Zimowy wypoczynek w ośrodkach PKL

Sezon narciarski na Jaworzynie Krynickiej już się rozpoczął, w pozostałych ośrodkach Grupy PKL trwają intensywne przygotowania i naśnieżanie tras przed przyjęciem turystów, którzy chcą odwiedzić góry właśnie zimą.
Korzystne warunki pogodowe na Jaworzynie Krynickiej pozwoliły na otwarcie sezonu zimowego w sobotę, 14 grudnia. Narciarze mogą korzystać tam już z trzech tras o długości 2600 metrów, 700 metrów oraz 160 metrów.
Pozostałe ośrodki PKL również przygotowują się do przyjęcia turystów.
Daniel Pitrus, prezes PKL, powiedział: “Naszym celem jest zaprezentowanie gościom jak najbardziej różnorodnej zimowej oferty. Staramy się zapewnić rozrywkę dla całych rodzin i osób w każdym wieku. Po sportowych, narciarskich emocjach zapraszamy na spacer wśród iluminacji świetlnych Gubałówki czy Góry Parkowej i do skorzystania z naszej oferty gastronomicznej.”
Zima na sportowo
Na Jaworzynie Krynickiej miłośnicy sportów zimowych w pełni sezonu będą mieli do dyspozycji siedem różnorodnych tras narciarskich o łącznej długości prawie 10 km. Dzięki kompleksowej modernizacji systemu śnieżenia i sprzętowi do utrzymania śniegu, narciarze i snowboardziści nie muszą obawiać się o stan białej pokrywy.
Dużą atrakcją jest Krynistler Snowpark o długości 1050 m ze skoczniami różnej wysokości oraz 17 przeszkodami takimi jak rury, poręcze i boxy.
Dla doświadczonych narciarzy i snowboardzistów, którzy chcą sprawdzić swoje umiejętności ciekawą propozycją będzie oferta ośrodka PKL Mosorny Groń w Zawoi, gdzie na wymagających czeka położona u stóp Babiej Góry czarna trasa z homologacją FIS oraz oświetlony stok z czteroosobową koleją krzesełkową. Kiedy tylko pozwolą na to warunki śniegowe PKL otworzą też popularne i naturalne, wysokogórskie trasy na Kasprowym Wierchu w Dolinie Gąsienicowej (1400 m długości i 400 m różnicy wzniesień) i w Kotle Goryczkowym (1770 m długości i 602 m różnicy wzniesień). W ośrodku PKL Kasprowy Wierch w budynku stacji górnej dostępne są profesjonalny serwis narciarski i centrum testowe nart z topowej kolekcji Rossignol.
Dla maluchów
Na Jaworzynie Krynickiej dzieci w wieku od 3 do 14 lat mogą uczyć się jazdy na nartach w otwartej w ubiegłym sezonie Akademii Misia Polarnego, która oferuje bogaty program zajęć i animacji. W sezonie 2019/2020 najmłodsi będą mogli m.in. wziąć udział w zawodach sportowych – slalomie z pomiarem czasu. Nowością jest także szkolenie dla rodziców, którzy mogą szlifować swoje umiejętności w czasie gdy ich pociechy stawiają pierwsze narciarskie kroki.
Na ośrodkach PKL na Górze Parkowej i Górze Żar dzieci od 3 roku życia mogą uczyć się w przedszkolach narciarskich, które zapewniają profesjonalną opiekę wykwalifikowanych instruktorów.
Na trasę bez kolejki
Dzięki karcie PKLpass, która umożliwia zakup przejazdów na sześć kolei w ośrodkach PKL, narciarze nie muszą stać w kolejkach do kas. Wystarczy, że zarejestrują się na stronie www.pkl.pl, wybiorą odpowiedni dla siebie bilet lub skipass, a następnie odbiorą doładowaną nim kartę PKLpass w skipassomacie lub jednym z punktów BOK.
Daniel Pitrus skomentował: “PKLpass świetnie sprawdził się już przez kilka sezonów. Zachęcamy naszych klientów do kupowania skipassów w sklepie internetowym PKL. To bardzo prosty sposób by bez zbędnego oczekiwania korzystać z tras i kolei ośrodków PKL.”
Ośrodki PKL Palenica i Mosorny Groń w Zawoi należą także do projektu Tatry Super Ski, dzięki któremu na jednym skipassie można jeździć aż na 91 trasach w 17 stacjach narciarskich Podhala, Spisza i Pienin.
Regionalne smaki dla każdego
PKL oferują również turystom bogatą ofertę gastronomiczną. Dużą popularnością cieszy się najwyżej położona restauracja w Polsce ,,Poziom 1959’’, zlokalizowana przy górnej stacji ośrodka Kasprowy Wierch. Serwuje śniadania i dania obiadowe kuchni polskiej ze szczyptą podhalańskiego charakteru. Wnętrze restauracji nawiązuje stylistyką do historii narciarstwa i technologii kolei linowej. Na brak kulinarnych atrakcji nie będą także narzekać odwiedzający Jaworzynę Krynicką, gdzie od ubiegłego roku działa restauracja „Gondola”. Narciarze w ośrodku PKL Palenica zjedzą bardzo smaczne dania w restauracji „Pod Kolejką”.
POWIĄZANE WPISY
26 maja 2023
Polski szef kuchni zdobywa tytuł najlepszego managera Marriott na świecie
Piotr Lasecki, szef kuchni hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport, został…
0 Komentarzy3 Minuty
18 maja 2023
Travelist.pl: tegoroczne wakacje droższe niż kiedykolwiek wcześniej
Już tylko kilka tygodni pozostało do rozpoczęcia wakacji 2023. Niestety zapowiadają się…
0 Komentarzy5 Minuty
18 maja 2023
Rusza nowa kampania „Wrocław miasto przygody”. W tle poszukiwanie skarbu i dawna legenda
Opactwo benedyktynów, Skarb Ołbiński, pościgi i historia Wrocławia – właśnie to będą…
0 Komentarzy5 Minuty
15 maja 2023
Pętla Szczyrkowska już po wiosennych przeglądach. TMR zaprasza na wędrówkę po Beskidzie Śląskim
Ośrodki turystyczne Szczyrk Mountain Resort i COS OPO Szczyrk zapraszają całe rodziny do…
0 Komentarzy1 Minuty
11 maja 2023
Kongres Impact’23: Ponad 4,5 mln zł wsparcia dla poznańskich firm i hoteli
Wczoraj w Poznaniu rozpoczęła się kolejna edycja międzynarodowego kongresu Impact’23, a…
0 Komentarzy3 Minuty
10 maja 2023
Mazowsze oficjalnie otwiera sezon turystyczny 2023. Rosnący ruch turystyczny i nowe inicjatywy promocyjne
Na pokładzie statku Info Barka w Warszawie oficjalnie otwarto sezon turystyczny 2023 na…
0 Komentarzy2 Minuty
27 kwietnia 2023
Małopolska z nową kampanią promującą turystykę kulinarną
Województwo Małopolskie startuje z nową kampanią promującą turystykę kulinarną, jako…
0 Komentarzy2 Minuty
27 kwietnia 2023
POT partnerem merytorycznym europejskiego forum lotniczego Routes Europe 2023 w Łodzi
Polska Organizacja Turystyczna została partnerem merytorycznym europejskiego forum…
0 Komentarzy2 Minuty
25 kwietnia 2023
Rego-Bis i Bośnia partnerami Międzynarodowych Targów Turystycznych w Zabrzu
Na tegorocznej, XIII edycji tej imprezy królowały Bałkany. To wszystko dzięki gościom z…
0 Komentarzy4 Minuty