Rusza gastronomia, kontrole na granicach do 12 czerwca

Restauracje i knajpy otwarte od 18 maja
Browar w Toruniu/fot. AG

Uruchomienie lokali gastronomicznych nastąpi 18 maja – potwierdził dziś premier Mateusz Morawiecki. Jednocześnie zapowiedział, że do 12 czerwca przedłużone zostaną kontrole na granicach.

Gość będzie mógł zjeść posiłek zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej), zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

Pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom.

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

• limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe);
• dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
• zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
• zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
• noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Przypomnijmy, że w II etapie odmrażania gospodarki otwarte zostały hotele.

Kontrole na granicy przedłużone do 12 czerwca

Dzisiaj również rząd ogłosił kontrolę graniczną na granicy wewnętrznej z Niemcami, Litwą, Czechami i Słowacją o kolejne 30 dni – od 14 maja do 12 czerwca 2020 roku. Tak jak dotychczas granicę będzie można przekroczyć tylko w wyznaczonych miejscach. Kontrole będą też nadal prowadzone w portach morskich i na lotniskach.

https://www.gov.pl/web/koronawirus/3etap