Smart Cuisine na Targach EuroGastro i WorldHotel
W tym roku organizatorzy targów EuroGastro i WorldHotel poświęcili wiele uwagi zdrowemu stylowi życia, a zwłaszcza właściwemu odżywianiu. Fundacja Klubu Szefów Kuchni zorganizuje specjalny konkurs poświęcony tej właśnie tematyce.
Konkurs „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, skierowany jest przede wszystkim do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania pod hasłem: „Karotenoidy – naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”.
Uczestnicy mogą zgłaszać się do 25 lutego 2019 roku, a w konkursowe szranki staną 27 marca 2019 roku podczas Targów EuroGastro i WorldHotel.
Założeniem Fundacji Klubu Szefów Kuchni jest zmiana postrzegania restauracji jako miejsca, gdzie się po prostu smacznie jada – na miejsce, gdzie jada się przy okazji zdrowo.
Jarek Walczyk pomysłodawca konkursu, prezes Klubu Szefów Kuchni, powiedział: „Naprawdę wielu szefów, ale też restauratorów, stawia na rozwiązania, skupiające się na tematyce zdrowia. Dotyczy to z jednej strony różnorodnych obostrzeń i wskazówek związanych choćby z nietolerancjami, ale też z dietami dla sportowców i osób aktywnych, czy w końcu coraz liczniejszej grupy gości, którzy wybierają wyłącznie prozdrowotne rozwiązania żywieniowe. Ludzie chcą jadać w restauracji, ale coraz częściej szukają miejsc, gdzie nie idzie się na skróty w kwestii zdrowia”.
Magdalena Wieczorek, główny sędzia konkursu , dietetyk funkcjonalny i sportowy, która współpracuje m.in. z kadrą Polski w skokach narciarskich, dodała: „Celem konkursu jest nim poszerzanie wiedzy związanej ze świadomym zdrowym odżywianiem w myśl powiedzenia „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Z mojego doświadczenia w pracy zawodowej nie tylko ze sportowcami zawodowymi, ale również pacjentami klinicznymi, jasno wynika, że to ja potrzebuję mistrza kuchni. Do tej pory uważałam, że idealny team to lekarz i dietetyk, teraz już wiem, że idealny zespół to lekarz, dietetyk i kucharz. Gdy zachorujemy odwiedzamy lekarzy, tracimy czas w aptecznych kolejach, poddajemy się długotrwałemu leczeniu. To powoduje, że stajemy się ciężarem dla bliskich, tracimy energię i chęć do życia. A takiej sytuacji możemy niejednokrotnie zapobiec, zastanawiając się, co kładziemy na naszym talerzu. Pewne ograniczenia żywieniowe nie oznaczają, że danie będzie niesmaczne, a wręcz przeciwnie i tutaj ogromna rola naszych szefów kuchni”.
Wśród innych atrakcji, które znalazły się w programie tegorocznej edycji Targów, są m.in. „Debic Pastry Cup” i pokazy Szefów Kuchni i Cukierni, które organizuje Paweł Mieszała oraz Międzynarodowy Konkurs Barmański „Barmatic Cup” Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Już tradycyjnie podczas EuroGastro i WorldHotel odbędą się „International CHEF Culinary Cup”, edycja 2019 pod patronatem Jerzego Pasikowskiego i 11. odsłona Konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019″.
Jak zwykle dużym zainteresowaniem cieszyć się będzie kolejna, już czternasta, edycja Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa, a także 11. Olimpiada Kawy® organizowana przez Apro Trade/Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska pod patronatem SCAE (Specialty Coffee Association of Europe). W programie merytorycznym nie zabraknie też szkoleń i konferencji z zakresu marketingu, finansów i zarządzania lokalami.
Nowością będzie dwudniowy Program Edukacyjny „Profesjonalny Menedżer Restauracji”, opracowany wspólnie z Kongresem Szefów Kuchni. Nie ma wątpliwości, że każdy z odwiedzających znajdzie coś interesującego dla siebie.
Rejestracja i bilety dostępne są na stronie www.mttargionline.pl/EuroGastro2019.
POWIĄZANE WPISY
7 czerwca 2023
Nowa kampania Wielkopolskiej ROT. Atrakcje Szlaku Piastowskiego polecają Kajko i Kokosz
Znani bohaterowie polskiego komiksu, Kajko i Kokosz wystąpią w nowej kampanii…
0 Komentarzy3 Minuty
5 czerwca 2023
Postępowanie UOKiK wobec Wizz Air i innych przewoźników. Chodzi o koszty połączeń z infolinią
Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) wszczął postępowania wyjaśniające…
0 Komentarzy4 Minuty
1 czerwca 2023
Katarzyna Szepczyńska nową dyrektorką departamentu ubezpieczeń turystycznych w Europa Ubezpieczenia
Katarzyna Szepczyńska dołączyła do zespołu Europy Ubezpieczenia, wzmacniając ich pozycję…
0 Komentarzy2 Minuty
26 maja 2023
Polski szef kuchni zdobywa tytuł najlepszego managera Marriott na świecie
Piotr Lasecki, szef kuchni hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport, został…
0 Komentarzy3 Minuty
18 maja 2023
Travelist.pl: tegoroczne wakacje droższe niż kiedykolwiek wcześniej
Już tylko kilka tygodni pozostało do rozpoczęcia wakacji 2023. Niestety zapowiadają się…
0 Komentarzy5 Minuty
18 maja 2023
Rusza nowa kampania „Wrocław miasto przygody”. W tle poszukiwanie skarbu i dawna legenda
Opactwo benedyktynów, Skarb Ołbiński, pościgi i historia Wrocławia – właśnie to będą…
0 Komentarzy5 Minuty
15 maja 2023
Pętla Szczyrkowska już po wiosennych przeglądach. TMR zaprasza na wędrówkę po Beskidzie Śląskim
Ośrodki turystyczne Szczyrk Mountain Resort i COS OPO Szczyrk zapraszają całe rodziny do…
0 Komentarzy1 Minuty
11 maja 2023
Kongres Impact’23: Ponad 4,5 mln zł wsparcia dla poznańskich firm i hoteli
Wczoraj w Poznaniu rozpoczęła się kolejna edycja międzynarodowego kongresu Impact’23, a…
0 Komentarzy3 Minuty
10 maja 2023
Mazowsze oficjalnie otwiera sezon turystyczny 2023. Rosnący ruch turystyczny i nowe inicjatywy promocyjne
Na pokładzie statku Info Barka w Warszawie oficjalnie otwarto sezon turystyczny 2023 na…
0 Komentarzy2 Minuty