Žatec w UNESCO. Tradycje chmielarskie zostały wpisane na Światową Listę Dziedzictwa

Žatec /fot. Václav Mach

Miasto Žatec oraz jego tradycje związane z uprawą chmielu zostały docenione przez UNESCO i wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego. To 17. materialne dziedzictwo UNESCO w Czechach. Chmiel z Žatca, objęty ochroną od 2007 roku, jest nieodłączną częścią produkcji wysokiej jakości piwa na całym świecie.

Cenioną i poszukiwaną odmianą jest chmiel žatecki, którego nazwa pochodzi od miasta Žatec w północno–zachodnich Czechach, gdzie panują odpowiednie warunki do uprawy chmielu. Žatec i okoliczne plantacje chmielu dołączyły do czeskich zabytków UNESCO. Jest to już 17. materialny zabytek UNESCO w Czechach (łącznie z niematerialnymi są 32 zabytki).

Dzięki swoim specyficznym właściwościom aromatycznym czeski chmiel jest powszechnie znany w świecie piwowarskim. Tradycja jego uprawy sięga X wieku, kiedy w Europie Środkowej pojawiły się pierwsze browary klasztorne i miejskie. Chmiel z Czech eksportowano do Bawarii i rzeką Łabą spławiono do miast Hanzy nad Bałtykiem. Dziś chmiel žatecki, od 2007 roku wpisany do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia, używany jest do produkcji najlepszych piw na całym świecie.

Muzeum Chmielu z największą na świecie wystawą o tematyce chmielarskiej

Warto odwiedzić Muzeum Chmielu z największą w swoim rodzaju wystawą na świecie. Mieści się w oryginalnie zachowanych budynkach chmielarskich z końca XIX wieku. Prezentuje eksponaty związane z uprawą, zbiorem, suszeniem, siarkowaniem, prasowaniem w bele, przechowywaniem i transportem chmielu žateckiego. Obowiązkowym punktem zwiedzania Žatca jest także Świątynia Chmielu i Piwa z wieżą widokową, zwaną chmielarską latarnią morską, znajdująca się w dawnych magazynach chmielu.

Pola chmielu można znaleźć nie tylko w okolicach Žatca, ale także w samym mieście. Tamtejszą atrakcją jest najmniejsza na świecie plantacja chmielu na rynku Náměstí Svobody. Jej powierzchnia wynosi 70 metrów kwadratowych, znajduje się na miejscu nieistniejącego kościoła św. Krzyża. Chmiel uprawia się tu od końca lat 60. XX wieku. Dzięki swojemu położeniu mała plantacja urozmaica odbywające się w centrum miasta imprezy piwne, między innymi wiosenny festiwal chmielu czy letnie święto piwa Dočesná.