Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji

Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin jako kolejne po Stambule tureckie lokalizacje ujęte w prestiżowej publikacji. Ogłoszenie wyróżnionych w Izmirze i Bodrum restauracji odbędzie się podczas uroczystej ceremonii w dniu 9 listopada 2023 roku w Stambule.
Michelin poinformował o dołączeniu Izmiru i Bodrum do swej światowej sławy Przewodnika. Ceremonia przedstawienia wyróżnionych restauracji odbędzie się podczas wydarzenia organizowanego w Stambule 9 listopada 2023 roku.
Nie tylko tradycyjna turecka kuchnia
Izmir i jego okolice, w tym urocza dzielnica Urla, mieszcząca się na szlaku winiarskim, dysponują bogatą ofertą kulinarną: od modnych restauracji i nowoczesnych kawiarni, po tradycyjne i popularne lokale. Restauracje często prowadzone są przez miejscowych, młodych szefów kuchni, którzy w szczególny sposób łączą tradycyjne dziedzictwo kulinarne z nowoczesną formą.
W Bodrum, będącym jednym z najbardziej znanych, ekskluzywnych tureckich ośrodków turystycznych w prowincji Muğla, zaobserwować można ciekawe połączenie tureckich restauracji serwujących dania oparte na składnikach prosto z morza, z lokalami oferującymi dania kuchni międzynarodowej. Wśród tych ostatnich, największą popularnością cieszą się restauracje azjatyckie i włoskie.
Wypromować Turcję gastronomią
„Po ubiegłorocznym dołączeniu do naszego Przewodnika Stambułu, nasi inspektorzy niezmiernie cieszą się, że teraz mogą umieścić w nim Izmir oraz Bodrum. W Izmirze i jego okolicach znaleźć można atrakcyjne restauracje, będące celebracją lokalnego dziedzictwa oraz ukazujące wysoki poziom umiejętności gastronomicznych wielu młodych szefów kuchni. Bodrum natomiast wyróżnia się bogactwem restauracji, wśród których szereg tradycyjnych i ogólnodostępnych lokali znajduje się w centrum miasta, a innowacyjne koncepcje można znaleźć w luksusowych kurortach. Dodając te dwa nowe obszary do rodziny Przewodnika Michelin, mamy szczerą nadzieję, iż na całym świecie rozpowszechnimy przesłanie, że Turcja to destynacja, której również pod względem kulinarnym, nie można pominąć” – komentuje Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin.
„Cieszymy się, że tuż po Stambule jako „mieście gastronomii” na pierwszy plan wysuwają się również Izmir i Bodrum. Dzięki naszym szefom kuchni, którzy łączą produkty regionu ze strategią „od pola do stołu” będziemy mogli zaprezentować bogactwo naszej kultury kulinarnej, której podstawą jest koncepcja zrównoważonego rozwoju. Turyści, którzy przybędą do Izmiru i Bodrum, aby skosztować tych przysmaków, będą mogli podziwiać również turkusowe wody Morza Egejskiego, ich bogate dziedzictwo historyczne i wysokiej jakości infrastrukturę oraz cieszyć się nieograniczonymi możliwościami, począwszy od turystyki rejsowej, a skończywszy na Błękitnych Rejsach łodzią gulet” – komentuje Mehmet Nuri Ersoy, Minister Kultury i Turystyki Republiki Turcji.
Pięć gwiazdek Michelin w Stambule
Przewodnik Michelin po Stambule, wydany po raz pierwszy w 2022 roku, ukazuje potencjał gastronomiczny i różnorodność kulinarną największego miasta Turcji. Przedstawia on 53 restauracje, w tym pięć wyróżnionych gwiazdką Michelin (jedna z nich posiada dwie gwiazdki, oraz cztery – jedną gwiazdkę), jedna zieloną gwiazdką Michelin i 10 – nagrodą Bib Gourmand. Przewodnik Michelin podkreślił różnorodność dań sezonowych i specjałów Stambułu oraz ukazał przegląd restauracji – od lokali typu bistro, po tradycyjne i luksusowe miejsca.
Pełny wykaz restauracji z przewodnika „Michelin Guide İstanbul, İzmir, Bodrum 2024” zostanie zaprezentowany 9 listopada 2023 roku podczas ceremonii w Stambule. Lista będzie dostępna na stronie internetowej przewodnika Michelin, a także w bezpłatnej aplikacji mobilnej dla systemów iOS i Android.
POWIĄZANE WPISY
12 lutego 2025
Pociąg do kultury połączył Berlin, Poznań i Warszawę
Do 16 lutego na wyznaczonych połączeniach między Berlinem, Poznaniem i Warszawą będzie…
0 Komentarzy2 Minuty
11 lutego 2025
PHH z pierwszymi certyfikatami Green Key
Grupa Kapitałowa Polskiego Holdingu Hotelowego (PHH) zdobyła pierwsze certyfikaty Green…
0 Komentarzy1 Minuty
11 lutego 2025
Film promujący Dolny Śląsk zdobywa Grand Prix na FilmAT Festival 2024
Spot promujący Dolny Śląsk „Odkryj tajemniczy Dolny Śląsk” zdobył Grand Prix podczas XIX…
0 Komentarzy2 Minuty
10 lutego 2025
Ryanair wprowadza nową trasę na Maltę
Ryanair poinformowała o swoim letnim rozkładzie lotów na 2025 rok z Rzeszowa. Obejmuje on…
0 Komentarzy2 Minuty
6 lutego 2025
Restauracje ważniejsze niż zabytki? Młodzi podróżni zmieniają priorytety
Ponad 70 proc. młodych podróżnych uważa, że kulinarne doświadczenia to kluczowy element…
0 Komentarzy5 Minuty
5 lutego 2025
Więcej turystów nad Bałtykiem w ferie. Hotele notują wzrost rezerwacji
Coraz więcej turystów wybiera nadmorskie kurorty na ferie zimowe. Pomorze Zachodnie staje…
0 Komentarzy5 Minuty
4 lutego 2025
II edycja Responsible Incentive Travel Day już w kwietniu
Stowarzyszenie Site Poland organizuje drugą edycję wydarzenia Responsible Incentive…
0 Komentarzy2 Minuty
4 lutego 2025
Rekordowy rok dla Turcji: 62,2 mln turystów i 61,1 mld dolarów przychodu
W 2024 roku Türkiye (Turcja) odnotowała rekordowy wzrost liczby odwiedzających, goszcząc…
0 Komentarzy1 Minuty
31 stycznia 2025
Compensa: co trzeci turysta korzysta z polisy podczas zimowego urlopu
Złamana noga na stoku, zgubiony bagaż czy nagła choroba – 37 proc. Polaków przyznaje, że…
0 Komentarzy4 Minuty