Chorwacja – śniadanie w ogrodzie oliwnym

fot. AG

Stół drewniany na nim serwety, w wazonikach świeże kwiaty. Stół uginający się pod różnej wielkości talerzami i miseczkami wypełnionymi smakowicie wyglądającymi daniami. Wszystko zebrane na okolicznych polach i w ogrodach. Nad stołem – gałęzie drzew oliwkowych. Śniadanie w ogrodzie oliwnym, to propozycja dla grup chcących odmiany od hotelowego jedzenia.

Busem jedzie się tutaj z Dubrownika około pół godziny. Na miejscu, w miejscowości Trsteno, czeka Boris, właściciel ogrodu oliwnego. Oprowadza po swojej włości, opowiada o specyfice hodowli oliwek. Chętni mogą zostać „ojcami chrzestnymi” poszczególnych drzewek, „adoptować” je i opiekować się nimi, odwiedzać każdego roku, zbierać oliwki.

Po krótkim spacerze dochodzimy do wspomnianego stołu. Na tablicy napis powitalny w języku polskim.

fot. AG

Plantacja Katija organizuje degustacje lokalnej kuchni. Wszystkie dania są przygotowywane są z własnych produktów. Dla chętnych grup prowadzone są warsztaty gotowania dalmatyńskiej kuchni. Można między innymi uczestniczyć w całym procesie pieczenia chleba tradycyjną metodą „pod peką” (dwuczęściowe żeliwne naczynie). Uczestnicy warsztatów otrzymują w prezencie książkę o tradycyjnych smakach regionu Dubrownika. Grupy liczą maksymalnie osiem osób.

fot. AG

Wyprawy śniadaniowe, to tylko jedna z propozycji nietypowego spędzania czasu, jakie ma w swojej ofercie firma RebranD Croatia z Dubrownika. Jej przedstawicielem w Polsce jest biuro Polhotrep.

fot. AG

Dubrownik z lotu ptaka

 

Adam Gąsior

Redaktor naczelny portalu branżowego WaszaTurystyka.pl


POWIĄZANE WPISY

Privacy Preference Center