Restauracja w Europa-Parku dostała gwiazdkę Michelina

archiwum Europa-Park

Restauracja „Ammolite – the Lighthouse Restaurant” w czterogwiazdkowym hotelu Superior Hotel Bell Rock w niemieckim parku rozrywki, dostała pierwszą gwiazdkę Michelina już po roku od otwarcia.

Jak podkreślił członek zarządu Europa-Parku, największego parku rozrywki w Niemczech, Thomas Mack: „Nasz szef kuchni Peter Hagen w krótkim czasie zdobył serca oceniających, obiadami, w których połączył wielką pomysłowość z dyscypliną kulinarną na wysokim poziomie. Jego kuchnia jest przykładem kuchni nowoczesnej, która jednocześnie nie traci nic z korzeni i tradycji kuchni regionalnej”.
36. letni Peter Hagen pracował poprzednio w restauracji „Cheval Blanc” w hotelu Hotel Les Trois Rois w Bazylei, która posiadaczem 2 gwiazdek Michelin. Wcześniej zaś terminował u mistrza niemieckiej kuchni Haralda Wohlfahrta, w Schwarzwaldstube w Traube Tonbach. JHagen przyznaje: „Nauczyłem się od Haralda przede wszystkim dyscypliny w kuchni i dbałości o szczegóły”.
Restauracja „Ammolite” jest jedyną na świecie restauracją w parku rozrywki wyróżnioną gwiazdką przewodnika Michelin.