Miejsce w jury Festiwalu “Śląskie Smaki” w 2023 roku wylicytujemy podczas Gali Waszej Turystyki

fot. archiwum Śląskiej Organizacji Turystycznej

4 czerwca 2023 roku w Jastrzębiu Zdroju odbędzie XVII Festiwal “Śląskie Smaki”. Jak co roku jury będzie oceniało pełny obiad z potraw inspirowanych lokalnymi tradycjami. Jedno miejsce w jury można wylicytować na Aukcji Charytatywnej podczas Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 13 stycznia w hotelu Renaissance w Warszawie.

13 stycznia odbędzie się druga edycja Gali Waszej Turystki. Podczas niej odbędzie się Aukcja Charytatywna, z której cały dochód z aukcji zostanie przekazany na „Wakacje Marzeń” dzieci z Domów Dziecka.

Akcja „Wakacje Marzeń” została zorganizowana po raz pierwszy z 2022 roku przez Stowarzyszenia People for People wspierana przez Turystyczną Organizację Otwartą i Polski Holding Hotelowy oraz prywatnych darczyńców. W sezonie 2023 organizatorzy chcieliby potroić ilość uczestników i wysłać na wakacje około 60 dzieci.

Jednym z kilkunastu przedmiotów licytacji będzie udział w pracach jury Festiwalu “Śląskie Smaki” w 2023 ufundowane przez Śląską Organizację Turystyczną, organizatora festiwalu

W Festiwalu “Śląskie Smaki” biorą udział drużyny przygotowując swoje dania i produkty i walczące o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w 3 kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne, profesjonaliści.

Festiwal „Śląskie Smaki” organizowany jest przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku i ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propagowanie wartości, której jej towarzyszą.

„Śląskie Smaki” są dobrą okazją do zapoznania się z regionalnymi potrawami w ich lokalnych odmianach. Województwo śląskie ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się pod względem kulinarnym. W jego granicach znajdziemy tradycje kulinarne śląskie (te najbardziej kojarzone z tym regionem), ale również zagłębiowskie, jurajskie, czy beskidzkie.

Marka „Śląskie Smaki” ma na celu pokazanie całego bogactwa kulinarnego województwa śląskiego. Tak więc festiwal odbywając się co roku w innym miejscu województwa, stara się odkryć to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne i prawdziwe.

W ramach festiwalu organizatorzy chcą podkreślić wielowymiarowość kuchni regionalnej, której zróżnicowanie wynika z odmiennej historii poszczególnych subregionów. Poprzez działania promocyjne podkreślają ich odrębność, ale także pokazują to, co dla nich wspólne i jednoczące. Kuchnia regionalna jest bowiem istotnym elementem w budowaniu wizerunku województwa. Przede wszystkim jednak – dopełnia jego obraz i pozwala zrozumieć specyfikę regionu.

Drużyny amatorskie mogą składać się od jednej do czterech osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych z jednej lub dwóch osób. Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach. W każdej z nich uczestnicy muszą przygotować potrawy inspirowane lokalnymi tradycjami. Po trzygodzinnym gotowaniu jury będzie oceniało pełny obiad.

Program Gali i rejestracja TUTAJ

Kurs robienia rogali świętomarcińskich w towarzystwie Jana Mazurczaka – do wylicytowania na Gali Waszej Turystyki