Mercure Warszawa Centrum zakończył dwuletnią modernizację
fot. materiały prasowe
Hotel Mercure Warszawa Centrum zakończył dwuletni proces kompleksowej modernizacji obejmującej wszystkie kluczowe przestrzenie obiektu. Projekt, zrealizowany przez firmę Essendi, połączył nowoczesny design z lokalnym charakterem Warszawy, uwzględniając założenia zrównoważonego rozwoju oraz potrzeby współczesnych podróżnych.
Prace modernizacyjne rozpoczęły się w 2023 roku. Zrealizowano je według koncepcji projektowej „Framing Warsaw” przygotowanej przez pracownię Stone Designs. Projekt nawiązuje do lokalnego dziedzictwa Warszawy i jest zgodny z globalną filozofią marki Mercure oraz programem Discover Local.
„Realizując kluczowe projekty, takie jak modernizacja hotelu Mercure Warszawa Centrum, dążymy do zwiększenia efektywności środowiskowej, podniesienia jakości doświadczeń naszych gości oraz umocnienia pozycji konkurencyjnej – szczególnie na tak wymagającym rynku, jakim jest Warszawa. Odzwierciedla to naszą determinację i realizację zobowiązania: odpowiedni hotel, w odpowiedniej lokalizacji, z odpowiednim zespołem” – powiedział Dariusz Gul, Technical & Construction Director Northern Europe w Essendi.
Modernizację przeprowadzono z uwzględnieniem założeń zrównoważonego rozwoju. Hotel ograniczył wykorzystanie plastiku jednorazowego użytku, wymienił oświetlenie na system LED, a także zastosował rozwiązania zmniejszające zużycie wody.
„Modernizacja Mercure Warszawa Centrum to nie tylko odświeżenie wnętrz, ale przede wszystkim inwestycja w komfort naszych gości oraz zrównoważoną przyszłość hotelarstwa. Tworzymy przestrzeń, która zgodnie z przesłaniem Mercure harmonijnie łączy nowoczesny design z lokalnym charakterem Warszawy, a jednocześnie odpowiada na rosnące potrzeby ekologiczne i społeczne. Chcemy, aby każdy pobyt w naszym hotelu był wyjątkowym doświadczeniem, które inspiruje i pozostaje w pamięci na długo” – wyjaśnił Krzysztof Rek, General Manager Mercure Warszawa Centrum.
Hotel kontynuuje działania na rzecz redukcji zużycia tworzyw sztucznych, stawiając na sezonowe menu w restauracji, a zioła pozyskując z własnego tarasu. Dzięki współpracy z platformami Too Good To Go i Foodsi przeciwdziała marnowaniu żywności.
Zakończona modernizacja stanowi element długofalowej strategii ESG obejmującej m.in. redukcję emisji gazów cieplarnianych o 50 proc. do 2030 roku, a także uzyskanie certyfikatu Green Key dla wszystkich zarządzanych obiektów oraz certyfikatu BREEAM In-Use dla większości z nich do 2026 roku.
POWIĄZANE WPISY
24 czerwca 2025
PLL LOT modernizuje flotę regionalną
Polskie Linie Lotnicze LOT podpisały kontrakt z producentem Airbus na dostawę 84…
0 Komentarzy2 Minuty
18 czerwca 2025
IGHP: poprawa wyników hoteli w maju
Wyniki osiągnięte przez hotele w maju były zdecydowanie lepsze niż w kwietniu i…
0 Komentarzy6 Minuty
17 czerwca 2025
Branża hotelarska o kategoryzacji obiektów na dwudniowej konferencji IGHP
„Wpływ trendów rynkowych na ewolucję polskiej i europejskiej kategoryzacji obiektów…
0 Komentarzy7 Minuty
16 czerwca 2025
Bydgoszcz zaprezentuje się branży MICE w Warszawie
25 czerwca 2025 roku w Renaissance Warsaw Airport Hotel odbędzie się śniadanie biznesowe…
0 Komentarzy3 Minuty
13 czerwca 2025
OLX: coraz więcej Polaków wybiera urlop w kraju
Polacy coraz chętniej wybierają wypoczynek w kraju, choć urlop nad Bałtykiem może…
0 Komentarzy4 Minuty
11 czerwca 2025
Letnie okazje od a&o Hostels: noclegi od 12 euro i rabaty dla klubowiczów
Sieć a&o Hostels ogłasza nowe promocje na lato. Zgodnie z mottem „Każdy może podróżować”,…
0 Komentarzy3 Minuty
10 czerwca 2025
Nocowanie.pl: wakacyjne rezerwacje ruszyły. Największym zainteresowaniem cieszy się Kołobrzeg
Za niespełna trzy tygodnie rozpoczną się wakacje. To czas, w którym większość turystów…
0 Komentarzy5 Minuty
9 czerwca 2025
Buzz przekazuje 40 tys. euro Fundacji „Zdążyć z Pomocą”
Buzz, polska linia lotnicza należąca do Grupy Ryanair, przekazała czek o wartości 40 tys.…
0 Komentarzy1 Minuty
5 czerwca 2025
Blisko 40 litewskich restauracji w Przewodniku Michelin 2025
Gala Culinary Stars Night Lithuania w Wilnie była okazją do prezentacji przewodnika…
0 Komentarzy3 Minuty