Otwarcie pierwszej restauracji Regale Bar & Restaurant w Hotelu Saskim Kraków, Curio Collection by Hilton

Pierwsza restauracja Regale Bar & Restaurant otwarta w „Hotelu Saskim Kraków, Curio Collection by Hilton” zapoczątkowała wejście na rynek nowej marki restauracji przyhotelowych, dostępnych bez wyjątku dla wszystkich.
Pierwsza lifestylowa restauracja uruchomiona pod międzynarodowym brandem Regale Bar & Restaurant wystartowała właśnie w pięciogwiazdkowym hotelu w Krakowie. To miejsce wybrano jako światowy debiut tej marki.
Przypomnijmy, że pod koniec lipca tego roku Hotel Saski został otwarty po trzech latach remontu. Był to zarazem debiut Curio Collection by Hilton w Polsce. Położony przy samym Rynku Głównym 117-pokojowy obiekt znajduje się w odległości zaledwie krótkiego spaceru od Zamku Królewskiego na Wawelu i dawnej żydowskiej dzielnicy Kazimierz. Teraz nowo otwarta Regale Bar & Restaurant ma być poszerzeniem oferty hotelowej o nową, ogólnodostępną przestrzeń gastronomiczną.
Reprezentacyjna restauracja usytuowana jest na parterze hotelowego budynku. Przestronne wejście bezpośrednio z lobby czyni ją miejscem rozpoznawalnym i przystępnym zarówno dla gości hotelowych, jak i mieszkańców Krakowa. Do odwiedzenia lokalu subtelnie zaprasza widoczny z ulicy neonowy totem „Regale”. Osoby poszukujące ciekawych, kulinarnych doznań, trafią tu więc bez problemu.
Aranżacja wnętrz utrzymana jest w stylu art deco. Elementy wystroju inspirowane są, podobnie jak w całym hotelu, motywami muzycznymi. Nastrojowy klimat podkreślają zdobiące ściany restauracji portrety wybitnych wykonawców i kompozytorów. Ich autorem jest światowej sławy krakowski fotograf Ryszard Horowitz.
Luksusowy ton pomieszczeniom nadaje paleta wyrazistych kolorów: zieleni, złota i różu. Królewskie barwy mają ważne znaczenie symboliczne. Odnoszą się do najlepszych tradycji zapoczątkowanych tu przed dwoma wiekami przez Macieja Knotza i jego oberżę „Pod Królem Węgierskim”. Barwną historię Knotza oraz jego węgierskie korzenie przywołują liczne opisy w kartach menu, sygnowane koktajle, a nawet zaciszna sala restauracyjna o charakterze VIP Room, nazwana na jego cześć Knotz Room.
Restauracja serwuje dania polskiej kuchni z międzynarodowym akcentem, umiejętnie łącząc tradycję z najnowszymi trendami kulinarnymi. Wszystkie potrawy są przygotowywane z najwyższej jakości regionalnych składników przez Romana Pawlika, jednego z najbardziej znanych szefów kuchni w Krakowie.
“Kuchnia hotelowa musi odpowiadać gustom i upodobaniom smakowym gości z całego świata, jednak dla mnie równie ważne jest łączenie jej z lokalnymi daniami i sezonowymi produktami” – mówi Roman Pawlik, szef kuchni, Hotel Saski Kraków, Curio Collection by Hilton.
Do jego popisowych dań dostępnych wyłącznie na miejscu w Regale Bar & Restaurant należy między innymi tarta cebulowa z młodym groszkiem, karmelizowaną cebulą i musem z sera Stary Giewont. To właśnie ten pochodzący z Podhala, długo dojrzewający ser o delikatnym orzechowym posmaku, jest wyróżniającym danie lokalnym składnikiem. Wytwarza się go tylko w okresie wypasu krów, co zapewnia mu niepowtarzalną nutę zapachową i smakową.
Regale znaczy kusić, ucztować, delektować się
Regale Bar, w którym króluje elegancka, lecz nieformalna atmosfera, kusi oryginalną kartą koktajli i tajnikami miksologii, przez które z przyjemnością przeprowadzą gości barmani. Sygnowane i dostępne tylko w tym miejscu „Saski Mule”, „1820” czy „Hungarian King”, za każdym razem dostarczają niezapomnianych wrażeń. Przyciągają tak samo swoim wyglądem, jak i smakiem.
Tym, co decyduje o wyjątkowości serwowanych w Regale Bar koktajli, jest oryginalna receptura oraz dokładnie wyselekcjonowane składniki. Autorskie koktajle powstają na bazie domowych nalewek, infuzowanych wódek, sezonowych owoców oraz niewielkich porcji markowych alkoholi. Ich niepowtarzalność podkreślają tłoczone na idealnie przejrzystych kostkach lodu sygnatury Regale.
