Polskie restauracje w przewodniku Michelin: trzy gwiazdki, siedem Bib Gourmand i 39 rekomendacji

Gastronomia w Polsce zyskuje kolejne uznanie międzynarodowe, a trzy restauracje z Krakowa, Warszawy i Poznania zostały uhonorowane prestiżowymi gwiazdkami w najnowszym Przewodniku Michelin. Dodatkowo, siedem restauracji otrzymało tytuł Bib Gourmand, a aż 39 znalazło się w rekomendacjach.
Ceremonia wręczenia Plakiet Michelin, w obecności wiceministra Andrzeja Guta-Mostowego, miała miejsce w Poznaniu.
„To nowe otwarcie w promocji polskiej gastronomii. Przed nami, dzięki zaangażowaniu Polskiej Organizacji Turystycznej, kolejny etap rodzimej turystyki kulinarnej. Polska gastronomia jest na wysokim poziomie, podobnie jak polska żywność, która cieszy się uznaniem koneserów smaku i jakości. Obecność w Przewodniku jest naturalnym krokiem i ugruntowaniem polskich kulinariów na mapie świata” – powiedział Andrzej Gut-Mostowy, pełnomocnik prezesa RM ds. promocji polskiej marki.
„Wsłuchując się w głos branży i regionów podpisaliśmy list intencyjny gwarantujący ciągłość działań promocyjnych oraz rozwój przewodnika Michelin o kolejne regiony. Selekcja Przewodnika Michelin 2023 potwierdziła przynależność Polski do grona krajów dbających o dziedzictwo kultury gastronomicznej” – dodał Rafał Szmytke, prezes POT.
Zgodnie z porozumieniem z Michelin, przewiduje się możliwość rozszerzania przewodnika o kolejne regiony (dwa, trzy rocznie) po przejściu pozytywnej oceny kulinarnej. W bieżącym roku Polska Organizacja Turystyczna planuje przeprowadzenie licznych kampanii promocyjnych zarówno w kraju, jak i za granicą, skoncentrowanych na trzech miastach wymienionych w prestiżowym przewodniku Michelin. Celem tych działań jest promocja lokalnych produktów i bogatej polskiej kuchni o wielokulturowym charakterze.
Obecność Warszawy, Krakowa i Poznania w prestiżowym międzynarodowym wydawnictwie to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych. Ponieważ branża ta stale podąża za obowiązującymi trendami, a teraz może się spodziewać wizyt gości i inspektorów, wymagających najwyższych doznań smakowych, osoby w niej pracujące będą musiały nieustannie poszerzać wiedzę oraz doskonalić umiejętności.
POWIĄZANE WPISY
26 września 2023
Analiza Kiwi.com: millenialsi najchętniej wybierają city breaki
Kiwi.com, firma zajmująca się technologią turystyczną oraz wyszukiwarka tanich lotów,…
0 Komentarzy2 Minuty
26 września 2023
Wakacje 2024: Polacy planują wypoczynek z dużym wyprzedzeniem
Oferty na lato 2024 dostępne są od ponad dwóch miesięcy, a zainteresowanie nimi rośnie z…
0 Komentarzy9 Minuty
26 września 2023
Flix ogłasza rekordowe wyniki za pierwsze półrocze 2023. Wzrost przychodów o 54 proc.
Flix ogłosił wyniki za pierwsze półrocze 2023 roku. Ponad 36 mln pasażerów na całym…
0 Komentarzy4 Minuty
26 września 2023
Grupa PHH wraz z inteliRobots inwestują w sztuczną inteligencję. Ma to usprawnić funkcjonowanie usług hotelowych
Grupa PHH ogłosiła nawiązanie partnerstwa z inteliRobots w celu wprowadzenia nowych…
0 Komentarzy2 Minuty
26 września 2023
Akademia Liderek Turystyki w Białymstoku – inspirujące warsztaty dla kobiet w branży turystycznej
Centrum Edukacji Ekologicznej Hydropolis oraz redakcja WaszaTurystyka.pl mają przyjemność…
0 Komentarzy2 Minuty
25 września 2023
Premiera utworu Moje Mazowsze. Powstała piosenka z okazji 25-lecia samorządu województwa mazowieckiego
25 września w Basenie Artystycznym Warszawskiej Opery Kameralnej odbyła się premiera…
0 Komentarzy2 Minuty
21 września 2023
Otwarcie Parku Legend w Nowej Słupi. Magiczna podróż przez świętokrzyskie legendy
16 września 2023 roku w Nowej Słupi, niedaleko Kielc, oficjalnie otwarto nowy park…
0 Komentarzy2 Minuty
21 września 2023
Analiza SEO serwisów turystycznych w Google. Najlepsze Wakacje.pl, za nimi Itaka
Sezon urlopowy jeszcze trwa, ale już teraz warto myśleć o przyszłorocznych wakacjach.…
0 Komentarzy9 Minuty
21 września 2023
Polska po raz pierwszy w finale Światowego Dnia Paelli w Walencji
20 września w Walencji, Polska była po raz pierwszy reprezentowana w finale Pucharu…
0 Komentarzy2 Minuty