Warszawskie restauracje, członkowie WOT w przewodniku Gault & Millau
W poniedziałek 25 listopada odbyła się Gala Premierowa VI edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce.
Tegoroczna edycja wydawnictwa to pierwsza edycja, w której wydrukowano wyłącznie recenzje restauracji z najwyższymi oznaczeniami, czyli tych które uzyskały co najmniej 11 na 20 możliwych punktów. Po przekroczeniu tej granicy lokale dostają dodatkowo od 1 do 5 czapek. Warszawa króluje w tym zestawieniu – ponad 120 warszawskim restauracjom przyznano kucharskie czapki.
Barbara Turak, prezes zarządu WOT, powiedziała: „Bardzo się cieszymy, że w gronie restauracji z najwyższymi oznaczeniami znalazły się również restauracje członkowskie Warszawskiej Organizacji Turystycznej, w tym Belvedere, Brasserie Warszawska, Chianti, Kieliszki na Próżnej, Kieliszki na Hożej, Prime Cut oraz Opasły Tom, który wyróżniono również nagrodą dla Flavii Borawskiej – otrzymała ona tytuł „Kobieta Szef 2020.”
W pozostałych przyznawanych kategoriach wyróżniono: Rafała Kowalczyka z warszawskiego Starego Domu (Szef Kuchni Tradycyjne), Rafała Grzegorzka (Młody Talent), Łukasz Budzik z sopockiej Menniczy Fusion (Szef Jutra). Szefem roku został natomiast Dariusz Barański z Restauracji Warszawska zlokalizowanej w hotelu Warszawa. W wydarzeniu wzięło udział ok. 800 osób i wydano 8000 dań.
Uroczyste Gale premierowe Żółtego Przewodnika przyciągają setki najlepszych szefów w całej Polski oraz rzesze dziennikarzy i organizowane są co roku w innym mieście. Organizatorzy pragną bowiem pokazać zarówno Polakom, jak i turystom najdynamiczniej rozwijające się regiony naszego kraju wraz z ich bogatą kulturą kulinarną. Dotychczas wydarzenie gościło m.in. w Gdańsku, Łodzi i Krakowie. W związku z ogromną dynamiką i rozwojem branży restauracyjnej oraz stałym wzrostem liczby restauracji wyróżnianych przez Gault & Millau Polska, naturalnym wyborem miejsca kolejnej Gali Premierowej przewodnika stała się na powrót Warszawa. Warszawska Organizacja Turystyczna była partnerem wydarzenia.
POWIĄZANE WPISY
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty
15 czerwca 2021
LOT – nowe menu w klasie ekonomicznej
Dania wegetariańskie, wegańskie i mięsne, świeże przekąski, a także sałatki czy koktajle…
1 Komentarz3 Minuty
27 kwietnia 2021
Restauracja zamknięta w słoik. Recepta na czas pandemii
Winny Garaż to rodzinna restauracja i winiarnia w miejscowości Dobiesz, około 40 min…
0 Komentarzy3 Minuty
12 października 2020
Tutaj dziecko samo upiecze chleb cypryjski
Na końcu wioski cypryjskiej wioski Letymvou na ogrodzeniu jednego z domów widnieje napis…
0 Komentarzy2 Minuty
17 września 2020
Restauracje w hotelach Campanile znowu otwarte
Po wakacyjnej przerwie restauracje w hotelach Campanile w Szczecinie, Bydgoszczy i…
0 Komentarzy1 Minuty
11 września 2020
Wiedeński dzień wędrówek śladami wina
Wiedeńskie winnice można odkrywać i przemierzać po trzech trasach o łącznej długości 25…
0 Komentarzy1 Minuty