Na specjalne życzenie gości, obsługę przy stoliku może też świadczyć miksolog. Mobilny barek do serowania drinków pozwala na celebrowanie „Sunset Ceremony” („Ceremonii Zachodu Słońca”). Co to takiego? O tym można się przekonać tylko będąc na miejscu.
Doświadczona obsługa pomoże gościom w wyborze odpowiednich win, których bogata lista pochodzenia obejmuje niemal wszystkie kontynenty świata. To również stanowi wprost nawiązanie do tradycji i historii miejsca, w którym pierwotnie kupiec Maciej Knotz stworzył swego czasu największy w Krakowie skład win.
Cała przestrzeń restauracji może pomieścić 64 osoby. Składają się na nią cztery oddzielne sale o różnym charakterze. Przesłaniem restauracji, która w swoim logo ma wiecznie zielony liść Anturium, jest bowiem: Relax. Relish. Reconnect [z ang. Zrelaksuj się. Rozkoszuj się. Odzyskaj kontakt]. Służy temu przemyślane strefowanie przestrzeni, w której każdy może odnaleźć miejsce dla siebie.
Najbardziej oddalona od hotelowego korytarza Knotz Room zapewnia gościom intymny klimat, sprzyjający świętowaniu wyjątkowych okazji. To również doskonałe miejsce na spotkania biznesowe nawet w gronie 16 osób. Podawane są tu najlepsze wina na kieliszki i ekskluzywne marki alkoholi, a menu jest dodatkowo wzbogacone o przekąski i zimne dania. Śledź bałtycki i tatar z siekanej wołowiny serwowane są zawsze w towarzystwie schłodzonej wódki Belvedere Lake Bartężek.
Nie zapomniano jednak o miejscach bardziej lifestylowych. Salę Pink Table wyróżnia olbrzymi, podświetlany stół z naturalnego, różowego marmuru. To miejsce sprzyja otwartym i nieformalnym spotkaniom lub pracy z laptopem. Nie brak też przytulnych i kameralnych zakamarków, zachęcających do lektury codziennej gazety z filiżanką wybornej kawy lub książką i lampką wina.
Dla gości restauracji i baru dostępny jest też piękny wewnętrzny dziedziniec. Odtworzony pieczołowicie w duchu architektury XIX-wiecznego krakowskiego podwórka, pozwala poczuć się intymnie w sercu miasta. Przez to jest doskonałym miejscem do delektowania się daniami i napojami na świeżym powietrzu. Słychać stąd hejnał z wieży Kościoła Mariackiego oraz dzwony pobliskich kościołów, dzięki czemu goście stają się częścią wyjątkowej historii Krakowa.
POWIĄZANE WPISY
31 marca 2023
Porozumienie: POT będzie promowała OST Gromada i korzystała z jej obiektów
Polska Organizacja Turystyczna podpisała porozumienie o współpracy z Ogólnokrajową…
0 Komentarzy1 Minuty
29 marca 2023
PHH wspiera młodzież z pieczy zastępczej w wejściu na rynek pracy
Grupa Polski Holding Hotelowy został partnerem IV edycji projektu społecznego…
0 Komentarzy2 Minuty
29 marca 2023
Sun & Snow: coraz więcej zagranicznych gości w apartamentach wypoczynkowych
Liczba gości zagranicznych korzystających z apartamentów wypoczynkowych ciągle rośnie.…
0 Komentarzy2 Minuty
28 marca 2023
Wizz Air rekrutuje w Polsce. Poszukiwany personel pokładowy
Wizz Air kontynuuje kampanię rekrutacyjną i zaprasza wszystkich zainteresowanych do…
0 Komentarzy2 Minuty
27 marca 2023
DZT połączy siły z Niemieckim Stowarzyszeniem Schronisk Młodzieżowych
Od 1 kwietnia 2023 roku Niemieckie Stowarzyszenie Schronisk Młodzieżowych (DJH) stanie…
0 Komentarzy1 Minuty
27 marca 2023
Travel Advance będzie odpowiadać za promocję Madery w Polsce
Agencja zajmująca się promocją kierunków – Travel Advance od marca 2023 roku rozpoczęła…
0 Komentarzy1 Minuty
27 marca 2023
POT nawiązał współpracę z Przewodnikiem Michelin. Polskie restauracje po raz pierwszy z osobną publikacją
Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide w ostatnim czasie podpisali porozumienie…
0 Komentarzy7 Minuty
24 marca 2023
IGHP: luty znacznie lepszy niż ostatnie miesiące, ale ceny ciągle rosną
Ponad połowa hoteli w minionym miesiącu osiągnęła powyżej 50 proc. obłożenia, w tym 17…
0 Komentarzy9 Minuty
23 marca 2023
WorkTrips.com odnotował dziesięciokrotny wzrost obrotów w 2022. Cel na ten rok to 200 mln zł
WorkTrips.com, polski startup, który opracował narzędzie do zarządzania podróżami…
0 Komentarzy4 Minuty