Wielki powrót Festiwalu Podróży i Czasu Wolnego Piknik nad Odrą

fot. Bartosz Heliński

W tym roku Piknik nad Odrą powrócił 7-8 maja na Wały Chrobrego w Szczecinie. Wydarzenie zgromadziło ponad 150 wystawców z całej Polski i z zagranicy. Nie zabrakło też targów turystycznych Market Tour, które cieszyły się dużą popularnością po ostatnich dwóch pandemicznych latach.

Na miejscu goście mogli odwiedzić też stałe punkty na mapie Festiwalu Podróży i Czasu Wolnego, takie jak Jarmark Rozmaitości, Wielkie Gotowanie czy strefę gastronomiczną. Od kilku lat na Pikniku nad Odrą gości również Festiwal Smaków Food Trucków oraz Strefa Browarów Rzemieślniczych. Nowością była strefa dla dzieci – Ocean Zabawy, zlokalizowany na placu Adama Mickiewicza, gdzie najmłodsi mogli cieszyć się specjalnie dla nich przygotowanymi atrakcjami.

Po rocznej przerwie na mapie Festiwalu Podróży i Czasu Wolnego ponownie pojawiła się piknikowa scena, na której oprócz pokazów lokalnych artystów, gościli również dziennikarze z portalu wSzczecinie.pl, prowadzący studio targowe i rozmowy z naszymi wystawcami. Występowali również kobziarze prosto z Czech Południowych.

31. edycja targów turystycznych Market Tour

Regionem Partnerskim wydarzenia były Czechy Południowe, które w dużej mierze postawiły na przedstawienie odwiedzającym piękna tego regionu, tradycyjnych czeskich atrakcji, które miały dać przedsmak tego, co czeka na turystów w Czechach Południowych. Na tym stoisku można było własnoręcznie wybić monetę, ale i spróbować czeskiego piwa.

Jedną z przebojów imprezy i był lot widokowy VR nad tegoroczną edycją Festiwalu Podróży i Czasu Wolnego. Odwiedzający otrzymywali gogle, dzięki którym mogli wystartować i unieść się nad Wałami Chrobrego, by zobaczyć Piknik nad Odrą z lotu ptaka, a następnie wylądować w tym samym miejscu – przed namiotem organizatora.

Wielkie Gotowanie i czeska Bramboračka

Czechy Południowe były również partnerem Wielkiego Gotowania więc nie mogło zabraknąć ich tradycyjnej zupy. Kucharzem podczas tegorocznej edycji był Robert Bochenko, który oprócz tego, że jest od wielu lat związany z radiem, posiada też talent kulinarny. Pierwsze porcje tradycyjnie zostały rozlane i rozdane przez gości specjalnych, którymi byli: wicemarszałek województwa południowoczeskiego – Pavel Hroch, dyrektorka CzechTourism – Czeskiej Centrali Ruchu Turystycznego – Ivana Bilkova, prezes spółki Żegluga Szczecińska Turystyka Wydarzenia Sp. z o.o. – Ireneusz Nowak, który reprezentował Miasto Szczecin oraz prezes Zachodniopomorskiej Agencji Rozwoju Turystyki ZART – Wojciech Heliński.

Jarmark Rozmaitości i Festiwal Smaków

Jarmarki Sztuki dzięki swojej różnorodności zachęcały całe rodziny do zakupu rękodzieła. W alejkach można było zakupić słodkie i wytrawne przekąski, ręcznie robioną biżuterię, naturalne kosmetyki, wyroby drewniane i skórzane, ceramikę, wyjątkowe akcesoria kuchenne, zabawki i szczecińskie pamiątki.

Wśród partnerów wydarzenia znalazł się też Festiwal Smaków Food Trucków. Na odwiedzających czekały hiszpańskie churrosy, meksykańskie burrito, węgierskie langosze, ale także znalazły się smaki prosto z Włoch, czyli makarony z różnymi dodatkami.

Kolejna edycja Pikniku nad Odrą w Szczecinie już na początku maja