
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki został zwycięzcą polskiej edycji konkursu EDEN 2015, przeprowadzanego w Polsce przez POT. Wyróżniono również kuchnię poznańską, mazowiecką i specjały Puszczy Białowieskiej.
Śląska Organizacja Turystyczna ma szczęście do konkursów organizowanych przez POT. Jakiś czas temu zdobyła „Złoty Certyfikat” za najlepszy produkt turystyczny, Szlak Orlich Gniazd, a w tym roku zwyciężyła w konkursie Eden 2015 ze swoim Szlakiem Kulinarnym Śląskie Smaki. Tematem przewodnim tegorocznej edycji była turystyka lokalna i gastronomia. Wręczenie nagród odbyło się 11 czerwca w Warszawie, w Villi Foksal. Nagrodę z rąk wiceprezes POT, Elżbiety Wąsowicz-Zaborek, odebrał wiceprezes ŚOT Roman Bargieł.
„Szlak Kulinarny Śląskie Smaki rozwijamy już od 10 lat. Pomysł ten narodził się w 2005 roku, podczas Festiwalu Śląskie Samki. Ten produkt to znakomity przykład tego, co można oferować turystom zarówno dla ducha jak i dla ciała. W najbliższy weekend na Śląski odbędzie się święto Szlaku Zabytków Techniki i towarzyszyć mu będą właśnie „Śląskie Smaki”. – powiedział Roman Bargieł
W konkursie wyróżniono również dwa inne turystyczne produkty kulinarne: Gościnność i Samki Regionu Puszczy Białowieskiej oraz Szlak Kulinarny Mazowiecka Micha Szlachecka. Konkurs Eden był też przeprowadzany na Facebooku. Głosujący użytkownicy tego portalu za najlepszy uznali „Kulinarny Poznań”.
Celem konkursu Eden jest promocja turystyki zrównoważonej oraz zapewnienie marketingowego wsparcia dla miejsc, które warto zobaczyć, a które nie cieszą się jeszcze największą popularnością. Jak podkreśliła Elżbieta Wąsowicz-Zaborek, w tym roku nagrody otrzymują osoby, które mają duży udział w promocji polskiej kuchni na świecie.
POWIĄZANE WPISY
18 czerwca 2025
Chorwacki region zaprezentował swoją ofertę w Warszawie
Wspólnota Turystyczna Województwa Ličko-Senjskiego we współpracy z Chorwacką Wspólnotą…
0 Komentarzy3 Minuty
17 czerwca 2025
Branża hotelarska o kategoryzacji obiektów na dwudniowej konferencji IGHP
„Wpływ trendów rynkowych na ewolucję polskiej i europejskiej kategoryzacji obiektów…
0 Komentarzy7 Minuty
17 czerwca 2025
Architektura, natura, chillout. Spotkajmy się na Pergoli
W samym sercu zielonego Wrocławia leży miejsce, które zachwyca dosłownie każdego. Nie…
0 Komentarzy5 Minuty
13 czerwca 2025
Prezes Grupy Arche apeluje o zmiany w prawie dotyczącym zabytków
W trakcie III Forum Rewitalizacji, które odbywa się 13 czerwca w Łodzi, prezes Grupy…
0 Komentarzy3 Minuty
13 czerwca 2025
OLX: coraz więcej Polaków wybiera urlop w kraju
Polacy coraz chętniej wybierają wypoczynek w kraju, choć urlop nad Bałtykiem może…
0 Komentarzy4 Minuty
12 czerwca 2025
Tribe: nowy hotel w Budapeszcie, zapowiedź w Słowenii i debiut w Krakowie
Tribe, designerska marka lifestyle’owa należąca do grupy Accor, ogłasza kolejne…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2025
Przewodnik Michelin 2025: Wrocław debiutuje, Warszawa z nowym wyróżnieniem
Michelin zaprezentował nową selekcję restauracji ujętych w Przewodniku Michelin Polska…
0 Komentarzy11 Minuty
6 czerwca 2025
Rozpoczęto prace nad Strategią Rozwoju Turystyki Zorganizowanej w Polsce na lata 2026–2035
Przedstawiciele branży turystycznej rozpoczynają prace nad Strategią Rozwoju Turystyki…
0 Komentarzy1 Minuty
6 czerwca 2025
Smaki sprzed tysiąca lat w nowoczesnym wydaniu. Gniezno uruchomiło nowy produkt kulinarny turystyki sieciowej
W ramach obchodów 1000-lecia koronacji Bolesława Chrobrego miasto zaprasza na „Ucztę…
0 Komentarzy3 Minuty