Trwa nabór do konkursu kulinarnego „Śląskich Smaków”

Podczas 14. edycji festiwalu „Śląskie Smaki” odbędą się konkursy kulinarne dla amatorów, profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Można jeszcze zgłaszać swój udział i w czerwcu powalczyć o tytuł Eksperta Śląskich Smaków.

Tegoroczna edycja festiwalu odbędzie się w parku przy Pocysterskim Zespole. O tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz złoty, srebrny czy brązowy durszlak ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił.

Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach.

W każdej z nich uczestnicy będą mieli do przygotowania inspirowane lokalnymi tradycjami kulinarnymi przystawki lub desery, zupy i dania główne. Podczas trzygodzinnego gotowania jury oceni pełny obiad. Konkurs odbędzie się 16 czerwca 2019 r.

Na zgłoszenia drużyn w trzech kategoriach organizatorzy czekają do 20 maja 2019 r. Ostateczna lista uczestników zostanie przedstawiona do dnia 30 maja 2019 r. Ilość miejsc jest ograniczona.