Kurs na winiarza podczas EuroGastro
Podczas zbliżających się XIX Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro można wziąć udział w kursie, który kończy się egzaminem na Międzynarodowy Certyfikat Wiedzy Winiarskiej.
Szkolenie jest skierowane do restauratorów, managerów, handlowców i kelnerów oraz do pasjonatów tego napoju, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.
Kursanci zaznajomią się ze sposobami serwowania wina, w tym wyborem odpowiedniego szkła, regułami doboru narzędzi i sposobami otwierania. Prowadzący zaprezentują metody degustacji, odpowiedniej prezentacji wina oraz warunki przechowywania i temperaturę podawania. Kurs pozwoli poznać również reguły i skutki łączenia wina z różnymi potrawami.
Szymon Milonas z firmy Wine rePublic, certyfikowany nauczyciel WSET, który poprowadzi kurs, powiedziała: „Restauracje często odnotowują niską sprzedaż wina, co wynika z braku wiedzy i swobody w prowadzeniu umiejętnej rozmowy przez kelnerów. Dzięki kursowi kelner poczuje się pewniej i swobodniej rozmawiając z klientami o winie i jego doborze do jedzenia. Klienci coraz bardziej przywiązują wagę do profesjonalnej obsługi i doradztwa, więc często chętnie kupią wino nawet o wysokiej cenie, jeśli usłyszą historię o wyjątkowości jego pochodzenia lub niepowtarzalności smaku. Ale kelner musi najpierw to wiedzieć. Zadowoleni klienci powracają, kupują wina droższe, niejednokrotnie już nie kieliszek, a całą butelkę.”
O jakości szkolenia świadczy fakt, że sygnuje ją organizacja Wine and Spirit Education Trust (WSET), która ustanawia międzynarodowe standardy w zakresie wiedzy i systemu degustacji win. Kurs kończy się przysłanym z Londynu egzaminem testowym zawierającym 30 pytań zamkniętych. Wypełnione testy są oceniane przez komisję w centrali w Londynie, która przesyła certyfikaty osobom, które zdadzą egzamin.
Szkolenie potrwa 2 dni (26 i 27 marca) w godzinach 9.00-13.00 na terenie targów. Koszt udziału w szkoleniu to 700 złotych, a dla uczestników EuroGastro przewidziano 10 proc. rabatu. Cena obejmuje materiały edukacyjne, degustacje 9 rodzajów win oraz egzamin.
POWIĄZANE WPISY
29 kwietnia 2024
Koreańska agencja PR otwiera drzwi na polskim rynku
Przedstawicielstwo Koreańskiej Narodowej Organizacji Turystycznej w Europie Wschodniej…
0 Komentarzy1 Minuty
26 kwietnia 2024
Polski urzędnik promuje turystykę – przejechał 280 km rowerem z Berlina do Poznania
Co robi urzędnik? Odruchowa odpowiedź na to pytanie – choć nieco krzywdząca – brzmi…
0 Komentarzy5 Minuty
26 kwietnia 2024
Gdańsk dołącza do Przewodnika Michelin
Na mocy umowy podpisanej przez Polską Organizację Turystyczną ze słynnym Przewodnikiem…
0 Komentarzy2 Minuty
25 kwietnia 2024
Rankomat.pl: szykuje się rekordowa majówka pod względem wyjazdów za granicę. Najchętniej wybieramy Włochy i Hiszpanię
Majówka w 2024 roku ma być rekordowa pod względem zagranicznych wyjazdów – z Polski…
0 Komentarzy6 Minuty
25 kwietnia 2024
Pierwsza Noc Muzeów w Sopocie już 18 maja
18 maja odbędzie się pierwsza Noc Muzeów w Sopocie. Sopocka Organizacja Turystyczna, we…
0 Komentarzy1 Minuty
25 kwietnia 2024
POT: na majówkę w tym roku wyjedzie czterech na dziesięciu Polaków
Podobnie jak w ubiegłym roku, w pierwszej połowie kwietnia zapytano mieszkańców Polski o…
0 Komentarzy6 Minuty
22 kwietnia 2024
Powstał Polski Klaster Enoturystyczny. Rośnie popularność polskich winnic
Razem z rosnącą liczbą polskich winnic, rozwija się u nas także enoturystyka. W kraju…
0 Komentarzy3 Minuty
22 kwietnia 2024
Inauguracja sezonu letniego na Dolnym Śląsku już 27–28 kwietnia
Oficjalnie letni sezon turystyczny rozpocznie się na Dolnym Śląsku 27–28 kwietnia na…
0 Komentarzy6 Minuty
19 kwietnia 2024
Ryanair wprowadza 24-godzinną wyprzedaż. Loty od 12 euro
Ryanair uruchomił dziś (19 kwietnia) największą 24-godzinną wyprzedaż błyskawiczną w tym…
0 Komentarzy1 Minuty