Smaczne święto dorsza w Łebie
Osiemnasta edycja, największego kulinarnego święta dorsza – Festiwal Pomuchla odbyła się 4 grudnia w Łebie w ramach Odpustu św. Mikołaja. Celebracja tego święta rozpoczęła się uroczysta mszą świętą. Następnie goście udali się na halę widowiskową szkoły podstawowej w Łebie, gdzie odbyły się pozostałe atrakcje związane z tym świętem.
Tradycja odpustu św. Mikołaja, patrona ludzi morza, nawiązuje do lokalnego kultu tej ryby sięgającego okresu średniowiecza. Wydarzenie to jest miejscem do prezentacji lokalnej i regionalnej kuchni, a także możliwością bezpłatnej prezentacji lokalnych obiektów gastronomicznych i hotelarskich. Festiwal Pomuchla to przede wszystkim duży konkurs kulinarny podczas, którego prezentowane są potrawy z dorsza przygotowane w dwóch kategoriach: kuchnia domowa i kuchnia restauracyjna.
Komisja jurorska nagrodziła autorów najsmaczniejszych potraw w obu konkursowych kategoriach. W kategorii kuchnia restauratorska pierwsze miejsce otrzymał Łeba Hotel & SPA za “Tartę z dorszem i ogórkowo – limonkowym dipem”. Na drugim miejscu uplasowała się Dolina Charlotty za “Dorsza gotowanego na porach z białym winem” a trzecie miejsce zajął Zdrowotel Łeba za “Dorsza w zalewie na racuszkach z cukinii”.
Natomiast w drugiej kategorii tj. kuchnia domowa pierwsze miejsce otrzymał Klub seniora “Niezapominajka” z Łeby za przepyszne “rybki nadziewane”. Drugie miejsce otrzymała wyjątkowa potrawa z ryby nosząca tajemniczą nazwą “Bacalao” przygotowana przez Parafię WNMP z Łeby. Trzecie miejsce przypadło również Klubowi Seniora “Niezapominajka” za “piekielnie pyszne” diabelskie kotleciki. Produktem roku XVIII edycji Festiwalu Pomuchla został “Dorsz w zalewie na racuszkach z cukinii”, potrawa wykonana przez Zdrowotel Łeba.
Poza konkursem kulinarnym można było uczestniczyć w bezpłatnej degustacji śledzika po łebsku oraz posmakować nietuzinkowej zupy rybnej. Festiwal Pomuchla to impreza rodzinna, kierowana przede wszystkim do prawdziwych smakoszy potraw z ryby.
Andrzej Strzechmiński, burmistrz Łeby, powiedział: “Dzięki Wam drodzy rybacy w Łebie wciąż żywy jest pierwiastek związany z rybołówstwem. Jest to praca ciężka, często niebezpieczna, ale jakże ważna. Chylę czoła przed Wami. Dumny jestem, że tego dnia mogę Was, choćby w ten symboliczny sposób nagrodzić. Dzięki Wam tradycja i kultura związana z rybołówstwem nie zostanie jeszcze przez długie lata zapomniana. Również tego dnia nie zapomnieliśmy o tych, którzy narażają własne życie aby nieść pomoc innym na morzu. Mowa jest tu oczywiście o naszych dzielnych ratownikach Morskiej i Brzegowej Stacji Ratownictwa z Łeby. Warto w tym miejscu wspomnieć także o ratownikach – ochotnikach, których również wielu szkoli się aktywnie w łebskim, oddziale Morskiej Służby Poszukiwania i Ratownictwa. To co robicie dla naszych mieszkańców, turystów jest godne podziwu. Dziękuję Wam raz jeszcze za to, że jesteście.”
Na scenie tego dnia wystąpili gościnnie: Orkiestra Morskiego Oddziału Straży Granicznej, Aleksandra Łasińska, Alicja Gieryk, Katarzyna Kobiela oraz Halina Frąckowiak, Gościem honorowym tegorocznej edycji Pomuchla była również Daria Kuczwalska – finalistka programu MasterChef Junior. Młoda znawczyni dobrego smaku również oceniała potrawy biorące udział w konkursie. Ponadto można było spróbować szczęścia w loterii fantowej przygotowanej przez łebski oddział CARITAS. Zwieńczeniem tego święta, zgodnie z tradycją festiwalu jest obdarowywanie wszystkich przybyłych gości kawałkiem pysznego, przeszło 40 kilogramowego tortu.
Organizatorami konkursu kulinarnego połączonego z jarmarkiem rękodzieła jak, co roku byli: Parafia pw. WNMP, Gmina Miejska Łeba, Szkoła Podstawowa im. Adama Mickiewicza w Łebie oraz LOT Łeba-Błękitna Kraina.
POWIĄZANE WPISY
24 marca 2023
Chorwacka Wspólnota Turystyczna partnerem XII Forum Promocji Turystycznej we Wrocławiu
19 kwietnia 2023 w Hydropolis we Wrocławiu odbędzie się XII Forum Promocji Turystycznej.…
0 Komentarzy2 Minuty
24 marca 2023
Jak stać się kierunkiem podróży luksusowych? Trójca ekspertów na XII Forum Promocji Turystycznej
Turystyka luksusowa to nie tylko wyjątkowe destynacje czy hotele, ale i usługi „szyte na…
0 Komentarzy2 Minuty
24 marca 2023
Oficjalne otwarcie ZOPOT w Pradze. Polska będzie promowana wśród Czechów i Słowacji
We wtorek 21 marca 2023 roku w sali balowej Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Pradze…
0 Komentarzy2 Minuty
17 marca 2023
Pierwsza na świecie makieta z prawdziwym deszczem w Kolejkowie
Wystawę co dziewięć minut rozświetlają błyskawice, a na mieszkańców makiety spada ulewa.…
0 Komentarzy2 Minuty
16 marca 2023
MROT: dofinansujemy projekty naszych członków. Powstaje Laboratorium Inicjatyw Turystycznych
Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna chcąc rozwijać produkty turystyczne na…
0 Komentarzy4 Minuty
14 marca 2023
MROT: 16 marca premiera nowego projektu. Wesprze rozwój produktów i marek turystycznych w regionie
Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna chcąc wesprzeć branżę turystyczną…
0 Komentarzy1 Minuty
13 marca 2023
Touroperatorzy na fali po kryzysie? Debata na Forum Promocji Turystycznej we Wrocławiu
Wyjście na prostą po kryzysie czy niepewne jutro – co czeka polskich touroperatorów? To…
0 Komentarzy2 Minuty
9 marca 2023
Na MTT Wrocław wręczono Kryształy Turystyki
Międzynarodowe Targi Turystyki i czasu wolnego przyciągają coraz więcej odwiedzających i…
0 Komentarzy1 Minuty
8 marca 2023
Przyszłość wycieczkowców tematem Pojedynku Ekspertów na Forum Promocji Turystycznej
Przyszłość statków wycieczkowych będzie jednym z ważnych tematów poruszonych w trakcie…
0 Komentarzy2 Minuty