Przewodnik Michelin 2025: Wrocław debiutuje, Warszawa z nowym wyróżnieniem

Michelin zaprezentował nową selekcję restauracji ujętych w Przewodniku Michelin Polska 2025. W tym roku do grona wyróżnionych miast dołącza Wrocław, obok dotychczasowych lokalizacji: Warszawy, Krakowa, Poznania i województwa pomorskiego.
Przewodnik Michelin Polska obejmuje obecnie 108 restauracji, w tym nową restaurację wyróżnioną gwiazdką Michelin, co zwiększa liczbę lokali z tym prestiżowym odznaczeniem do siedmiu. Zarówno lokalni mieszkańcy, jak i osoby odwiedzające Polskę, które cenią dobrą kuchnię w przystępnej cenie, z pewnością ucieszą się z dodania siedmiu nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.
„Cieszę się, że Przewodnik Michelin w Polsce ponownie się rozszerzył, obejmując dynamiczny, a przy tym zachwycający pod względem architektury Wrocław. Nasi słynni anonimowi Inspektorzy znaleźli tu wiele restauracji godnych polecenia – w tym trzy, które zasłużyły na wyróżnienie Bib Gourmand” – komentuje Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy Przewodników Michelin.
„Podróżując po Polsce Inspektorzy byli pod wrażeniem tempa, w jakim rozwija się lokalna scena kulinarna. Nowe pokolenie szefów kuchni chętnie sięga po lokalne składniki, jednocześnie kształtując nowoczesny styl rodzimej kuchni, robiąc to z niezwykle pozytywnym nastawieniem. Również ogromnie cieszy mnie fakt, że Polska zyskała kolejną restaurację z gwiazdką Michelin. To wspaniała wiadomość dla całej krajowej branży gastronomicznej”.
Bottiglieria 1881 po raz kolejny z dwiema gwiazdkami Michelin
Trzeci rok z rzędu krakowska Bottiglieria 1881 została wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, umacniając swoją pozycję jako najlepsza restauracja w Polsce. Śmiałe w smaku i wyjątkowo oryginalne dania sprawiły Inspektorom ogromną przyjemność. Uznali oni, że kuchnia w pełni zasługuje na utrzymanie tego prestiżowego wyróżnienia.
Najbardziej ekscytującą wiadomością tegorocznej edycji jest fakt, że hub.praga stała się trzecią warszawską restauracją wyróżnioną gwiazdką Michelin.
Restauracja, której szefem i właścicielem jest Witek Iwański, w pełni zasługuje na to prestiżowe odznaczenie – za wyjątkową dbałość o detale i bezbłędną technikę kulinarną widoczną w każdym daniu. Podstawą kuchni są najwyższej jakości naturalne składniki, które są wznoszone na jeszcze wyższy poziom dzięki doskonałym sosom oraz umiejętności kreowania intensywnych, a jednocześnie idealnie zrównoważonych smaków. Inspektorzy Przewodnika Michelin byli szczególnie zachwyceni znakomitym domowym pieczywem, autorskim daniem z raków po polsku (Polish Crayfish Royale) oraz lodami maślanymi z solonym karmelem.
Obecnie w Polsce funkcjonuje sześć restauracji z jedną gwiazdką Michelin. Wszystkie utrzymały swoje wyróżnienia: Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu oraz warszawskie NUTA i Rozbrat 20.
Siedem nowych wyróżnień Bib Gourmand
Oprócz nowej gwiazdki Michelin ogłoszono siedem kolejnych wyróżnień Bib Gourmand dla polskich restauracji. Nagroda ta, nazwana na cześć Bibenduma – oficjalnej nazwy ludzika Michelin – przyznawana jest lokalom oferującym wysokiej jakości kuchnię w rozsądnej cenie. Tegoroczna lista to świetna wiadomość dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się znakomitym jedzeniem w przystępnej cenie.
Trzy z nowych wyróżnień Bib Gourmand trafiły do restauracji ujętych w pierwszej w historii selekcji wrocławskiej. Znajdujące się w samym centrum miasta BABA to idealne miejsce na wieczorne wyjście – z każdego dania biją naturalne smaki, a radosna obsługa tworzy swobodną i przyjemną atmosferę. Zaledwie kilka kroków dalej mieści się IDA kuchnia i wino, która udowadnia, jak wiele można osiągnąć dzięki prostocie i umiarowi. Doświadczeni kucharze, bazując na dobrych składnikach, wydobywają głębię smaku nawet z najprostszych potraw. Z kolei na wschód od centrum, restauracja Tarasowa przyciąga lokalizacją naprzeciwko wrocławskiej fontanny multimedialnej. Odważne, ale doskonale zrównoważone kompozycje smakowe sprawiają, że kuchnia jest równie atrakcyjna, jak miejsce, w którym się znajduje.
