Wielkie grillowanie w Qubus Hotel
Sieć Qubus Hotel otwiera sezon na grilla. Z tej okazji przygotowane zostały specjalne karty menu, w których główną rolę grają soczyste mięsa i przepyszne warzywa doprawione aromatycznymi marynatami z różnych ziół i przypraw.
Grillowane specjały dostępne będą od początku czerwca w 5 hotelach sieci: w Gdańsku, Głogowie, Łodzi, Krakowie i Legnicy. Menu stworzone zostało przez wykwalifikowanych Szefów Kuchni pod czujnym okiem mistrza świata w grillowaniu Mariusza Tkaczyka.
Mariusz Tkaczyk, specjalista ds. gastronomii w sieci Qubus Hotel, powiedxiał: „Przygotowaliśmy bardzo dużo propozycji dla miłośników mięs z rusztu. Oprócz klasyków takich jak steki, polędwiczki i karkówka w karcie są też między innymi indyk, roastbeef urugwajski, wędzona pierś z kaczki. W menu nie zabrakło również propozycji dla wegetarian, takich jak grillowane warzywa i owoce. Każdy z Gości znajdzie odpowiednią potrawę dla siebie.”
Coś lekkiego na początek
Zanim na ruszt wejdą dania główne zaczynamy od starterów. W Krakowie można spróbować marynowanych krewetek prosto z ognia podanych z sałatką z melona i oliwek oraz bagietką czosnkową, czy warzyw z ognia marynowanych w oliwie i świeżych ziołach. W Głogowie można skosztować pieczonej kaszanki podanej na chałce z jajkiem Mollet. A pyszne przystawki to dopiero wstęp do grillowanej uczty…
Tradycja przede wszystkim
Każdy z hoteli przygotował swoją wyjątkową propozycję dań. W Qubus Hotel Kraków można spróbować między innymi marynowanego antrykotu wołowego smażonego na ogniu z pieczonymi ziemniaczkami, czy grillowaną pierś z kurczaka serwowaną z paprykową salsą i świeżym szczypiorkiem. Do wyboru jest też grillowany stek wołowy T-bone i stek wołowy z Angusa marynowany w rozmarynie i czosnku.
Mariusz Tkaczyk dodał: „Poprzez łączenie aromatycznych ziół i świeżych, najwyższej jakości składników zapewniamy Gościom niezapomniane doznania smakowe. Potrawy przygotowujemy na dużych rusztach i grillowędzarniach. Do grillowania używamy naturalnego drewna – okorowanej olchy czerwonej.”
Qubus Hotel Gdańsk oferuje bardzo ciekawe połączenia warzyw z mięsami z rusztu. Można zjeść delikatną sałatkę Cezar z grillowanym kurczakiem, ale też żebro wieprzowe podane z purée z batatów i cukinii z sosem BBQ, czy schab z kością podany z pieczonym ziemniakiem i grillowaną kukurydzą.
W Legnicy postawiono na tradycyjne polędwiczki wieprzowe, stek z roastbeef’u, grillowanego łososia i filet z indyka. Wszystko w zestawie z frytkami i warzywami z rusztu.
Góralskie i egzotyczne smaki
W Qubus Hotel Głogów przy tworzeniu menu najważniejsze były nieoczywiste połączenia smaków. Grillowany łosoś z tortillą połączony jest z salsą ze świeżego ogórka i kolendrą. Stek z karkówki przywodzi na myśl górskie potrawy – połączony jest z grillowanymi boczniakami i serem górskim. Egzotyczne dania z grilla? Czemu nie! Roastbeef urugwajski podany na letniej sałatce z kalarepy, cytrusów i sosu mango, oraz Jalapeño z grillowanymi ziemniakami na pewno zachwyci poszukiwaczy niezwykłych smaków.
Podobnie jest w Qubus Hotel Łódź. Grillowany łosoś podany jest z purée brokułowym, kurkami i papryczkami Jalapeño. Szef kuchni poleca ciekawe połączenie wędzonej piersi z kaczki podanej na sałatce z grillowanych jabłek, plantanem i żurawiną, serwowanej z chrupiącą kaszą pęczak.
Desery z ognia
Dla tych, którzy myślą, że grill zarezerwowany jest wyłącznie dla mięsnych potraw – udowadniamy, że na ruszcie można stworzyć małe, słodkie arcydzieła. W restauracji w Legnicy i w Krakowie znaleźć można brzoskwinie prosto z ognia z serkiem mascarpone i syropem klonowym, a także grillowanego ananasa z nutą imbiru i rumu podanego z sorbetem malinowym.
Hotele Qubus Hotel sa członkiem IGHP.
POWIĄZANE WPISY
8 czerwca 2023
Nowa marka grupy Accor – Handwritten Collection – debiutuje w Europie Wschodniej
Pierwszy hotel ze wschodnioeuropejskiej Handwritten Colection został otwarty 1 czerwca w…
0 Komentarzy3 Minuty
7 czerwca 2023
Travelist.pl: 30 proc. obiektów ma jeszcze wolne miejsca na czerwcowy długi weekend
Dane zebrane przez portal Travelist.pl pokazują, że zainteresowanie tym przedłużonym…
0 Komentarzy3 Minuty
7 czerwca 2023
Nino Rosenlund nowym general managerem w NYX Hotel Warsaw
NYX Hotel Warsaw, należący do sieci obiektów Leonardo Hotels, ma nowego general managera.…
0 Komentarzy1 Minuty
5 czerwca 2023
IGHP szkoli kadrę szkół branżowych. “Chcemy kształcić pasjonatów zawodu”
W dniach 30-31 maja w Warszawie odbyła się II ogólnopolska konferencja dla kadry szkół…
0 Komentarzy1 Minuty
1 czerwca 2023
Nowi regionalni dyrektorzy operacyjni w PHH
Polski Holding Hotelowy mianował trzech dyrektorów hoteli na stanowiska regionalnych…
0 Komentarzy3 Minuty
31 maja 2023
Stara Drukarnia odzyskuje dawny wygląd. Rewitalizacja zabytkowej kamienicy w Szczecinie
Przy skrzyżowaniu ulic Dworcowej i św. Ducha w Szczecinie stoi budynek o historii…
0 Komentarzy2 Minuty
31 maja 2023
IGHP: wzrost w kwietniu i udana majówka w hotelach
Hotele w Polsce odnotowują wzrost liczby gości. Na dobrą frekwencję w kwietniu wpływ…
0 Komentarzy8 Minuty
31 maja 2023
Ekspansja Accor w Europie Środkowo-Wschodniej. Nowe hotele ibis Styles na Litwie i w Rumunii
Accor kontynuuje rozwój marki ibis Styles poprzez otwarcie dwóch nowych hoteli w Europie…
0 Komentarzy2 Minuty
29 maja 2023
Torsten Loos nowym dyrektorem operacyjnym A&O hostels
Torsten Loos został powołany na stanowisko dyrektora operacyjnego w grupie A&O hostels.…
0 Komentarzy1 Minuty