Chorwacja ma dwie nowe gwiazdki Michelin

Przykład dania z kuchni chorwackiej
Przykład dania z kuchni chorwackiej/fot. Maja Danica Pečanić / Chorwacka Wspólnota Turystyczna

Restauracje Boškinac (miejscowość Novalja) i LD Terrace (miejscowość Korčula) otrzymały po jednej gwiazdce MICHELIN, a restauracje Pelegrini (Szybenik), 360º (Dubrownik), Monte (Rovinj), Noel (Zagrzeb) i Draga di Lovrana (Lovran) utrzymały swoje dotychczasowe gwiazdki.

Od piątku, 28 lutego, Chorwacja jest bogatsza o dwie nowe gwiazdki MICHELIN. Restauracje Boškinac (miejscowość Novalja) i LD Terrace (miejscowość Korčula) otrzymały po jednej gwiazdce MICHELIN, a restauracje Pelegrini (Szybenik), 360º (Dubrownik), Monte (Rovinj), Noel (Zagrzeb) i Draga di Lovrana (Lovran) utrzymały swoje dotychczasowe gwiazdki. Oprócz tego na listę Bib Gourmand wpisano jeszcze dwie restauracje. Tym samych Chorwacja może się pochwalić łącznie 70. restauracjami z rekomendacją MICHELIN. Jest to rezultat niezapowiedzianych wizyt profesjonalnych inspektorów MICHELIN w chorwackich restauracjach.

Agnieszka Puszczewicz, dyrektor Przedstawicielstwa Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej w Polsce, powiedziała: „Niezwykła różnorodność chorwackiej kuchni to jeden z coraz ważniejszych motywów przyjazdu Gości z Polski. Ogromnie się cieszę, że dzięki nowym wyróżnieniom MICHELIN-a Polacy będą mogli poznawać jej sekrety w wykonaniu świetnych Szefów Kuchni z nagrodzonych restauracji”, powiedziała.”

Kristjan Staničić, dyrektor generalny Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej, dodał: „Jesteśmy wyjątkowo dumni, że Chorwacja posiada łącznie siedem restauracji z prestiżową gwiazdką MICHELIN. Tym samym miejscowości Novalja i Korčula dołączyły do chorwackich destynacji mogących pochwalić się autentyczną i wysokiej jakości ofertą gastronomiczną. MICHELIN jest światowym synonimem jakość w gastronomi, a Chorwacja to kraj posiadający wysokiej jakości ofertę gastronomiczną, która obecnie stanowi ważny motyw przyjazdów, ale i powrotów gości do naszego kraju. Jestem przekonany, że przyniesie nam to wspaniałe efekty promocyjne i posłuży jako impuls do dalszego rozwoju i zachowania naszych autochtonicznych smaków “

Gari Cappelli, Minister Turystyki Republiki Chorwacji, podkreślił: „Nowe wyróżnienia przyznane przez MICHELIN potwierdzają, że chorwacka scena gastronomiczna z roku na rok się rozwija. Jednoczenie są także wielką nagrodą dla wszystkich, którzy pracują nad polepszeniem jakości przygotowania i prezentacji oraz nad kreacją doznań kulinarnych. Chorwacja buduje image atrakcyjnego kulinarnego kierunku turystycznego, oparty na wyjątkowej różnorodności regionalnej ofert gastronomicznej. Badania Food Travel Monitor pokazały, że w czasie wyjazdu turystycznego nawet 93% gości doświadczyło jakiegoś ‘wyjątkowego doznania związanego z jedzeniem i piciem’. Jest to dowód na to, że gastronomia to dzisiaj produkt, którym zainteresowani są prawie wszyscy. Właśnie dlatego wyjątkową uwagę w nadchodzącym okresie strategicznym kładziemy na enologię i gastronomie oraz łącznie producentów i podmiotów z branży turystycznej, a także na wzmacnianie dodatkowego pozycjonowania Chorwacji jako nowej gastro ikony Europy.”