Polska po raz pierwszy w finale Światowego Dnia Paelli w Walencji

20 września w Walencji, Polska była po raz pierwszy reprezentowana w finale Pucharu Światowego Dnia Paelli. 12 szefów kuchni z różnych zakątków globu rywalizowało o trofeum i miano twórcy najlepszej paelli na świecie. Nasz kraj reprezentował szef kuchni Adrian Stojewski.
Fani paelli na całym świecie mogli nie tylko śledzić na żywo międzynarodowe mistrzostwa o Puchar Światowego Dnia Paelli, ale także uczestniczyć w wydarzeniach na placu Plaza del Ayuntamiento w Walencji, gdzie została zorganizowana duża strefa z udziałem marek walenckiej kuchni, takich jak El Paeller, Original Paella, Bodegas Nodus, Dacsa, Carmencita, Xufatopia, Bierwinkel czy DO Vinos de València.
Przez jeden dzień, Walencja dzieliła się swoją paellą z resztą świata, a mieszkańcy miasta otworzyli się na różnorodne wersje tego dania, niekoniecznie związane z tradycyjną recepturą. To nie tylko czas na wspólne delektowanie się paellą, ale również okazja do rozmów o jej historii, składnikach, kulturowym znaczeniu oraz tradycyjnych przepisach.
Kulinarne święto i międzynarodowa rywalizacja
Puchar Światowego Dnia Paelli 2023 to z kolei ciekawe wydarzenie kulinarne, podczas którego 12 szefów kuchni z różnych stron świata rywalizowało o miano twórcy najlepszej paelli na świecie. Całość zakończona została uroczystym wręczeniem pucharu dla tegorocznego zwycięzcy – Kohei Hatashita.
Światowy Dzień Paelli to wydarzenie, które łączy miłośników kulinariów z różnych zakątków globu i jednocześnie podkreśla znaczenie paelli jako symbolu hiszpańskiej kultury gastronomicznej. To inicjatywa Rady Miasta Walencji i Visit València, Patronato de Turismo de la Diputación de València, Turisme Comunitat Valenciana oraz Turespañii, które ma na celu zachęcanie do eksplorowania walenckiej kuchni i tradycji.
POWIĄZANE WPISY
29 listopada 2023
Fundacja Argan zachęca do odkrywania kultury Maroka
Nowo powstała Polsko-Marokańska Fundacja Argan, ma na celu promocję marokańskiej kultury…
0 Komentarzy2 Minuty
29 listopada 2023
Złoty Certyfikat POT otrzymały Bieszczadzkie Drezyny Rowerowe
Dwudziesta, jubileuszowa edycja konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny – Certyfikat…
0 Komentarzy3 Minuty
29 listopada 2023
Rainbow: zimą ciepłe kraje odwiedzi blisko 180 tys. turystów
W Rainbow zakończyły się pierwsze loty do wszystkich egzotycznych miejsc na zimę 2023/24.…
0 Komentarzy2 Minuty
29 listopada 2023
25 lat Polskiego Holdingu Hotelowego. Wartość spółki wzrosła do 2,2 mld zł
Historia Polskiego Holdingu Hotelowego liczy 25 lat. W 1998 roku Przedsiębiorstwo…
0 Komentarzy5 Minuty
29 listopada 2023
Otwarcie sezonu narciarskiego 2 grudnia w Szczyrku
Już w najbliższą sobotę 2 grudnia zostanie otwarty sezon narciarski w Szczyrku! Na…
0 Komentarzy1 Minuty
28 listopada 2023
Ryanair startuje z noworoczną promocją dla podróżnych
W ramach Cyber Week, Ryanair, uruchomiła dziś (28 listopada) specjalną 72-godzinną…
0 Komentarzy1 Minuty
28 listopada 2023
Travelist.pl: rekordowy black week. Rezerwacji o 40 proc. więcej niż w 2022
Black week na portalu Travelist.pl przyniósł rekordowy wzrost rezerwacji. Według danych…
0 Komentarzy4 Minuty
28 listopada 2023
Emirates: pierwszy na świecie lot z wykorzystaniem zrównoważonego paliwa
Emirates zostały pierwszymi na świecie liniami lotniczymi, które wykonały lot…
0 Komentarzy3 Minuty
27 listopada 2023
Na Lotnisku Chopina w Warszawie rozbłysła świąteczna iluminacja
W sobotę, 25 listopada, w terminalu Lotniska Chopina uruchomiono świąteczną iluminację.…
0 Komentarzy1 Minuty