Co ma piernik do turystyki?
Jednym z gości III Forum Promocji Turystycznej będzie Andrzej Olszewski, twórca Żywego Muzeum Piernika. Opowie o tym, jak stworzyć produkt, który sam w sobie stanowi promocję dla miasta.
Promocja turystyki - co poszło źle
Trudno dziś uwierzyć w to, że na początku wieku na naszych rozwiązaniach w zarządzaniu promocją turystyczną wzorowały się inne kraje. Co poszło nie tak - dowiemy się na III Forum Promocji Turystycznej
Wiceprezydent Wrocławia na Forum
Magdalena Piasecka, wiceprezydent Wrocławia będzie gościem III Forum Promocji Turystycznej, które odbędzie 19 kwietnia we Wrocławiu.
Warszawa czarterem z Radomia
Prezes PPL powiedział, że Lotnisko w Radomiu rekomendowane jako komplementarne dla Lotniska Chopina – podała PAP.
Naprawa zarządzania promocją
archiwum prywatne Ile wiemy o tym, na czym polega system zarządzania promocją turystyczną? Jakich reform oczekuje środowisko? I jak wyglądają propozycje zmian, opracowane przez Wojciecha Fedyka?
  • Co ma piernik do turystyki?
  • Promocja turystyki - co poszło źle
  • Wiceprezydent Wrocławia na Forum
  • Warszawa czarterem z Radomia
  • Naprawa zarządzania promocją

piątek, 02 luty 2018 10:54

Ján Bošnovič odwołany ze stanowiska

Napisane przez Adam Gąsior
Od lewej: Jan Bośnovicz i redaktor naczelny portalu WaszaTurystyka.pl na Rysach. Od lewej: Jan Bośnovicz i redaktor naczelny portalu WaszaTurystyka.pl na Rysach. AG

Dyrektor Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce (od 1 października 2002 roku), Ján Bošnovič został odwołany ze stanowiska.

Ján Bošnovič kończy pracę w Warszawie 1 marca 2018 roku, po 15,5 roku prowadzenia biura.

Przypomnijmy, że ponad rok temu, 1 stycznia 2016 roku przestała istnieć, jako samodzielny twór, (po 20 latach) Słowacka Agencja Ruchu Turystycznego (SACR). Jej zadania przejęło Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Rozwoju Regionalnego.
W listopadzie 2016 roku Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Rozwoju Regionalnego rozpisało konkurs na jego stanowisko (chcą połączyć promocję Polski i Litwy), jednak po miesiącu wycofało się z tego nierozsądnego pomysłu (czytaj TUTAJ).

Ján Bošnovič dyrektorem Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce został (założył je) 1 października 2002 roku. Od tej pory Słowacja zyskała na popularności a branża i dziennikarze zyskali wyjątkowego i nieocenionego sojusznika.

Odwołanie jego to bardzo zła wiadomość dla polskich biur podróży i mediów. Jánka Bošnoviča nie da się tak łatwo zastąpić.

Jest nie tylko jednym z bardziej znanych i lubianych dyrektorów narodowych ośrodków informacji turystycznej w Polsce. Jest wielkim przyjacielem Polski i Słowacji, Słowakiem i w pół Polakiem.

To Jankowi większość dziennikarzy zawdzięcza swój pierwszy i kolejne kontakty ze Słowacją. To dzięki niemu, jego niespożytej energii i wytrwałości, Słowacja była przez ostatnie 15 lat jednym z bardziej aktywnych uczestników targów turystycznych w Polsce.

Janek zorganizował wyjazdy dla dziesiątek biur podróży i setek dziennikarzy. Jego biuro było otwarte dla wszystkich chcących czegokolwiek dowiedzieć się o Słowacji. Wielu z nas, dziennikarzy poznało Słowację, jej tajemnice, mniej znane miejsca dzięki Jankowi. To Janek promował skutecznie w Polsce słowackie uzdrowiska, aquaparki, kuchnię słowacką i wina. Przed jego ewentualnym następcą stoi bardzo trudne zadanie.

Ján Bošnovič zostaje w Polsce, nie wie jednak jakie są jego dalsze plany zawodowe.