Na Cypr od 1 czerwca bez żadnych ograniczeń

Cypr Nissi
Cypr, plaża Nissi/fot. AG

Od 1 czerwca na Cyprze zostają zniesione wszystkie obostrzenia, jedynymi dokumentami wymaganymi przy wjeździe na wyspę jest dowód osobisty lub paszport.

Jak podała w swoim komunikacie Visit Cyprus, obecnie na Cyprze nie ma żadnych ograniczeń w przemieszczaniu się, a podróżni mogą korzystać z wszelkiego rodzaju usług i obiektów na miejscu, bez konieczności okazywania zaświadczeń zdrowia / certyfikatów.

Na Cyprze opracowano ulepszone procedury dotyczące zdrowia, bezpieczeństwa i higieny dla wszystkich obiektów hotelarskich, obiektów kulturalnych i rozrywkowych, a przed otwarciem kraju dla odwiedzających przeprowadzono intensywne szkolenia personelu.

Obowiązują środki mające zapewnić zachowanie dystansu fizycznego, aby osoby nienależące do tej samej grupy wycieczkowej zachowywały rozsądny dystans.

Wszystkie miejsca publiczne w pomieszczeniach zamkniętych są odpowiednio wietrzone, w taki sposób, aby oprócz klimatyzacji był zapewniony regularny dopływ świeżego powietrza. We wszystkich obiektach, przy wejściach, na recepcji, w lobby, toaletach publicznych, windach itp. dostępne są żele / płyny antybakteryjne.

W środkach transportu publicznego i taksówkach, noszenie maseczek jest obowiązkowe. Wszystkie często dotykane powierzchnie (klamki, siedzenia itp.) są dezynfekowane po przewiezieniu każdej grupy pasażerów. Dopuszcza się 100 proc. obłożenia miejsc w autobusach wycieczkowych.

Na basenach, plażach i w parkach wodnych obowiązuje dezynfekcja leżaków, parasoli, skrytek po każdym użyciu.
W hotelach wszyscy pracownicy będący w bezpośrednim kontakcie z gośćmi i pracujący na zapleczu mają obowiązek dbania o odpowiednią higienę rąk. Dla personelu sprzątającego obowiązkowe jest także noszenie rękawiczek. Pokoje nie są udostępniane nowym gościom zanim nie zostaną odpowiednio zdezynfekowane, sprzątnięte i wywietrzone po opuszczeniu ich przez poprzednich gości. Karty/klucze do pokojów są dezynfekowane po każdym wymeldowaniu gości.

Przy każdym stanowisku z bufetem samoobsługowym są zamontowane odpowiednie osłony ochronne lub są dostępne maseczki ochronne oraz dozowniki płynu do dezynfekcji. Posiłki i napoje mogą być także serwowane bezpośrednio przez obsługę.

W lokalach gastronomicznych, karty menu są dezynfekowane po każdym użyciu, chyba że są jednorazowego użytku; mogą być także wystawione w różnych, ogólnie dostępnych miejscach w lokalu lub udostępnione elektronicznie. Wszystkie często dotykane powierzchnie są dezynfekowane po każdym użyciu, np. krzesła, stoły, młynki pieprzu/soli, butelki z sosem, elektroniczne terminale płatnicze itp. Przy wejściu jest zamieszczona informacja dot. maksymalnej dozwolonej liczby gości przebywających w lokalu w danym momencie.

Na Cypr bez formularza lokalizacyjnego