Skansen w Sierpcu zaprasza na żniwa
Obrzędy i tradycje towarzyszące przez wieki żniwom, zostaną ożywione 4 sierpnia 2019 roku w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu podczas imprezy plenerowej „Żniwa w skansenie”. W programie wydarzenia znalazły się pokazy prac żniwnych w polu z użyciem autentycznych narzędzi, prezentacje rzemiosła i zajęć gospodarskich, widowiska obrzędowe, warsztaty dla najmłodszych i wiele innych.
W pierwszą niedzielę sierpnia na muzealnych polach staną stygi. Znów usłyszeć będzie można pracujące kosy i sierpy, do pracy wyjedzie żniwiarka, ponownie ruszy młockarnia, a w stodołach zabrzmi stukot cepów.
Muzealne żniwa mają charakter rodzinnego pikniku, podczas którego zwiedzający poznają zapomniane zwyczaje i prace związane ze zbiorem plonów. Jednym z najciekawszych punktów programu będzie widowisko folklorystyczne „Idą polem żniwa…” przygotowane przez Regionalny Zespół Pieśni i Tańca Boczki Chełmońskie z Kocierzewa.
Uroczyste wyjście w pole, koszenie, wiązanie snopów i stygowanie, tańce na rżysku, wyplatanie słomianych powrozów i wspólny posiłek to tylko niektóre z obyczajów, którym przyjrzą się widzowie.
W wielu z nich wezmą też aktywny udział. Artyści wystąpią także o godzinie 15.00 na scenie amfiteatru w koncercie dożynkowym, pt. „Plon niesiem, plon…”.
W zagrodach gospodynie stworzą wieniec dożynkowy, by podziękować Opatrzności za zbiory, jak również ustroją tzw. „przepiórkę” jako dar dla myszy i szkodników, by te nie niszczyły zbiorów.
W stodole młynarza dzieci wezmą udział w warsztatach „Jak to ze zbożem było?”, w ramach których nauczą się młócić zboża, oczyszczać ziarno we wialni, mielić je na żarnach, a także zobaczą dawne sprzęty do robót polowych.
W izbie lekcyjnej wykonają niepowtarzalne ozdoby ze słomy, a przed szkołą uplotą z polnych kwiatów i kłosów wianki. W dziecięcej pasiece maluchy zrobią maski demonów polnych. Zasiądą do koła garncarskiego, by wraz z garncarzem zrobić własne naczynia. Pod okiem pszczelarza zajrzą do ula i posmakują miodu wprost z plastra.
W okresie żniw nie tylko w polach pracowano w pocie czoła. Dlatego też wnętrza izb chłopskich i skansenowskie podwórza wypełni gwar prac gospodarskich. Zwiedzający zobaczą między innymi jak niegdyś cięło się sieczkę z pomocą sieczkarni ręcznej, mieliło zboże na kaszę, ubijało masło w kierzance, przygotowywało przetwory, pęczkowało zioła pozyskane z przydomowych ogródków, tkało szmaciane chodniki i haftowało.
Do swoich warsztatów powrócą także rzemieślnicy – rzeźbiarz, kowal, szewc i wiejski plecionkarz. W olejarni natomiast zaprezentowany zostanie proces obróbki i tłoczenia oleju na gorąco. Społeczność dawnej mazowieckiej wsi tworzyła również młodzież, parobkowie, Żydzi i drobna szlachta. W ich role wcielą się Członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy. Dzięki nim odwiedziny w skansenie staną się prawdziwą podróżą w czasie.
Niemałą gratką dla miłośników swojskich smaków będą też degustacje. Zwiedzający posmakują chrupiącego chleba na zakwasie ze świeżo ubitym masłem, oleju lnianego i ogórków kiszonych w skansenie według dawnych receptur. Tradycyjnie o godzinie 14.00 w XVIII-wiecznym kościele z Drążdżewa zostanie odprawiona msza święta w intencji rolników oraz udanych zbiorów. Ponadto, przez cały dzień odbywać się będzie kiermasz pieczywa wypiekanego w tradycyjny sposób, produktów regionalnych, potraw regionalnych i rękodzieła.
Żniwa w skansenie – niedziela, 4 lipca, godz. 10.00–18.00.
POWIĄZANE WPISY
14 maja 2025
Międzynarodowy chór, polskie serce. Vistula University Choir wystąpi na IMEX 2025
Podczas targów IMEX Frankfurt 2025 Polska Organizacja Turystyczna przygotowała muzyczną…
0 Komentarzy8 Minuty
14 maja 2025
Travelist.pl: Zmiana preferencji majówkowych Polaków. Mniej city breaków, więcej natury
Majówka 2025 przyniosła wyraźne zmiany w preferencjach wyjazdowych Polaków – wynika z…
0 Komentarzy2 Minuty
14 maja 2025
Puchar Świata UCI w Downhillu wraca do Szczyrku
W dniach 17–18 maja 2025 roku Szczyrk Mountain Resort po raz drugi będzie gospodarzem…
0 Komentarzy1 Minuty
13 maja 2025
Rusza XXII Konkurs na Najlepszy Produkt Turystyczny – Certyfikat POT
Polska Organizacja Turystyczna ogłasza XXII edycję konkursu na Najlepszy Produkt…
0 Komentarzy2 Minuty
13 maja 2025
Polacy spędzili majówkę 2025 w kraju. Królowały góry i aktywny wypoczynek
Z danych Polskiej Organizacji Turystycznej wynika, że 43 proc. Polaków planowało krótki…
0 Komentarzy3 Minuty
13 maja 2025
Miejsca Przyjazne Rowerzystom. Małopolska specjalizacja!
Jak wygląda rowerowy raj? W Polsce ujrzą go wszyscy, którzy wybiorą się do……
0 Komentarzy6 Minuty
12 maja 2025
Sopot dla każdego i przez cały rok. Sukces kampanii „See you in Sopot”
Sopot i Sopocka Organizacja Turystyczna zakończyły pierwszą odsłonę kampanii „Widzimy się…
0 Komentarzy2 Minuty
12 maja 2025
DOT uruchomiła nową wersję portalu dolnyslask.travel
Dolnośląska Organizacja Turystyczna zakończyła modernizację portalu turystycznego…
0 Komentarzy1 Minuty
12 maja 2025
Czech Tourism zaprasza na warsztat MICE w Krakowie
Czech Tourism zaprasza przedstawicieli branży MICE na swój pierwszy warsztat dedykowany…
0 Komentarzy2 Minuty