Kuchnia w kamperze – co powinno się w niej znaleźć?

Mówi się, że sercem każdego domu jest kuchnia. Czy zatem dom na kółkach w kamperze może być wyjątkiem? Wprost przeciwnie. Warto zadbać o to, by takie wnętrze było funkcjonalnie urządzone i zawierało wszystkie niezbędne sprzęty do przyrządzania pysznych posiłków w podróży.

Co musi znaleźć się w kamperowej kuchni? Jakie sprzęty AGD są niezbędne? Ile akcesoriów powinno trafić do pomieszczenia? O tym przeczytacie poniżej.

Kuchnia w kamperze lub przyczepie kempingowej – funkcjonalność i podział na strefy wnętrza pojazdu

Kampery to obecnie w pełni wyposażone wnętrza mieszkalne, w których spędza się dłuższe i krótsze urlopy – w kraju i poza jego granicami. W zależności od dostępnego metrażu można w nich zmieścić salon, sypialnię, kuchnię i łazienkę, tworząc w pełni funkcjonalne wnętrze, w którym wszyscy użytkownicy będą się czuć komfortowo.

Ze względu na niewielki metraż najczęściej kuchnie kamperowe są dość kompaktowe. Często szuka się rozwiązań wielofunkcyjnych, łącząc choćby kuchnię z jadalnią i salonem, by jak najlepiej wykorzystać dostępny metraż. Często wielką pomocą w skutecznym zagospodarowaniu miejsca bywają odpowiednie rodzaje wyposażenia, tworzonego specjalnie z myślą o mobilnych domach. Warto zawsze stawiać na solidne i praktyczne rozwiązania najwyższej jakości, jak choćby akcesoria do przyczep kempingowych od InterCamp.

Podstawowe instalacje i wyposażenie do kampera

Budowanie kuchni w kamperze trzeba rozpocząć od podłączenia odpowiednich instalacji. Podstawą są oczywiście:

  • elektryczność,
  • gaz,
  • woda.

Bez nich tak naprawdę trudno stworzyć kuchnię, w której będzie się dało przyrządzać posiłki w trasie lub na polach kempingowych. Instalacja elektryczna powinna być dostosowana do tego, jakich urządzeń chcemy używać w kuchni – wpływa to na wybór rodzaju przewodów i ich rozmieszczenie. Od odpowiedniego zaplanowania całej instalacji zależy na przykład działanie pompy wody, lodówki, kuchenki oraz wielu innych odbiorników umieszczanych w kuchniach kamperowych.

Gaz to przede wszystkim instalacja podłączona do butli, z której pomocą zasila się choćby kuchenki. Niekiedy gaz służy do ogrzewania wnętrz lub zasilania innych urządzeń kuchennych. Przemyślmy zatem dobrze rozmieszczenie elementów instalacji oraz oczywiście wielkość butli.

Bez wody w kuchni trudno przygotowywać posiłki lub zmywać naczynia. Podstawą jest zatem zlew z kranem, podłączonym do pompy. W zależności od jej rodzaju należy wybrać inny kran. Przy modelach zanurzeniowych instaluje się kran z elektrycznym mechanizmem wyłączającym. Przy instalacji z pompą ciśnieniową niezbędny jest natomiast kran zdolny do pracy przy wysokim ciśnieniu.

Wygodna kuchnia w kamperze, czyli czego jeszcze nie może zabraknąć?

Jakie wyposażenie powinno trafić do kampera? Jeśli chcemy regularnie gotować w naszych kuchniach, trzeba zaopatrzyć się w:

  • kuchenkę,
  • lodówkę.

Do wyboru jest wiele rozwiązań, przystosowanych do rozmaitych potrzeb. Można choćby zdecydować się na mobilne kuchenki gazowe i elektryczne indukcyjne bądź modele do stałej zabudowy.

W przyczepach i kamperach niezbędna jest także lodówka. Używa się najczęściej rozwiązań:

  • absorpcyjnych (zasilanych gazem, prądem stałym lub zmiennym),
  • kompresorowych (zasilanie prądem stałym lub zmiennym, również z paneli fotowoltaicznych).

Na rynku spotyka się modele o różnej pojemności, wolnostojące oraz do stałej zabudowy.

Z innych sprzętów kuchennego AGD do wyposażenia kuchni w kamperze lub przyczepie warto wykorzystać też: czajnik elektryczny, mikrofalówki, pralki czy ekspresy do kawy. Sprawdzają się zwłaszcza w większych pojazdach o wydajnej instalacji elektrycznej.

Oprócz nich trzeba oczywiście pomyśleć o szafkach (w tym spiżarni!), naczyniach, zastawie stołowej, blatach roboczych i dobrym oświetleniu przestrzeni, by móc bez przeszkód przygotowywać ulubione potrawy.

Nowoczesny i w pełni wyposażony pojazd turystyczny – idealna kuchnia do kampera

Wygodna kuchnia wcale nie musi być bardzo przestronna. Dobrym tego przykładem są wnętrza kamperów, w których raptem na kilku metrach da się zmieścić wszystkie potrzebne elementy wyposażenia. Podstawą jest oczywiście dobry projekt, pozwalający na stworzenie wygodnej, bezpiecznej i klimatycznej przestrzeni do gotowania i spożywania posiłków w podróży – wszędzie tam, gdzie mamy na to ochotę.

Artykuł sponsorowany