Finnair – coraz lepsza kuchnia

W ramach programu autorskich menu w klasie biznes Finnair ogłosił współpracę z dwoma kolejnymi słynnymi szefami kuchni – Stevenem Liu z Chin i Sasu Laukkonenem z Finlandii. Finnair zacznie też serwować w klasie biznes ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, podczas wszystkich lotów międzykontynentalnych z Helsinek.
Juha Järvinen, dyrektor handlowy Finnaira, powiedział: „Dzięki współpracy nawiązanej z dwoma nowymi szefami kuchni, pasażerowie klasy biznes będą mogli poczuć smaki i obcować z kulinarnymi tradycjami wschodu i zachodu. Jesteśmy szczególnie podekscytowani rozpoczęciem pierwszej współpracy z światowej klasy szefem kuchni z Chin. Dzięki Stevenowi Liu możemy zaoferować naszym klientom nordyckie smaki i estetykę z unikalną wschodnią nutą.”
Autorskie menu szefa kuchni Stevena Liu jest podawane od 6 kwietnia podczas lotów dalekodystansowych startujących z Pekinu i Szanghaju. W późniejszych terminach będzie ono wprowadzane na kolejnych chińskich trasach. Steven Liu nazwał swoje menu „spotkaniem wschodu z zachodem”, ponieważ w nowoczesnym i nowatorskim stylu połączył w nim najlepsze smaki obu tych tradycji kulinarnych.
Steven Liu odniósł ogromny sukces w Azji i Europie. Jego dania były podawane na stołach najwykwintniejszych na świecie restauracji, takich jak Savoy i The Dorchester w Londynie, a także w lokalach słynnej sieci Le Cordon Bleu. Liu jest kulinarnym ambasadorem Le Cordon Bleu w Chinach kontynentalnych, dyrektorem kulinarnym reality show Top Chefs wyświetlanego na kanale CCTV-2, członkiem jury chińskiej edycji programu Master Chef na kanale Dragon TV oraz chińskiej edycji Master Chef dla gwiazd wyprodukowanego przez Jiangsu Broadcasting Corporation.
Dzięki stworzeniu autorskiego menu Sasu Laukkonena, od 6 kwietnia pasażerowie klasy biznes podróżujący z Helsinek na długich dystansach mogą zakosztować tego co najlepsze w nordyckich kulinariach. Doceniona przez najbardziej opiniotwórczych krytyków kulinarnych na świecie, artystyczna kuchnia Sasu Laukkonena, charakteryzuje się czystymi smakami nawiązującymi do nordyckich korzeni swojego twórcy. Laukkonen ma ponad 15 letnie doświadczenie w branży kulinarnej, a obecnie jest współwłaścicielem i dyrektorem kulinarnym Chef & Sommelier, helsińskiej restauracji, którą otworzył w październiku 2010 r. Restauracja Laukkonena od 2014 r. jest corocznie nagradzana jedną gwiazdką Michelin. Oferuje ręcznie robione potrawy przygotowywane z ekologicznych i pochodzących wprost z natury składników oraz produktów z certyfikatem fair-trade. Jest też znana z panującej tam spokojnej atmosfery.
Do nowych autorskich menu w klasie biznes na wszystkich trasach dalekodystansowych, także 6 kwietnia, Finnair wprowadził ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, która do wyrobu swoich produktów używa jedynie stuprocentowo naturalnych składników – mleka i owoców. W ostatnich latach Jymy w krótkim czasie stała się jedną z najważniejszych firm na fińskim rynku spożywczym.
Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej fińskiego przewoźnika, skomentowała: “Staramy się stale podnosić jakość posiłków oraz innych usług oferowanych pasażerom. Gdy decydowaliśmy się na nawiązanie współpracy z dwoma kolejnymi szefami kuchni, uważnie przeanalizowaliśmy informacje zwrotne od klientów, ponieważ chcieliśmy pozostać w zgodzie z naszymi zasadami zachowania najwyższej jakości, innowacyjności i świeżości serwowanych posiłków.”
POWIĄZANE WPISY
16 kwietnia 2025
Więcej lotów z Bydgoszczy do Turcji w sezonie letnim 2025
Port Lotniczy Bydgoszcz ogłosił rozszerzenie siatki połączeń do Turcji w sezonie letnim…
0 Komentarzy1 Minuty
16 kwietnia 2025
LOT uruchamia bezpośrednie połączenie Warszawa – Reykjavik-Keflavik
12 kwietnia 2025 roku Polskie Linie Lotnicze LOT zainaugurowały bezpośrednie rejsy na…
0 Komentarzy2 Minuty
16 kwietnia 2025
Rekordowy marzec 2025 na Lotnisku Rzeszów-Jasionka. Ponad 81 792 pasażerów
Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka im. Rodziny Ulmów zakończył marzec 2025 roku z wynikiem 81…
0 Komentarzy1 Minuty
16 kwietnia 2025
TAP Air Portugal wznowiła połączenia do Porto Alegre. Trzy połączenia tygodniowo między Lizboną a stolicą Rio Grande do Sul
TAP Air Portugal wznowiła bezpośrednie połączenia między Lizboną a Porto Alegre – stolicą…
0 Komentarzy3 Minuty
11 kwietnia 2025
Corendon Airlines świętuje 20-lecie działalności
W 2025 roku Corendon Airlines świętuje 20-lecie działalności na rynku lotniczym. Z tej…
0 Komentarzy2 Minuty
9 kwietnia 2025
Wizz Air połączy Warszawę z Pizą
Linia lotnicza Wizz Air zainaugurowała loty z Lotniska Chopina w Warszawie do Pizy we…
0 Komentarzy1 Minuty
9 kwietnia 2025
Odkryj nowe kierunki w ofercie PLL LOT na lato
PLL LOT zaktualizowały siatkę połączeń na sezon 2025, oferując pasażerom nowe kierunki,…
0 Komentarzy2 Minuty
8 kwietnia 2025
Ryanair obsłużył 15 mln pasażerów w marcu 2025
2 kwietnia Ryanair Holdings opublikował statystyki ruchu za marzec 2025. Przewoźnik…
0 Komentarzy1 Minuta
8 kwietnia 2025
Ryanair ogłasza rozkład lotów z Krakowa na lato 2025. 83 trasy i cztery nowe kierunki
1 kwietnia 2025 roku linia lotnicza Ryanair ogłosiła rekordowy rozkład lotów z Krakowa na…
0 Komentarzy2 Minuty