
8 grudnia 2023
Anex Tour: dwa razy więcej klientów w 2024
Blisko 750 osób z pięciu państw wzięło udział w workshopie Anex Tour w egipskim Sharm…
0 Komentarzy2 Minuty
7 grudnia 2023
Hydropolis obchodzi ósme urodziny. Nowy eksponat, niespodzianki i wspólne świętowanie 9-10 grudnia
Hydropolis świętuje swoje ósme urodziny. Miejsce znajduje się w czołówce najchętniej…
0 Komentarzy4 Minuty
7 grudnia 2023
Plastron startowy Adama Małysza do wylicytowania podczas Gali Waszej Turystyki
Plastron startowy z autografem Adama Małysza, polskiego skoczka narciarskiego, zdobywcy…
0 Komentarzy2 Minuty
7 grudnia 2023
PLL LOT uruchamiają nowe połączenie. Z Warszawy do Rijadu polecimy od 4 czerwca 2024
Polskie Linie Lotnicze LOT wprowadzają nową trasę lotniczą do Rijadu, a bilety na tę…
0 Komentarzy3 Minuty
6 grudnia 2023
Bachledka otwiera sezon narciarski
Bachledka to kolejny ośrodek narciarski, który przyspiesza otwarcie sezonu. Można…
0 Komentarzy1 Minuty
6 grudnia 2023
Szczyrk Mountain Resort otwiera sezon narciarski w piątek 8 grudnia
Szczyrk Mountain Resort zapowiada otwarcie sezonu narciarskiego w ten piątek, 8 grudnia.…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2023
Warszawska branża turystyczna solidarna z gdańską inicjatywą „Biskupia 33”
Członkowie Warszawskiej Organizacji Turystycznej wsparli projekt ,,Biskupia 33”. W dniach…
0 Komentarzy4 Minuty
4 grudnia 2023
Świąteczne wyjazdy Polaków
Polacy polubili świąteczne podróże. 27 proc. grudniowych rezerwacji zrobiono z ponad…
0 Komentarzy3 Minuty