Kuchnia polska promocją Polski

O tym, że kuchnia polska należy do tych atrakcji turystycznych, które odwiedzający nasz kraj chwalą najbardziej i chętnie dla niej wracają, wie coraz więcej ludzi mających coś wspólnego z turystyką. Wspominali o tym również na uczestnicy konferencji Turystyka Polonijna (czyt. artykuł Komu potrzebna turystyka polonijna). Może tylko odpowiedzialni za promocję turystyki w Polsce zapominają, jak ważną jej elementem jest tradycyjna kuchnia.
Znany kucharz Karol Okrasa, warszawskie restauracje Belvedere i Platter, Protokół Dyplomatyczny MSZ, Stowarzyszenie Polska Wódka oraz firmy Philipiak i Tedmar były organizatorami II warsztatu, który odbył się 25 listopada br. w restauracji Platter.
Nawiązywał on tematycznie do tradycyjnej polskiej Wigilii. Zaproszone panie ambasadorowe z 20 państw miały za zadanie przygotować, według przepisów Karola Okrasy, świąteczne dania z różnych regionów Polski. Zaczęło się od mini-wykładu Karola Okrasy, podczas którego starał się wytłumaczyć specyfikę polskiej kuchni wigilijnej (ryby, grzyby, zupy) i samej Wigilii, jej zwyczajów. Potem zaczęły zmagania. Jedne z uczestniczek zajęły się przygotowywaniem zupy, inne lepiły uszka, przy kolejnym stole zawijano krokiety z kapustą, przy kilku dzielnie „walczono” z rybami (m.in. karp, sandacz). Panie dzielnie kroiły, mieszały, obtaczały w migdałach i ziołach i pokrzepiały się drinkami przygotowane przez organizatorów.
Celem organizacji spotkań z paniami ambasadorowymi jest zapoznanie z polską kulturą i tradycją kulinarną oraz pozyskanie wpływowych entuzjastów Polski pośród światowej dyplomacji. Sądząc z ich zaangażowania w kuchenne prace i z uśmiechów (bynajmniej nie dyplomatycznych), cel został osiągnięty. A więc co najmniej dwadzieścia kobiet (i ich rodziny) będzie znać, i miejmy nadzieję, chwalić kuchnię polską.
Oto „lista obencości”: Deolinda Culolo – Angola, Albina Galoyan – Armenia, Patricia Beatriz Salas, Chargeé d’Affaires – Argentyna, Aybeniz Hasanova – Azerbajdżan, Iryna Gaisenak – Białoruś, Fati Delcorde – Belgia, Anna Takeva – Bulgaria, Alexandra Bugailiskis Amabasador Kanady, Alex Fieglar – również Kanada, Huberta von Fritsch – Niemcy, Zsuzsanna Gyurcsikne Holop – Węgry, Adele Hutchinson – Irlandia, Valentina Bodrug – Mołdawia, Agneta Bekkers – Holandia, Maria del Carmen Ordas Escourido – Meksyk, Mayra Angelica Diaz Chen de Madrid – Panama, Minja Bogojević – Serbia, Karin Herrstrom – Szwecja, Maria Clotilde Freccero – Urugwaj, Zamira Nazarova – Uzbekistan
POWIĄZANE WPISY
2 września 2022
Festiwal Steków w warszawskich hotelach z grupy PHH
Warszawskie hotele z grupy PHH: Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Renaissance Warsaw…
0 Komentarzy3 Minuty
28 lipca 2022
Cztery polecane tawerny w Ayia Napie
Nie jest łatwo wybrać do polecenie tawerny spośród dziesiątek lub nawet setek lokali…
0 Komentarzy8 Minuty
26 lipca 2022
Roztańczona tawerna w Pafos na Cyprze
Co chwilę donoszone prze kelnera nowe dania – zamówiliśmy rybne meze, schłodzone wino w…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2022
Na dachu NYX Hotel Warsaw otwarto bar Ether
Nowy bar Ether na dachu NYX Hotel Warsaw to panorama Warszawy ze szklanymi wieżowcami „na…
0 Komentarzy1 Minuty
14 kwietnia 2022
Warszawski Renaissance znów najlepiej oceniony przez gości w gastronomii
Renaissance Warsaw Airport Hotel już po raz drugi w tym roku znalazł się na pierwszym…
0 Komentarzy1 Minuty
17 września 2021
Konkurs dla branży gastronomicznej w Gdańsku
Gdańska Organizacja Turystyczna ogłasza konkurs dla wszystkich gdańskich restauracji.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 września 2021
Festiwal Steków w warszawskim hotelu Courtyard
Dla wszystkich miłośników steków hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport przygotował…
0 Komentarzy2 Minuty
15 czerwca 2021
LOT – nowe menu w klasie ekonomicznej
Dania wegetariańskie, wegańskie i mięsne, świeże przekąski, a także sałatki czy koktajle…
1 Komentarz3 Minuty
27 kwietnia 2021
Restauracja zamknięta w słoik. Recepta na czas pandemii
Winny Garaż to rodzinna restauracja i winiarnia w miejscowości Dobiesz, około 40 min…
0 Komentarzy3 Minuty