Czarujące Świętokrzyskie – 20 lat rozwoju turystycznego

fot. Dorota Olendzka

We wrześniu 2023 roku Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego świętowała 20-lecie swojego istnienia. W ciągu tych dwóch dekad inwestowano w rozwój infrastruktury turystycznej i aktywnie promowano region, co przyspieszyło rozwój turystyki i stało się kluczowym czynnikiem napędowym lokalnej gospodarki. Symbolem tego sukcesu stało się oficjalne otwarcie Parku Legend, projektu wybudowanego przez Świętokrzyską ROT we współpracy z Miastem i Gminą Nowa Słupia, wykorzystując fundusze UE.

Fachowcy z branży, obserwujący rozwój turystyczny regionu, dostrzegli zwracający uwagę sygnał. Otóż województwo – kojarzone głównie z Górami Świętokrzyskimi, parkiem narodowym, tradycjami pustelników i zakonników czy legendami i czarownicami – postanowiło szczególny nacisk położyć na spotkania motywacyjne, konferencje, imprezy targowe i eventy. W mojej ocenie decyzja ta oznacza kolejny krok naprzód w turystycznej aktywizacji regionu.

W maju 2023 w ramach ROT, przy silnym wsparciu branży hotelarskiej, zostało powołane Świętokrzyskie Convention Bureau liczące obecnie 27 członków. Jego głównym zadaniem jest promocja regionu świętokrzyskiego jako atrakcyjnego miejsca do organizacji konferencji, kongresów, targów i innych wydarzeń biznesowych. Jego project managerem została Katarzyna Batko z sukcesem promująca Sandomierz i okolice, w ramach działającego stowarzyszenia LOT „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej”. Jej wiedza i doświadczenie umożliwiły niemal natychmiastowe rozpoczęcie działalności statutowej.

Odkrywanie regionu świętokrzyskiego. Tradycja, kultura i nowoczesność

Świętokrzyskie Convention Bureau zamierza być aktywnym pośrednikiem między organizatorami wydarzeń a lokalnymi partnerami, takimi jak hotele, centra konferencyjne, restauracje czy atrakcje turystyczne. Dzięki pozyskanym środkom z MSiT oraz współpracy z Polską Organizacją Turystyczną, MeetingPlanner.pl i SITE Poland już zorganizowano kilka wizyt studyjnych dla organizatorów spotkań i konferencji, jak również press tours dla dziennikarzy.

W towarzystwie przedstawicieli innych mediów biorę udział w takiej wizycie, z intrygującym motto: Świętokrzyskie – bilet do raju aktywnie, smacznie i (nie) winnie optymistycznie.

W pierwszym etapie poznajemy atrakcje Ziemi Sandomierskiej. To historyczna nazwa regionu rozciągającego się między Pilicą a Wisłą oraz między Sanem a Dunajcem. Sam Sandomierz, w minionych wiekach miasto wojewódzkie, jest położony na siedmiu wzgórzach nad Wisłą i często nazywany małym Rzymem. Zwiedzanie warto zacząć od przejażdżki meleksem, trasa przebiegającą m. in. przez Rynek z Ratuszem, Bazylikę Katedralną, Zamek Królewski, Winnicę Św. Jakuba, malowniczy Wąwóz Królowej Jadwigi, Ucho Igielne, bulwar nad Wisłą, Synagogę, kościół św. Michała i bramę Opatowską. Atmosfera i urok, spotęgowane dodatkowo legendą „Ojca Mateusza”, przyciągają turystów i mogą stanowić fascynującą oprawę dla imprez MICE.

W kolejnym kroku potężny ładunek optymizmu, czyli wizyta w galerii autorskiej Cezarego Łutowicza, odkrywcy i promotora biżuterii z unikalnego krzemienia pasiastego. Jedyne miejsce w świecie występowania tego magicznego kamienia to Ziemia Sandomierska. Krzemień pasiasty jest uważany za kamień optymizmu. Działa wyciszająco i antydepresyjnie, przypisuje mu się także właściwości ochronne oraz oczyszczające. Stosowanie krzemienia pasiastego w biżuterii zapoczątkował w roku 1972 Cezary Łutowicz. Organizowane przez artystę liczne wystawy w kraju, jak i zagranicą spowodowały, że biżuteria ta zaczęła wzbudzać powszechny zachwyt. W Sandomierzu od roku 2000 odbywają się warsztaty złotnicze pod tytułem „Krzemień pasiasty- kamieniem optymizmu”.  W 2007 roku na pierwszej sesji naukowej pt. „35 lat krzemienia pasiastego w biżuterii” ogłoszono Sandomierz Światową Stolicą Krzemienia Pasiastego. Myślę, że kontakt z krzemieniem pasiastym powinien być warunkiem sine qua non każdego turysty i uczestnika sandomierskiej imprezy MICE.

