Dubaj Food Festival – powrót kulinarnego święta

W dniach 2-15 maja w Dubaju odbywa się festiwal kulinarny, podczas którego można spróbować najlepszych lokalnych potraw. Wydarzenie ma też na celu wzmocnienie pozycji miasta, jako globalnego ośrodka gastronomicznego.

Tegoroczna edycja festiwalu zabiera gości w podróż po mieście słynącym z różnorodności kulinarnej, które jest zamieszkałe przez ponad 200 narodowości z całego świata. Podczas Dubai Food Festiwal (DFF) goście mogą poznać najlepsze potrawy kuchni lokalnej oraz autorskie przepisy opracowane przez miejscowych mistrzów kuchni. Uczestnicy mogą również odwiedzić ekskluzywne restauracje, korzystać z licznych atrakcji i kursów mistrzowskich prowadzonych przez szefów kuchni. Głównymi atrakcjami DFF będą Dubai Restaurant Week i Foodie Experiences.

Dubai Restaurant Week (6-15 maja)

Dubai Restaurant Week (DRW), organizowany jest we współpracy z 40 najlepszymi restauracjami w mieście. Wydarzenie rozpoczyna się od zaprezentowania menu, specjalnie przygotowanego na tę okazję. Będzie to 3-daniowa kolacja (w cenie od 150 dirhamów/osoba) lub 2-daniowy lunch (w cenie od 95 dirhamów/osoba). Wszystkie potrawy zostaną przygotowane z najświeższych składników.

Foodie Experiences (2–15 maja)

Do najciekawszych atrakcji tego wydarzenia należą m.in. warsztaty robienia sushi z szefem Tatsu w restauracji 1004 Gourmet, przygotowywanie w Lowe wielodaniowego menu z resztek pozostałych po przyrządzaniu innych posiłków, a także kurs przyrządzania paelli w restauracji Suq (Four Seasons).

Podczas DFF będzie można również świętować Id al-Fitr z Eid Big Breakfast, w którym serwowane będą tradycyjne śniadania (na miejscu i na wynos) przygotowane z myślą o przedstawicielach różnych narodowości i kultur mieszkających w Dubaju.

Otwarcie hotelu Paramount Midtown w Dubaju