Kurs na winiarza podczas EuroGastro
Podczas zbliżających się XIX Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro można wziąć udział w kursie, który kończy się egzaminem na Międzynarodowy Certyfikat Wiedzy Winiarskiej.
Szkolenie jest skierowane do restauratorów, managerów, handlowców i kelnerów oraz do pasjonatów tego napoju, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.
Kursanci zaznajomią się ze sposobami serwowania wina, w tym wyborem odpowiedniego szkła, regułami doboru narzędzi i sposobami otwierania. Prowadzący zaprezentują metody degustacji, odpowiedniej prezentacji wina oraz warunki przechowywania i temperaturę podawania. Kurs pozwoli poznać również reguły i skutki łączenia wina z różnymi potrawami.
Szymon Milonas z firmy Wine rePublic, certyfikowany nauczyciel WSET, który poprowadzi kurs, powiedziała: „Restauracje często odnotowują niską sprzedaż wina, co wynika z braku wiedzy i swobody w prowadzeniu umiejętnej rozmowy przez kelnerów. Dzięki kursowi kelner poczuje się pewniej i swobodniej rozmawiając z klientami o winie i jego doborze do jedzenia. Klienci coraz bardziej przywiązują wagę do profesjonalnej obsługi i doradztwa, więc często chętnie kupią wino nawet o wysokiej cenie, jeśli usłyszą historię o wyjątkowości jego pochodzenia lub niepowtarzalności smaku. Ale kelner musi najpierw to wiedzieć. Zadowoleni klienci powracają, kupują wina droższe, niejednokrotnie już nie kieliszek, a całą butelkę.”
O jakości szkolenia świadczy fakt, że sygnuje ją organizacja Wine and Spirit Education Trust (WSET), która ustanawia międzynarodowe standardy w zakresie wiedzy i systemu degustacji win. Kurs kończy się przysłanym z Londynu egzaminem testowym zawierającym 30 pytań zamkniętych. Wypełnione testy są oceniane przez komisję w centrali w Londynie, która przesyła certyfikaty osobom, które zdadzą egzamin.
Szkolenie potrwa 2 dni (26 i 27 marca) w godzinach 9.00-13.00 na terenie targów. Koszt udziału w szkoleniu to 700 złotych, a dla uczestników EuroGastro przewidziano 10 proc. rabatu. Cena obejmuje materiały edukacyjne, degustacje 9 rodzajów win oraz egzamin.
POWIĄZANE WPISY
26 lipca 2024
Historyczny rok dla Portu Lotniczego Poznań-Ławica. 18,9 mln zł zysku i nowy prezes zarządu
Port Lotniczy Poznań-Ławica odnotował przełomowe wyniki finansowe za rok 2023, osiągając…
0 Komentarzy3 Minuty
26 lipca 2024
Odkrywaj Wrocław na rowerze
Wrocław odkrywać można na wiele sposobów. Jedną z opcji jest… rower. W ramach akcji…
0 Komentarzy4 Minuty
26 lipca 2024
MultiSport dostępny w ośrodkach Grupy PKL
Grupa PKL łączy sport i rekreację przez cały rok, oferując wyjątkowe atrakcje w swoich…
0 Komentarzy4 Minuty
19 lipca 2024
Travelist.pl: wybrzeże wciąż na topie, ale wrzesień kusi cenami
Zbliżający się koniec lipca zachęcił ekspertów z portalu Travelist.pl do analizy…
0 Komentarzy3 Minuty
18 lipca 2024
Rekordowa frekwencja na Zamku Książ. 220 tys. gości w pierwszym półroczu 2024
Zamek Książ przyciągnął rekordową liczbę 220 tys. turystów w pierwszej połowie 2024 roku.…
0 Komentarzy1 Minuty
17 lipca 2024
PKL podpisuje kontrakt na nowe koleje linowe w Szczawniku. W planach reaktywacja ośrodka narciarskiego w Muszynie
Grupa PKL wraz z Gminą Muszyna planuje reaktywację ośrodka narciarskiego w Szczawniku.…
0 Komentarzy3 Minuty
17 lipca 2024
Hydropolis zorganizuje półkolonie w drugiej połowie sierpnia. Uczestnicy poznają ciekawostki ze świata wody
Centrum wiedzy o wodzie Hydropolis zaprasza najmłodszych na półkolonie, których motywem…
0 Komentarzy3 Minuty
17 lipca 2024
Startuje proces E-Certyfikacji Informacji Turystycznej w Polsce
Polska Organizacja Turystyczna, odpowiedzialna za promocję polskiej turystyki i rozwój…
0 Komentarzy2 Minuty
15 lipca 2024
Nocny bieg po płycie lotniska tym razem w Lublinie. Skywayrun 2024 zaplanowany na połowę października
Bieg Skywayrun Lublin Airport 2024 będzie 19-tym biegiem po pasie startowym lotniska…
0 Komentarzy2 Minuty