Polska po raz pierwszy w finale Światowego Dnia Paelli w Walencji

fot. Douglas Lopez /unsplash

20 września w Walencji, Polska była po raz pierwszy reprezentowana w finale Pucharu Światowego Dnia Paelli. 12 szefów kuchni z różnych zakątków globu rywalizowało o trofeum i miano twórcy najlepszej paelli na świecie. Nasz kraj reprezentował szef kuchni Adrian Stojewski.

Fani paelli na całym świecie mogli nie tylko śledzić na żywo międzynarodowe mistrzostwa o Puchar Światowego Dnia Paelli, ale także uczestniczyć w wydarzeniach na placu Plaza del Ayuntamiento w Walencji, gdzie została zorganizowana duża strefa z udziałem marek walenckiej kuchni, takich jak El Paeller, Original Paella, Bodegas Nodus, Dacsa, Carmencita, Xufatopia, Bierwinkel czy DO Vinos de València.

Przez jeden dzień, Walencja dzieliła się swoją paellą z resztą świata, a mieszkańcy miasta otworzyli się na różnorodne wersje tego dania, niekoniecznie związane z tradycyjną recepturą. To nie tylko czas na wspólne delektowanie się paellą, ale również okazja do rozmów o jej historii, składnikach, kulturowym znaczeniu oraz tradycyjnych przepisach.

Kulinarne święto i międzynarodowa rywalizacja

Puchar Światowego Dnia Paelli 2023 to z kolei ciekawe wydarzenie kulinarne, podczas którego 12 szefów kuchni z różnych stron świata rywalizowało o miano twórcy najlepszej paelli na świecie. Całość zakończona została uroczystym wręczeniem pucharu dla tegorocznego zwycięzcy – Kohei Hatashita.

Światowy Dzień Paelli to wydarzenie, które łączy miłośników kulinariów z różnych zakątków globu i jednocześnie podkreśla znaczenie paelli jako symbolu hiszpańskiej kultury gastronomicznej. To inicjatywa Rady Miasta Walencji i Visit València, Patronato de Turismo de la Diputación de València, Turisme Comunitat Valenciana oraz Turespañii, które ma na celu zachęcanie do eksplorowania walenckiej kuchni i tradycji.