Finnair – coraz lepsza kuchnia
W ramach programu autorskich menu w klasie biznes Finnair ogłosił współpracę z dwoma kolejnymi słynnymi szefami kuchni – Stevenem Liu z Chin i Sasu Laukkonenem z Finlandii. Finnair zacznie też serwować w klasie biznes ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, podczas wszystkich lotów międzykontynentalnych z Helsinek.
Juha Järvinen, dyrektor handlowy Finnaira, powiedział: „Dzięki współpracy nawiązanej z dwoma nowymi szefami kuchni, pasażerowie klasy biznes będą mogli poczuć smaki i obcować z kulinarnymi tradycjami wschodu i zachodu. Jesteśmy szczególnie podekscytowani rozpoczęciem pierwszej współpracy z światowej klasy szefem kuchni z Chin. Dzięki Stevenowi Liu możemy zaoferować naszym klientom nordyckie smaki i estetykę z unikalną wschodnią nutą.”
Autorskie menu szefa kuchni Stevena Liu jest podawane od 6 kwietnia podczas lotów dalekodystansowych startujących z Pekinu i Szanghaju. W późniejszych terminach będzie ono wprowadzane na kolejnych chińskich trasach. Steven Liu nazwał swoje menu „spotkaniem wschodu z zachodem”, ponieważ w nowoczesnym i nowatorskim stylu połączył w nim najlepsze smaki obu tych tradycji kulinarnych.
Steven Liu odniósł ogromny sukces w Azji i Europie. Jego dania były podawane na stołach najwykwintniejszych na świecie restauracji, takich jak Savoy i The Dorchester w Londynie, a także w lokalach słynnej sieci Le Cordon Bleu. Liu jest kulinarnym ambasadorem Le Cordon Bleu w Chinach kontynentalnych, dyrektorem kulinarnym reality show Top Chefs wyświetlanego na kanale CCTV-2, członkiem jury chińskiej edycji programu Master Chef na kanale Dragon TV oraz chińskiej edycji Master Chef dla gwiazd wyprodukowanego przez Jiangsu Broadcasting Corporation.
Dzięki stworzeniu autorskiego menu Sasu Laukkonena, od 6 kwietnia pasażerowie klasy biznes podróżujący z Helsinek na długich dystansach mogą zakosztować tego co najlepsze w nordyckich kulinariach. Doceniona przez najbardziej opiniotwórczych krytyków kulinarnych na świecie, artystyczna kuchnia Sasu Laukkonena, charakteryzuje się czystymi smakami nawiązującymi do nordyckich korzeni swojego twórcy. Laukkonen ma ponad 15 letnie doświadczenie w branży kulinarnej, a obecnie jest współwłaścicielem i dyrektorem kulinarnym Chef & Sommelier, helsińskiej restauracji, którą otworzył w październiku 2010 r. Restauracja Laukkonena od 2014 r. jest corocznie nagradzana jedną gwiazdką Michelin. Oferuje ręcznie robione potrawy przygotowywane z ekologicznych i pochodzących wprost z natury składników oraz produktów z certyfikatem fair-trade. Jest też znana z panującej tam spokojnej atmosfery.
Do nowych autorskich menu w klasie biznes na wszystkich trasach dalekodystansowych, także 6 kwietnia, Finnair wprowadził ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, która do wyrobu swoich produktów używa jedynie stuprocentowo naturalnych składników – mleka i owoców. W ostatnich latach Jymy w krótkim czasie stała się jedną z najważniejszych firm na fińskim rynku spożywczym.
Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej fińskiego przewoźnika, skomentowała: “Staramy się stale podnosić jakość posiłków oraz innych usług oferowanych pasażerom. Gdy decydowaliśmy się na nawiązanie współpracy z dwoma kolejnymi szefami kuchni, uważnie przeanalizowaliśmy informacje zwrotne od klientów, ponieważ chcieliśmy pozostać w zgodzie z naszymi zasadami zachowania najwyższej jakości, innowacyjności i świeżości serwowanych posiłków.”
POWIĄZANE WPISY
8 maja 2024
Costa Cruises prezentuje nową usługę w przypadku zagubionego bagażu.
Klienci Costa Cruises korzystający z lotu czarterowego armatora otrzymają pomoc w…
0 Komentarzy1 Minuty
8 maja 2024
Grupa eSky zacieśnia współpracę z PLL LOT
Grupa eSky to pierwszy globalny gracz z branży turystycznej, który bezpośrednio integruje…
0 Komentarzy3 Minuty
7 maja 2024
Pięć lat połączenia Wrocław – Amsterdam. Jubileusz KLM i Portu Lotniczego Wrocław
Królewskie Holenderskie Linie Lotnicze KLM i Port Lotniczy im. Mikołaja Kopernika we…
0 Komentarzy3 Minuty
6 maja 2024
Polskie Linie Lotnicze LOT prezentują nową odsłonę kampanii „Ważne, z kim podróżujesz”
1 maja 2024 roku wystartowała druga odsłona kampanii wizerunkowej narodowego przewoźnika…
0 Komentarzy2 Minuty
6 maja 2024
Wizz Air świętuje piątą rocznicę działalności bazy w Krakowie
Wizz Air obchodzi piątą rocznicę założenia swojej bazy w Krakowie. W ciągu ostatnich…
0 Komentarzy1 Minuty
6 maja 2024
W Porcie Lotniczym Lublin rozpoczęto lato 2024
W niedzielę, 28 kwietnia z Portu Lotniczego Lublin wyleciał do Antalyi pierwszy samolot…
0 Komentarzy2 Minuty
6 maja 2024
Ryanair: wystartowała nowa trasa na lato 2024 z Krakowa do Olbii
Ryanair uruchomił 1 maja z krakowskiego lotniska pierwszy lot na nowej trasie lato 2024…
0 Komentarzy1 Minuty
29 kwietnia 2024
Corendon Airlines: nowe połączenie z Warszawy do Alanyi
Corendon poszerza siatkę połączeń z Polski. Nowością jest trasa z Warszawy do Alanyi,…
0 Komentarzy3 Minuty
26 kwietnia 2024
Enter Air osiąga rekordowe wyniki. 2,6 mld zł przychodów i 545 mln zł EBITDA w 2023 roku
W 2023 roku Enter Air osiągnęło rekordowe wyniki, z przychodami wynoszącymi 2,6 mld zł i…
0 Komentarzy7 Minuty