Polskie restauracje w przewodniku Michelin: trzy gwiazdki, siedem Bib Gourmand i 39 rekomendacji
Gastronomia w Polsce zyskuje kolejne uznanie międzynarodowe, a trzy restauracje z Krakowa, Warszawy i Poznania zostały uhonorowane prestiżowymi gwiazdkami w najnowszym Przewodniku Michelin. Dodatkowo, siedem restauracji otrzymało tytuł Bib Gourmand, a aż 39 znalazło się w rekomendacjach.
Ceremonia wręczenia Plakiet Michelin, w obecności wiceministra Andrzeja Guta-Mostowego, miała miejsce w Poznaniu.
„To nowe otwarcie w promocji polskiej gastronomii. Przed nami, dzięki zaangażowaniu Polskiej Organizacji Turystycznej, kolejny etap rodzimej turystyki kulinarnej. Polska gastronomia jest na wysokim poziomie, podobnie jak polska żywność, która cieszy się uznaniem koneserów smaku i jakości. Obecność w Przewodniku jest naturalnym krokiem i ugruntowaniem polskich kulinariów na mapie świata” – powiedział Andrzej Gut-Mostowy, pełnomocnik prezesa RM ds. promocji polskiej marki.
„Wsłuchując się w głos branży i regionów podpisaliśmy list intencyjny gwarantujący ciągłość działań promocyjnych oraz rozwój przewodnika Michelin o kolejne regiony. Selekcja Przewodnika Michelin 2023 potwierdziła przynależność Polski do grona krajów dbających o dziedzictwo kultury gastronomicznej” – dodał Rafał Szmytke, prezes POT.
Zgodnie z porozumieniem z Michelin, przewiduje się możliwość rozszerzania przewodnika o kolejne regiony (dwa, trzy rocznie) po przejściu pozytywnej oceny kulinarnej. W bieżącym roku Polska Organizacja Turystyczna planuje przeprowadzenie licznych kampanii promocyjnych zarówno w kraju, jak i za granicą, skoncentrowanych na trzech miastach wymienionych w prestiżowym przewodniku Michelin. Celem tych działań jest promocja lokalnych produktów i bogatej polskiej kuchni o wielokulturowym charakterze.
Obecność Warszawy, Krakowa i Poznania w prestiżowym międzynarodowym wydawnictwie to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych. Ponieważ branża ta stale podąża za obowiązującymi trendami, a teraz może się spodziewać wizyt gości i inspektorów, wymagających najwyższych doznań smakowych, osoby w niej pracujące będą musiały nieustannie poszerzać wiedzę oraz doskonalić umiejętności.
POWIĄZANE WPISY
29 kwietnia 2024
Koreańska agencja PR otwiera drzwi na polskim rynku
Przedstawicielstwo Koreańskiej Narodowej Organizacji Turystycznej w Europie Wschodniej…
0 Komentarzy1 Minuty
26 kwietnia 2024
Polski urzędnik promuje turystykę – przejechał 280 km rowerem z Berlina do Poznania
Co robi urzędnik? Odruchowa odpowiedź na to pytanie – choć nieco krzywdząca – brzmi…
0 Komentarzy5 Minuty
26 kwietnia 2024
Gdańsk dołącza do Przewodnika Michelin
Na mocy umowy podpisanej przez Polską Organizację Turystyczną ze słynnym Przewodnikiem…
0 Komentarzy2 Minuty
25 kwietnia 2024
Rankomat.pl: szykuje się rekordowa majówka pod względem wyjazdów za granicę. Najchętniej wybieramy Włochy i Hiszpanię
Majówka w 2024 roku ma być rekordowa pod względem zagranicznych wyjazdów – z Polski…
0 Komentarzy6 Minuty
25 kwietnia 2024
Pierwsza Noc Muzeów w Sopocie już 18 maja
18 maja odbędzie się pierwsza Noc Muzeów w Sopocie. Sopocka Organizacja Turystyczna, we…
0 Komentarzy1 Minuty
25 kwietnia 2024
POT: na majówkę w tym roku wyjedzie czterech na dziesięciu Polaków
Podobnie jak w ubiegłym roku, w pierwszej połowie kwietnia zapytano mieszkańców Polski o…
0 Komentarzy6 Minuty
22 kwietnia 2024
Powstał Polski Klaster Enoturystyczny. Rośnie popularność polskich winnic
Razem z rosnącą liczbą polskich winnic, rozwija się u nas także enoturystyka. W kraju…
0 Komentarzy3 Minuty
22 kwietnia 2024
Inauguracja sezonu letniego na Dolnym Śląsku już 27–28 kwietnia
Oficjalnie letni sezon turystyczny rozpocznie się na Dolnym Śląsku 27–28 kwietnia na…
0 Komentarzy6 Minuty
19 kwietnia 2024
Ryanair wprowadza 24-godzinną wyprzedaż. Loty od 12 euro
Ryanair uruchomił dziś (19 kwietnia) największą 24-godzinną wyprzedaż błyskawiczną w tym…
0 Komentarzy1 Minuty