Poznaj Polskę od Kuchni z Polskim Bonem Turystycznym

fot. archiwum POT

29 maja rozpoczął się Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”. Współorganizatorem wydarzenia jest Polska Organizacja Turystyczna.

Według organizatorów, Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” to nie tylko okazja do poznania rodzimych tradycji, ale wydarzenie promujące lokalną tożsamość, edukację ekologiczną, zdrowy styl życia i odpoczynek w rytmie slow.

Anna Salamończyk-Mochel, wiceprezes Polskiej Organizacji Turystycznej, powiedziała: „Muzyka, sztuka i doświadczanie kultury poprzez lokalne specjały i zwyczaje kulinarne pozwalają lepiej poznać region, zrozumieć jego tradycję i docenić dziedzictwo kulturowe. Możliwość pokazania tych miejsc z nieco innej strony to świetna okazja do zachęcenia do ich odkrywania podczas podróży i rodzinnych wycieczek. Polski Bon Turystyczny stwarza dla wielu rodzin szansę na odbycie takich wypraw, poznanie regionalnej kultury, smaków i historii, a poprzez zrównoważone podróżowanie wsparcie również lokalnych społeczności.”

Trasa festiwalu obejmie całą Polskę – podczas kolejnych weekendów goście będą mogli poznać 16 regionów naszego kraju.
Inauguracja festiwalu odbyła się 29 maja w Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku z udziałem prezesa POT, Rafała Szlachty, który podkreślił walory i atrakcje Podkarpacia, i zachęcał do odwiedzenia tego jednego z najbardziej zielonych regionów w Polsce.

W specjalnej strefie Polskiego Bonu Turystycznego, która towarzyszyła wydarzeniu, dzieci i ich rodzice mogli wziąć udział w aktywnościach i zabawach, m.in. zagrać w klasy z Polskim Bonem Turystycznym, rozwinąć swoje talenty artystyczne projektując własny plecak podróżnika czy wziąć udział w aktywnościach sportowych na torze przeszkód. Na wszystkie dzieci czekały zdrowe przekąski i atrakcyjne nagrody.

Strefa Polskiego Bonu Turystycznego będzie towarzyszyć wszystkim kolejnym wydarzeniom festiwalowym. Najbliższe z nich odbędzie się już w sobotę 5 czerwca na rynku w Supraślu na Podlasiu. Finał festiwalu zaplanowano na 25 września na PGE Narodowym w Warszawie.
W programie każdej edycji wydarzenia znajdą się pokazy kulinarne połączone z degustacjami, prowadzone przez znanych szefów kuchni, warsztaty i panele dyskusyjne, Jarmark Produktów Regionalnych i mnóstwo aktywności oraz zabawy dla całych rodzin.

Harmonogram Festiwalu „Polska od Kuchni”:

1. Podkarpackie, Sanok, Muzeum Budownictwa Ludowego – 29 maja
2. Podlaskie, Supraśl, rynek – 5 czerwca
3. Dolnośląskie, Zamek Czocha – 12 czerwca
4. Opolskie, Opole, Muzeum Wsi Opolskiej – 19 czerwca
5. Lubuskie, Muzeum Etnograficzne w Ochli – 26 czerwca
6. Łódzkie, Sulmierzyce, stadion sportowy – 3 lipca
7. Małopolskie, Stary Sącz, rynek – 10 lipca
8. Warmińsko-Mazurskie, Olsztynek, skansen – 17 lipca
9. Pomorskie, Parszczyce (Kòle Józefa) gm. Krokowa – 24 lipca
10. Mazowieckie, Radom, Muzeum Wsi Radomskiej – 31 lipca
11. Zachodniopomorskie, Wolin, marina vis-à-vis Osady Słowian i Wikingów – 7 sierpnia
12. Śląskie, Zawiercie – 14 sierpnia
13. Kujawsko-Pomorskie, Chełmno, rynek – 21 sierpnia
14. Lubelskie, Zamość – 28 sierpnia
15. Wielkopolskie, Swarzędz, teren przy pływalni “Wodny Raj” – 11 września
16. Świętokrzyskie, Ostrowiec Świętokrzyski, teren przy “Browarze Kultury” – 18 września

Finał odbędzie się 25 września na PGE Narodowym w Warszawie.

www.festiwalpolskaodkuchni.pl