Tydzień Portugalski po raz 9. w Warszawie
![Od lewej: Wojciech Baczyński, sekretarz generalny Tiago Costa z zarządu PPCC, Marten Schoenrock, dyrektor hotelu Intercontinental AG](https://www.waszaturystyka.pl/wp-content/uploads/2018/05/3d7a8d5bf0f47a595d9ff0b158540970.jpg)
Polsko-Portugalska Izba Gospodarcza (PPCC) po raz dziewiąty zaprasza do odkrywania tradycyjnych smaków Portugalii. Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal”, najważniejsza impreza promująca Portugalię w Polsce odbędzie się w dniach 21-26 maja w hotelu InterContinental w Warszawie.
Dla uczestników przygotowano bardzo bogaty program – uroczyste kolacje, degustacje, koncerty i spotkania B2B.
Wojciech Baczyński, sekretarz generalny Polsko-Portugalskiej Izby Gospodarczej, powiedział: „Portugalska kuchnia jest jedną z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych w Europie. Wspólnie z gośćmi Tygodnia Portugalskiego podczas sześciodniowej podróży przez portugalskie regiony będziemy odkrywać ich kulinarne tajemnice. Poznamy także magiczny świat tradycyjnej portugalskiej muzyki fado Sześć kolacji organizowanych w ramach Tygodnia Portugalskiego przeznaczonych jest głownie dla naszych partnerów korporacyjnych. Wezmą w nich udział miedzy innymi przedstawiciele polskiego sektora HoReCa. Liczymy, że polscy restauratorzy i hotelarze poznają dzięki kolacjom kuchnię i kulturę portugalską.
Wśród kucharzy przez nas zaproszonych jest po raz pierwszy szef kuchni restauracji z Polski, konkretnie szef kuchni restauracji Taszka z Wrocławia.
Dodatkowo, w dniach 23-24 maja organizujemy degustacje produktów spożywczych z Portugalii. Udało nam się zaprosić 27 firm, nie tylko winiarskich.
22 maja organizujemy także seminarium na temat rynku nieruchomości w Portugalii. Poza tym coraz więcej zwracamy uwagi na turystykę, w listopadzie organizujemy dwa spotkania (w Warszawie i Wrocławiu) B2B touroperatorów portugalskich i zainteresowanych firm turystycznych z Polski. Rozmawiamy także z Polską Organizacją Turystyczna na temat prezentacji Polski w Portugalii. Jest to o tyle utrudnione, że POT nie ma w Portugalii swojego ośrodka.”
Typowych dla Portugalii potraw i najlepszych win z różnych zakątków tego kraju będzie można skosztować podczas uroczystych kolacji. Każdego wieczoru prezentowane będą smaki innych regionów. W poniedziałek królować będą dania z Trás-os-Montes i Minho, w kolejnych dniach z Douro i Beiras, Estremadury i Ribatejo, Alentejo, Algarve, a ostatniego dnia z Madery i Azorów. Potrawy przygotują renomowani szefowie kuchni z Portugalii: Pedro Marques, Manuel Alexandre, Nuno Matos oraz Mariusz Jeznach, szef kuchni hotelu InterContinental. Niezapomnianą oprawę wieczorów stworzą portugalscy artyści: obiecująca dwudziestoletnia fadystka Joana Almeida, której towarzyszyć będą gitarzyści Samuel Cabral i Paulo Faria de Carvalho.
Dla gości przygotowano także degustacje win i produktów regionalnych. W trakcie Tygodnia Portugalskiego zostanie również przeprowadzony warsztat dotyczący rynku nieruchomości w Portugalii, skierowany zarówno do polskich agencji nieruchomości, jak i osób indywidualnych. Podczas spotkania można będzie uzyskać informacje dotyczące zakupu mieszkań i domów, a także dowiedzieć się, jak wygląda codzienne życie w niewielkim kraju na Półwyspie Iberyjskim.
Tydzień Portugalski „Flavours of Portugal” jest nie tylko wydarzeniem kulturalnym, ale także biznesowym. W jego ramach odbędą się branżowe targi B2B portugalskich produktów spożywczych i win dla polskich importerów, dystrybutorów i profesjonalistów, połączone z degustacjami. W tegorocznej edycji zaprezentuje się 30 portugalskich wystawców – producentów wina, serów, oliwy z oliwek, owoców, konserw rybnych i owoców morza.
Współpraca handlowa Polski i Portugalii z roku na rok zyskuje na znaczeniu. W 2017 r. obroty handlowe między krajami wyniosły 1,5 mld euro i wzrosły o 16% w porównaniu z 2016 r. W ostatnich latach utrzymuje się dodatni bilans handlowy w wysokości 198 mln euro, na korzyść Polski.
Znaczące wzrosty widoczne są także w turystyce. W 2017 r. liczba polskich gości w hotelach portugalskich wyniosła 276 017, co stanowi wzrost aż o 36 proc.
POWIĄZANE WPISY
23 lipca 2024
Nowa atrakcja turystyczna w Zagrzebiu. Muzeum Krawatów już otwarte
Od niedawna Zagrzeb może pochwalić się jedynym w swoim rodzaju muzeum dedykowanym…
0 Komentarzy3 Minuty
19 lipca 2024
Czarnogóra – poznaj letni kalendarz ciekawych wydarzeń
Malownicze krajobrazy, krystaliczne wody Adriatyku i bogata historia kraju tworzą idealne…
0 Komentarzy3 Minuty
19 lipca 2024
Objazdówki Rainbow – inny wymiar odkrywania świata
Rainbow od dawna znany jest jako specjalista od wycieczek objazdowych. I wbrew opiniom,…
0 Komentarzy9 Minuty
18 lipca 2024
Chorwacja na wakacje z psem? Hotele sieci Falkensteiner zapraszają z czworonożnymi towarzyszami podróży
Podróże ze zwierzętami stają się coraz bardziej popularne i powszechne, rośnie też liczba…
0 Komentarzy4 Minuty
9 lipca 2024
Ski Opening Schladming-Dachstein 2024: Bryan Adams, Sting i Simply Red otworzą sezon narciarski
Ski Opening Schladming-Dachstein oraz Leutgeb Entertainment Group zapowiadają start…
0 Komentarzy2 Minuty
8 lipca 2024
W Ras Al Khaimah powstanie nowy hotel należący do sieci Hilton
3 lipca ogłoszono budowę Hilton Marjan Island Beach Resort & Spa w Ras Al Khaimah.…
0 Komentarzy1 Minuty
1 lipca 2024
Z Itaką polecimy z Poznania do Omanu
Wyloty z Portu Lotniczego Poznań-Ławica do Omanu (SLL) wystartują w sezonie Zima 24/25.…
0 Komentarzy2 Minuty
1 lipca 2024
Do Chin wjedziemy bez wiz
Od 1 lipca 2024 roku obywatele Polski będą mogli podróżować do Chin bez wizy na okres do…
0 Komentarzy1 Minuty
28 czerwca 2024
Nowe gwiazdki Michelin dla chorwackich restauracji
Po ogłoszeniu najnowszego wyboru Michelin dla Chorwacji, restauracja Agli Amici z Rovinja…
0 Komentarzy3 Minuty