W Krakowie wyróżnienie Bib Gourmand trafiło do restauracji NOAH, serwującej apetyczną kuchnię izraelską, która gwarantuje doskonały stosunek jakości do ceny. Tutaj nawet najprostsze dania robią wrażenie – jak klasyczna domowa pita, skropiona oliwą i posypana solą kamienną.
Z kolei w Zakopanem, do rodziny Bib Gourmand dołączył Stary Niedźwiedź. Restauracja zachwyciła menu opartym na doskonałych składnikach i umiejętnie przygotowanych daniach, które nie rujnują portfela. Dodatkowym atutem tego miejsca jest jego położenie u podnóża Tatr.
Poznań może pochwalić się czwartym wyróżnieniem Bib Gourmand – tym razem dla restauracji Posto, znajdującej się w dzielnicy Jeżyce. Menu skupia się tu na tradycyjnej kuchni francuskiej, a klasyki, takie jak pâté en croûte, przygotowywane są z kunsztem i precyzją.
W Warszawie również pojawiło się nowe wyróżnienie Bib Gourmand dla restauracji Wyraj. To wyjątkowe i intrygujące miejsce czerpie inspirację ze słowiańskiej mitologii, serwując pełne smaku dania kuchni tradycyjnej w przytulnej, nastrojowej atmosferze.
Czternaście polskich restauracji, które wcześniej otrzymały wyróżnienie Bib Gourmand, utrzymało swoje odznaczenia: Hewelke i Treinta y Tres w Gdańsku; Folga i MOLÁM w Krakowie; Fromażeria, SPOT. i TU.REStAURANT w Poznaniu; 1911 Restaurant i Vinissimo w Sopocie; oraz warszawskie Ceviche Bar, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, kontakt i Le Braci.
Oznacza to, że w Polsce mamy obecnie 21 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.
Eliksir utrzymuje Zieloną Gwiazdkę Michelin
Zielona Gwiazdka MICHELIN wyróżnia restauracje, które wyznaczają kierunki w branży pod względem zrównoważonego podejścia, oferując doznania kulinarne na najwyższym poziomie, a jednocześnie wdrażając działania ograniczające wpływ na środowisko naturalne. Lokale te stanowią inspirację zarówno dla pasjonatów kuchni, jak i całej branży gastronomicznej.
W ubiegłym roku gdański Eliksir jako pierwszy w Polsce otrzymał Zieloną Gwiazdkę, a w tym roku zespół z powodzeniem utrzymał to wyróżnienie. Filozofia ograniczania odpadów oraz wykorzystywanie lokalnych produktów to fundamenty podejścia restauracji do nowoczesnej gastronomii, które robią ogromne wrażenie.
Michelin przyznaje prestiżowe Nagrody Specjalne
W tym roku, oprócz nowych gwiazdek i wyróżnień Bib Gourmand, przyznano również cztery Nagrody Specjalne Michelin dla wyjątkowych osób i zespołów, które w minionych miesiącach szczególnie zachwyciły Inspektorów Przewodnika Michelin.
- Nagroda Michelin za Otwarcie Roku: Sztuczka, Gdańsk
Po dziesięciu latach pracy w Gdyni, doświadczony szef kuchni i właściciel Rafał Wałęsa zdecydował się przenieść swoją restaurację do Gdańska – i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Sztuczka, zlokalizowana naprzeciwko budynku Muzeum II Wojny Światowej, to eleganckie, komfortowe i doskonale prowadzone miejsce. Dania Wałęsy opierają się na solidnym warsztacie technicznym, łącząc klasyczne wpływy kuchni francuskiej z polskimi akcentami. Inspektorzy zachwycili się nie tylko samą kuchnią i wystrojem wnętrza, ale również serdeczną, profesjonalną i pełną pasji obsługą, co uczyniło Sztuczkę oczywistym wyborem do tej nagrody.
- Nagroda Michelin dla Młodego Szefa Kuchni: Adriana Wójcikowska, Vamos!, Kraków
Otwarcie własnej restauracji wymaga determinacji, odwagi i ducha przedsiębiorczości. Adriana Wójcikowska posiada wszystkie te cechy i dzięki nim z powodzeniem prowadzi Vamos!, pełniąc rolę zarówno szefowej kuchni, jak i właścicielki. To prosto urządzone, pełne światła i charakteru bistro zachwyca atmosferą oraz autentyczną, przyjazną obsługą, idealnie współgrającą z imponującą śródziemnomorską kuchnią Wójcikowskiej. Świeże, pełne smaku dania są dowodem jej kulinarnego kunsztu, a klasyki kuchni włoskiej – jak tiramisu – przygotowywane są z niezwykłą swobodą i wyczuciem. Inspektorzy Przewodnika Michelin byli szczególnie oczarowani znakomitą focaccią.
