Air France – nowe ekskluzywne menu

Od października do końca roku menu dla pasażerów Air France tworzy dwóch mistrzów francuskiej gastronomii – obowiązkowo z kilkoma gwiazdkami Michelin na koncie. Tym razem Régis Marcon (trzy gwiazdki) gotuje w Klasie Pierwszej La Première, a Guy Martin tworzy menu w Klasie Biznes na lotach dalekiego zasięgu.
Potrawy autorstwa Guy’a Martin’a pojawią się teraz również w klasie biznes wyjątkowo na wybranych lotach średniego zasięgu, między innymi na trasie Paryż Warszawa.
Aby menu było urozmaicone, a pasażerowie się nie nudzili, szefowie kuchni współpracujący z Air France zmieniają się co trzy miesiące, a co dwa tygodnie pojawia się nowa karta dań.
Klasa Pierwsza: Piotrosz na talerzu
W ofercie Air France najbardziej wyszukane dania podawane są w Klasie Pierwszej La Première. Dla jej gości, Régis Marcon opracował dwie nowe przystawki oraz siedem dań głównych. Unikalne kompozycje zawierają francuskie składniki.
Na liście nowych propozycji Marcon’a w menu Klasy Pierwszej La Première znalazły się między innymi terriny z kurczaka i leśnych grzybów jako przystawki, a na danie główne szef kuchni poleca aż siedem wyszukanych propozycji do wyboru – rzecz jasna – każda z nich to „Francja na talerzu”. Znalazł się wśród nich m.in. gulasz wołowy ze smardzami podawany z ziemniaczanym gratin, przegrzebki w towarzystwie pieczonego homara z warzywami typu „Julienne”, filet z piotrosza w białym sosie z masła i werbeny podawany z pieczarkami i szpinakiem, czy zupa w stylu bouillabaisse na bazie suma i krewetek. Dania powstały we współpracy z Servair Culinary Studio, którym dowodzi Joël Robuchon. Przez cały rok, największe autorytety współczesnej francuskiej gastronomii opracowują wyrafinowane potrawy dla gości Klasy Pierwszej La Première – najbardziej ekskluzywnej i najdroższej kabiny w samolotach Air France, z indywidualnymi salonikami, w których wszystko jest z „najwyższej półki”.
Perliczki lecą do Warszawy
Dania Guy’a Martin’a, szefa renomowanej paryskiej restauracji Le Grand Véfour przez najbliższe trzy miesiące będą gościć na talerzach pasażerów Klasy Biznes Air France. Uhonorowany dwiema gwiazdkami Michelin jest kolejną ikoną francuskiej gastronomii, której powierzono pieczę nad daniami dla pasażerów Air France. Na wszystkich lotach międzykontynentalnych oraz wybranych lotach średniego zasięgu szef kuchni zaprasza gości Air France do skosztowania sześciu nowych dań głównych, inspirowanych globalnymi smakami całego świata. Dania będą się zmieniały co dwa tygodnie.
Menu na najbliższe trzy miesiące w Klasie Biznes
– Dorsz serwowany z ryżem basmanti i kurkumą, puree z kabaczka z orzechami nerkowca, polane sosem kokosowym doprawionym aromatycznym pieprzem Espelette;
– Kotlet cielęcy ze smażonymi grzybami leśnymi, purée z karczocha i sosem z czarnej porzeczki
– Smażone krewetki, brokuł z imbirem podawany z purée na bazie masła orzechowego i skorupiaków, sos pietruszkowy
– Makaron orecchiette z kalmarem i pomidory w aromatycznej kolendrze
– Pieczona pierś z perliczki, purée z marchewek i kardamonu, risotto z organicznej czerwonej komosy ryżowej z sokiem żurawinowym
– Gulasz cielęcy z aromatycznym pieprzem Maniguette i makaronem penne, w towarzystwie organicznych warzyw.
Dania “A la Carte” – festiwal kuchni międzynarodowej
Na pasażerów lotów międzykontynentalnych** z Paryża podróżujących w Klasie Pierwszej oraz Klasie Biznes czeka też bogata oferta dań „a la carte”, dzięki której mogą udać się dla odmiany w podróż kulinarną po świecie. Danie wystarczy zamówić bezpłatnie (od 90 dni do 24 godzin) przed lotem na stronie linii (logując się do swojej rezerwacji), telefonicznie lub przy odprawie online.
Oferta „a la carte” obejmuje 6 propozycji kuchni tajskiej, indyjskiej, chińskiej, japońskiej, koreańskiej i owoce morza:
– Thai cuisine,
– Traditional Chinese;
– Flavours of India;
– Japanese delights;
– A taste of Korea;
– Seafood basket
POWIĄZANE WPISY
17 listopada 2025
Ryanair przedstawia przegląd tras narciarskich na sezon 2025/26
Ryanair ogłosił przegląd tras narciarskich dostępnych z Polski w sezonie 2025/26. Celem…
0 Komentarzy2 Minuty
17 listopada 2025
Dubai Airshow 2025: Emirates prezentują nowe technologie i produkty
Emirates zaprezentują na Dubai Airshow 2025 nowe technologie i rozwiązania, które mają…
0 Komentarzy2 Minuty
14 listopada 2025
Emirates uruchamiają trzeci codzienny lot między Dubajem a Nairobi
Od marca 2026 roku linie Emirates wprowadzą trzeci codzienny lot na trasie Dubaj-Nairobi,…
0 Komentarzy1 Minuty
14 listopada 2025
Lotnisko Chopina: ponad 2 mln pasażerów w październiku 2025
W październiku 2025 roku Lotnisko Chopina osiągnęło rekordowy wynik – ponad 2 mln…
0 Komentarzy2 Minuty
14 listopada 2025
PLL LOT uruchamia połączenie z Warszawy do San Francisco
Polskie Linie Lotnicze LOT uruchomiły sprzedaż biletów na nowe połączenie…
0 Komentarzy2 Minuty
13 listopada 2025
Wizz Air uzyskuje certyfikację IATA SeMS na poziomie II
Wizz Air uzyskał certyfikat poziomu II w ramach programu IATA Security Management System.…
0 Komentarzy1 Minuty
12 listopada 2025
Ryanair: 19,2 mln pasażerów w październiku 2025
Ryanair przewiózł w październiku 2025 roku 19,2 mln pasażerów, o 5 proc. więcej niż w tym…
0 Komentarzy1 Minuty
12 listopada 2025
Katowice Airport z rekordowym październikiem 2025 roku
Katowice Airport zakończyło październik 2025 roku z rekordowym wynikiem ponad 642 tys.…
0 Komentarzy1 Minuty
7 listopada 2025
Ryanair proponuje słoneczne kierunki na długi listopadowy weekend
Ryanair przygotował ofertę dla podróżnych planujących długi listopadowy weekend. Linia…
0 Komentarzy2 Minuty










