Skansen w Sierpcu zaprasza na żniwa
Obrzędy i tradycje towarzyszące przez wieki żniwom, zostaną ożywione 4 sierpnia 2019 roku w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu podczas imprezy plenerowej „Żniwa w skansenie”. W programie wydarzenia znalazły się pokazy prac żniwnych w polu z użyciem autentycznych narzędzi, prezentacje rzemiosła i zajęć gospodarskich, widowiska obrzędowe, warsztaty dla najmłodszych i wiele innych.
W pierwszą niedzielę sierpnia na muzealnych polach staną stygi. Znów usłyszeć będzie można pracujące kosy i sierpy, do pracy wyjedzie żniwiarka, ponownie ruszy młockarnia, a w stodołach zabrzmi stukot cepów.
Muzealne żniwa mają charakter rodzinnego pikniku, podczas którego zwiedzający poznają zapomniane zwyczaje i prace związane ze zbiorem plonów. Jednym z najciekawszych punktów programu będzie widowisko folklorystyczne „Idą polem żniwa…” przygotowane przez Regionalny Zespół Pieśni i Tańca Boczki Chełmońskie z Kocierzewa.
Uroczyste wyjście w pole, koszenie, wiązanie snopów i stygowanie, tańce na rżysku, wyplatanie słomianych powrozów i wspólny posiłek to tylko niektóre z obyczajów, którym przyjrzą się widzowie.
W wielu z nich wezmą też aktywny udział. Artyści wystąpią także o godzinie 15.00 na scenie amfiteatru w koncercie dożynkowym, pt. „Plon niesiem, plon…”.
W zagrodach gospodynie stworzą wieniec dożynkowy, by podziękować Opatrzności za zbiory, jak również ustroją tzw. „przepiórkę” jako dar dla myszy i szkodników, by te nie niszczyły zbiorów.
W stodole młynarza dzieci wezmą udział w warsztatach „Jak to ze zbożem było?”, w ramach których nauczą się młócić zboża, oczyszczać ziarno we wialni, mielić je na żarnach, a także zobaczą dawne sprzęty do robót polowych.
W izbie lekcyjnej wykonają niepowtarzalne ozdoby ze słomy, a przed szkołą uplotą z polnych kwiatów i kłosów wianki. W dziecięcej pasiece maluchy zrobią maski demonów polnych. Zasiądą do koła garncarskiego, by wraz z garncarzem zrobić własne naczynia. Pod okiem pszczelarza zajrzą do ula i posmakują miodu wprost z plastra.
W okresie żniw nie tylko w polach pracowano w pocie czoła. Dlatego też wnętrza izb chłopskich i skansenowskie podwórza wypełni gwar prac gospodarskich. Zwiedzający zobaczą między innymi jak niegdyś cięło się sieczkę z pomocą sieczkarni ręcznej, mieliło zboże na kaszę, ubijało masło w kierzance, przygotowywało przetwory, pęczkowało zioła pozyskane z przydomowych ogródków, tkało szmaciane chodniki i haftowało.
Do swoich warsztatów powrócą także rzemieślnicy – rzeźbiarz, kowal, szewc i wiejski plecionkarz. W olejarni natomiast zaprezentowany zostanie proces obróbki i tłoczenia oleju na gorąco. Społeczność dawnej mazowieckiej wsi tworzyła również młodzież, parobkowie, Żydzi i drobna szlachta. W ich role wcielą się Członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy. Dzięki nim odwiedziny w skansenie staną się prawdziwą podróżą w czasie.
Niemałą gratką dla miłośników swojskich smaków będą też degustacje. Zwiedzający posmakują chrupiącego chleba na zakwasie ze świeżo ubitym masłem, oleju lnianego i ogórków kiszonych w skansenie według dawnych receptur. Tradycyjnie o godzinie 14.00 w XVIII-wiecznym kościele z Drążdżewa zostanie odprawiona msza święta w intencji rolników oraz udanych zbiorów. Ponadto, przez cały dzień odbywać się będzie kiermasz pieczywa wypiekanego w tradycyjny sposób, produktów regionalnych, potraw regionalnych i rękodzieła.
Żniwa w skansenie – niedziela, 4 lipca, godz. 10.00–18.00.
POWIĄZANE WPISY
27 marca 2023
Nowa kolej linowa w Jasnej nagrodzona w konkursie Budowa Roku 2022
Kolej linowa łącząca stację Biela Púť z Priehybą to nowość ośrodka narciarskiego w…
0 Komentarzy2 Minuty
27 marca 2023
Green Mountain Hotel – wypoczynek w górach dla każdego
Pięciogwiazdkowy Green Mountain Hotel, a także Green Apartments znajdujące się w…
0 Komentarzy2 Minuty
27 marca 2023
MerlinX Srebrnym Partnerem XII Forum Promocji Turystycznej
Już za 23 dni, 19 kwietnia w Centrum Edukacji Ekologicznej „Hydropolis” we Wrocławiu…
0 Komentarzy1 Minuty
27 marca 2023
POT nawiązał współpracę z Przewodnikiem Michelin. Polskie restauracje po raz pierwszy z osobną publikacją
Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide w ostatnim czasie podpisali porozumienie…
0 Komentarzy7 Minuty
25 marca 2023
Pierwsze ITTF Warsaw “udane jak na debiut”. W planach przeniesienie terminu na listopad
W pierwszej edycji międzynarodowych targów ITTF Warsaw uczestniczyło 150 wystawców z 30…
0 Komentarzy7 Minuty
24 marca 2023
Chorwacka Wspólnota Turystyczna partnerem XII Forum Promocji Turystycznej we Wrocławiu
19 kwietnia 2023 w Hydropolis we Wrocławiu odbędzie się XII Forum Promocji Turystycznej.…
0 Komentarzy2 Minuty
24 marca 2023
Jak stać się kierunkiem podróży luksusowych? Trójca ekspertów na XII Forum Promocji Turystycznej
Turystyka luksusowa to nie tylko wyjątkowe destynacje czy hotele, ale i usługi „szyte na…
0 Komentarzy2 Minuty
24 marca 2023
Inauguracja działań ZOPOT w Pradze. Polska będzie promowana wśród Czechów i Słowacji
We wtorek 21 marca 2023 roku w sali balowej Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Pradze…
0 Komentarzy2 Minuty
17 marca 2023
Pierwsza na świecie makieta z prawdziwym deszczem w Kolejkowie
Wystawę co dziewięć minut rozświetlają błyskawice, a na mieszkańców makiety spada ulewa.…
0 Komentarzy2 Minuty