Jak wykorzystać potencjał turystyki kulinarnej i winiarskiej? Debata na Forum Promocji Turystycznej
Polska w 2023 roku zaistniała szerzej w słynnych publikacjach Michelin, dzięki współpracy z Polską Organizacją Turystyczną. Jak wykorzystać promocyjną szansę, którą daje lokalna kuchnia? Już w przyszłym tygodniu podczas wiosennej edycji Forum Promocji Turystycznej porozmawiamy o najsmaczniejszych trendach turystycznych.
Odkrywanie nowych kulinarnych i winiarskich trendów staje się kluczowym elementem podróży dla wielu entuzjastów turystyki. Dzięki bogactwu smaków i aromatów, podróżujący mają okazję zagłębić się w lokalną kulturę i tradycje, odkrywając unikatowe doznania kulinarne. W dzisiejszych czasach potencjał turystyki kulinarnej i winiarskiej rośnie w siłę, tworząc niezapomniane doświadczenia dla podróżujących o wyrafinowanych gustach.
Co ciekawe 80 proc. podróżników uważa, że gwiazdki Michelin dla gastronomi są tym samym czym Oskary dla przemysłu filmowego.
Przewodnik Michelin i rekomendacje w nim zawarte przyciągają miłośników kuchni z całego świata. Objęcie Warszawy, Krakowa i Poznania promocją międzynarodowego wydawnictwa to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych, wzrost atrakcyjności tych miast dla turystów oraz podniesienie prestiżu ich kuchni na arenie międzynarodowej.
O tym wyjątkowo smacznym temacie porozmawiamy z Ekspertami:
Joanna Ochniak, certyfikowana jurorka konkursów kulinarnych,
Izabela Stalmańska, zastępca dyrektora Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie,
Zrinka Kragić, contracting Manager East Europe, Iceland & Caucasus, Intrepid Travel,
Tomasz Prange-Barczynski, redaktor naczelny „Ferment. Pismo o winie”,
Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Masz już bilet? Rejestracja i bilety.
POWIĄZANE WPISY
12 maja 2025
Sopot dla każdego i przez cały rok. Sukces kampanii „See you in Sopot”
Sopot i Sopocka Organizacja Turystyczna zakończyły pierwszą odsłonę kampanii „Widzimy się…
0 Komentarzy2 Minuty
12 maja 2025
DOT uruchomiła nową wersję portalu dolnyslask.travel
Dolnośląska Organizacja Turystyczna zakończyła modernizację portalu turystycznego…
0 Komentarzy1 Minuty
12 maja 2025
Czech Tourism zaprasza na warsztat MICE w Krakowie
Czech Tourism zaprasza przedstawicieli branży MICE na swój pierwszy warsztat dedykowany…
0 Komentarzy2 Minuty
12 maja 2025
Mikrokosmos małopolskich smaków. Dacie się skusić?
Siuśpaj, suska sechlońska, maczanka krakowska, fasola Piękny Jaś, pierogi łomniczańskie,…
0 Komentarzy7 Minuty
9 maja 2025
Zielony dach, zabytkowa kotłownia czy… krasnal na Wieży Ciśnień! Hydropolis świętuje jubileusz!
Centrum wiedzy o wodzie Hydropolis w grudniu tego roku będzie obchodzić swoje dziesiąte…
0 Komentarzy9 Minuty
8 maja 2025
Cuda Małopolski wykute rękami natury
Czy zamek Tenczyn posadowiony jest na wulkanie? Jak wyglądał kulon? Kto w Dolinie…
0 Komentarzy7 Minuty
8 maja 2025
Campanile Warszawa Północ: hotel miejski jako przestrzeń społeczna i funkcjonalna
Hotel Campanile Warszawa Północ redefiniuje rolę miejskiego hotelu, łącząc funkcję…
0 Komentarzy3 Minuty
8 maja 2025
Paszport tymczasowy od ręki na lotnisku we Wrocławiu
Port Lotniczy Wrocław dołączył do grona lotnisk, na których działa punkt paszportowy…
0 Komentarzy2 Minuty
8 maja 2025
Hydropolis – zwiedzaj z przewodnikiem
Centrum Edukacji Ekologicznej Hydropolis rozszerzyło swoją ofertę i wprowadziło nową…
0 Komentarzy5 Minuty
7 maja 2025
Jakie dokumenty są potrzebne, żeby wynająć samochód?
Wynajem samochodu cieszy się sporym zainteresowaniem zarówno w gronie miłośników…
0 Komentarzy4 Minuty