Pozostając przy miejscach magicznych przechodzimy do „Czary Napary – Akademia Ziołowa Marcina z Urzędowa”.  Patronem jest tu polski ksiądz, lekarz, botanik i zielarz – autor słynnego „Herbarza polskiego” – dzieła, z którego od ponad 400 lat ciągle korzystają medycy i inni specjaliści. Kamienica przy Rynku 4 to rewelacyjna interakcyjna wystawa. Każdy eksponat można obejrzeć, dotknąć czy powąchać. Na powitanie zwiedzający otrzymują diagnozę stanu zdrowia, wraz z sugestią naturalnego remedium, ordynowanego przez wytrawnego zielarza. Jeden z niewielkich pokoików poświęcony jest truciznom i historii otruć.  W kolejnych pomieszczeniach – wszystko co jest związane roślinami, ludową medycyną, afrodyzjakami i naturalnymi kosmetykami. I wreszcie współczesność – rośliny w naszej kuchni i łazience.

Świętokrzyskie gastronomicznie. Kulinarna podróż przez smaki regionu

Dubas „Sandomierka” to unikatowa łódź flisacka, którą w sezonie organizowane są rejsy po Wiśle ze Starego Portu w Sandomierzu. Nawet krótki rejs to okazja do podziwiania panoramy miasta oraz wysłuchania legend i historycznych opowieści. „Sandomierką” można dotrzeć w pobliże obiektu, który zachwyci każdego organizatora MICE. To malowniczo położony nad brzegiem Wisły, a jednocześnie blisko Rynku, Club N51 – Restauracja Jadwiga. Całość zachwyca rozmachem i niebanalną aranżacją na dwóch niezależnych kondygnacjach. Do tego dochodzi znakomita gastronomia, w dużym stopniu oparta na daniach regionalnych.

W tym miejscu trzeba powiedzieć więcej o sandomierskiej kuchni. Jej główna cecha to potrawy dobre i sprawdzone od pokoleń. Wymienię tylko kilka: żur chłopski z kapustą, tradycyjna zupa jarzynowa na mleku, grzybowa z kaszą, kugiel (zapiekanka ziemniaczana) oraz placki drożdżowe, często podawane z owocami.

Dania te najlepiej smakują z lokalnymi winami. W okolicach Sandomierza winorośle uprawiano już we wczesnym średniowieczu. W ostatnich latach obserwuje się wyraźne odrodzenie winiarstwa, powstaje tu coraz więcej cenionych i nagradzanych trunków. Modelowym przykładem jest powstała w maju 2017 r. rodzinna Winnica Nadwiślańska w Górach Pieprzowych, malowniczo położona na krawędzi Wyżyny Sandomierskiej. Uprawia się tu sześć odmian winorośli, cztery białe m. in. chardonnay i riesling oraz dwa czerwone – cabernet cortis i regent. Etykiety butelek z winnicy zdobią występujące w okolicy ptaki, a ich łacińskie nazwy są inspiracją dla nazw win. Na organizowane tu degustacje i pikniki zjeżdżają się turyści niemal z całej Polski.

Kulinarnym podsumowaniem dnia jest kolacja „Wykwintne smaki Sandomierszczyzny” w Dworze na Wichrowym Wzgórzu w Przybysławicach. W pieczołowicie odrestaurowanym XIX-wiecznym dworku organizowane są konkursy poetyckie, spotkania autorskie, koncerty, plenery malarskie i wernisaże. Okoliczni mieszkańcy celebrują tu wydarzenia rodzinne. Dla organizatorów MICE, którzy szukają staropolskiej kuchni i sarmackiej gościnności, to venue idealne na szkolenia, spotkania integracyjne czy kameralne konferencje (ok. 30 miejsc noclegowych).

Noc spędzamy w sandomierskim hotelu Mały Rzym. Jest on położony ok. 1,2 km od Starego Miasta. Hotel zapewnia zaplecze bankietowe, które idealnie nadaje się do organizacji dużych uroczystości. Na miejscu są cztery nowoczesne sale konferencyjne, o różnym przeznaczeniu i wystroju. Można w nich zorganizować szkolenia, prezentacje, sympozja i spotkania biznesowe. W rozległym ogrodzie możliwość pikników i grillowania, a wszyscy goście mogą korzystać z krytego basenu, wanny z hydromasażem i saun.

W granicach historycznej Sandomierszczyzny położona jest wieś Kurozwęki. Można powiedzieć, że to unikalny kompleks muzealno-hotelowo-gastronomiczno-eventowy. Dzieje Pałacu w Kurozwękach sięgają XIV wieku.  Początkowo był budowlą obronną i jednym z pierwszych murowanych zamków rycerskich w Polsce. Wielokrotnie go przebudowywano, aż do osiągnięcia wyglądu pałacu. Wokół rozległy park oraz hotel, restauracja, kawiarnia, zagroda bizonów, mini-zoo, konie arabskie, pola, łąki i pastwiska. Ciekawą atrakcją dla dorosłych i dzieci jest labirynt bukowy o powierzchni 30 a i długości ścieżek 500 m. Tuż w pobliżu działający od 5 lat Browar Popiel. Powstał on w miejscu dawnych czworaków, a gościom udostępnia się dwie duże sale. W części dolnej usytuowane są warzelnia i fermentownia, tak aby odwiedzający browar mogli obserwować produkcję piwa.


POWIĄZANE WPISY

Privacy Preference Center