- Nagroda Michelin za Obsługę: Beata Śniechowska, BABA & Młoda Polska, Wrocław
Beata Śniechowska – jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci wrocławskiej sceny gastronomicznej – to osoba o wielu talentach. Przede wszystkim szefowa kuchni, w tegorocznej, inauguracyjnej selekcji wrocławskiej Przewodnika Michelin ma aż dwie restauracje: Młodą Polskę oraz wyróżnioną Bib Gourmand BABA. Nawet gdy pracuje w kuchni, z pełnym zaangażowaniem czuwa nad jakością obsługi, dbając o to, by jej zespoły tworzyły ciepłą i gościnną atmosferę. W BABA, gdzie na co dzień bywa najczęściej, panuje swobodny, serdeczny klimat, a sama Śniechowska nierzadko osobiście podaje dania gościom. W Młodej Polsce również od pierwszych chwil można poczuć się swobodnie dzięki pewnemu siebie, uprzejmemu i kompetentnemu zespołowi. To budujące, gdy szef kuchni tak świadomie podkreśla rolę obsługi i stawia ją na równi z jakością serwowanej kuchni.
- Nagroda Michelin dla Sommeliera: Jan Winiarski i Aleksandra Harabasz, Dyletanci, Warszawa
Większość restauracji marzy o jednym wybitnym sommelierze. Dyletanci mają ich aż dwoje! Podczas wizyt Inspektorów w tym wyjątkowym warszawskim lokalu, serwis wina był na najwyższym poziomie dzięki duetowi: Janowi Winiarskiemu, sommelierowi i menedżerowi generalnemu, oraz Aleksandrze Harabasz, zastępczyni głównego sommeliera.
Winiarski to osoba niezwykle pomocna i otwarta. Chętnie proponuje degustacyjne porcje win i wspiera gości w wyborze, dzieląc się swoją pasją. Harabasz, z równie wielką pasją wspiera swoich gości i imponuje rozległą wiedzą. Jest certyfikowaną trenerką WSET i właścicielką firmy winiarskiej nowofalowi. Obie wyróżnione osoby wspólnie opiekują się imponującą kartą win, ze szczególnym naciskiem na znakomity wybór burgundów.
Przewodnik Michelin Polska 2025 w skrócie
108 rekomendowanych restauracji, w tym:
- 1 restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin
- 6 restauracji z jedną gwiazdką Michelin (w tym jedna nowa)
- 1 restauracja z Zieloną Gwiazdką Michelin
- 21 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand (w tym siedem nowych)
POWIĄZANE WPISY
23 czerwca 2025
Gdzie na Mazowszu obserwować ptaki? Podpowiadamy!
Birdwatching, czyli obserwowanie ptaków, to nie tylko hobby, ale też coraz popularniejszy…
0 Komentarzy6 Minuty
20 czerwca 2025
Mazowieckie city breaks – nie tylko Warszawa
Dwa dni to z pewnością za mało, by dobrze poznać jakieś miejsce. Skoro jednak mamy do…
0 Komentarzy10 Minuty
18 czerwca 2025
Chorwacki region zaprezentował swoją ofertę w Warszawie
Wspólnota Turystyczna Województwa Ličko-Senjskiego we współpracy z Chorwacką Wspólnotą…
0 Komentarzy3 Minuty
17 czerwca 2025
Branża hotelarska o kategoryzacji obiektów na dwudniowej konferencji IGHP
„Wpływ trendów rynkowych na ewolucję polskiej i europejskiej kategoryzacji obiektów…
0 Komentarzy7 Minuty
17 czerwca 2025
Architektura, natura, chillout. Spotkajmy się na Pergoli
W samym sercu zielonego Wrocławia leży miejsce, które zachwyca dosłownie każdego. Nie…
0 Komentarzy5 Minuty
13 czerwca 2025
Prezes Grupy Arche apeluje o zmiany w prawie dotyczącym zabytków
W trakcie III Forum Rewitalizacji, które odbywa się 13 czerwca w Łodzi, prezes Grupy…
0 Komentarzy3 Minuty
13 czerwca 2025
OLX: coraz więcej Polaków wybiera urlop w kraju
Polacy coraz chętniej wybierają wypoczynek w kraju, choć urlop nad Bałtykiem może…
0 Komentarzy4 Minuty
12 czerwca 2025
Tribe: nowy hotel w Budapeszcie, zapowiedź w Słowenii i debiut w Krakowie
Tribe, designerska marka lifestyle’owa należąca do grupy Accor, ogłasza kolejne…
0 Komentarzy2 Minuty
6 czerwca 2025
Rozpoczęto prace nad Strategią Rozwoju Turystyki Zorganizowanej w Polsce na lata 2026–2035
Przedstawiciele branży turystycznej rozpoczynają prace nad Strategią Rozwoju Turystyki…
0 Komentarzy1 Minuty