Festiwal Śląskie Smaki już za miesiąc

materiały prasowe

W tym roku finał imprezy odbędzie się 11 czerwca w Koszęcinie, w którym siedzibę ma Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który jest współorganizatorem tegorocznego Festiwalu.

Festiwal Śląskie Smaki to wydarzenie kulinarne, które od dwunastu lat gromadzi miłośników dobrego jedzenia, a przede wszystkim – tradycyjnej kuchni regionalnej województwa śląskiego, Impreza odbywa się w wymiarze kulinarnym i artystycznym, składa się więc z kilku części. Dwie z nich są jednak wyjątkowo ważne. Mowa tutaj o Bitwie Smaków i konkursie kulinarnym.

Bitwa Smaków to wyjątkowy pokaz kulinarny na żywo w wykonaniu najlepszych śląskich kucharzy. W tym roku ceniony Remigiusz Rączka zmierzy się z Sebastianem Humskim w bitwie pt. Kurka kontra gąska, czyli grzybowe wariacje kulinarne. Bo gdy mowa o grzybach i grzybobraniu – czy w tym temacie istnieje miejsce lepsze od koszęcińskich lasów?

Temat Bitwy Smaków stanie się inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego.
Cały czas trwa nabór chętnych do konkursowego gotowania. Wziąć w nim udział może każdy! Konkurs odbywa się on bowiem w trzech kategoriach: profesjonalistów, czyli osób zawodowo trudniących się gastronomią, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów, gdzie każdy niezależnie od wieku i doświadczenia może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz. 24 drużyny konkursowe będą mieć do przygotowania łącznie minimum 72 potrawy (bowiem każda z drużyn musi przygotować po 3 dania). Ilość i różnorodność potraw na pewno nikogo nie zawiedzie.

Tym właśnie uwodzi Festiwal od ponad dekady – odbywając się co roku w innym regionie województwa i oferując kulinarne emocje dla wszystkich, pozwala wciąż odkrywać nowe, często zapomniane smaki kuchni regionalnej. Dlatego warto stać się częścią tego wyjątkowego wydarzenia i już dziś wysłać zgłoszenie do udziału w konkursie. Nabór trwa do 26 maja, jednak ilość miejsc jest ograniczona – nie warto czekać do ostatniej chwili!

Jak się zgłosić?

Karta zgłoszenia jest dostępna na stronie slaskiesmaki.pl

Wszelkich odpowiedzi udzieli: Marta Grygny (Śląska Organizacja Turystyczna); tel.: 32 207 207 3,
mail: [email protected]