Jak wykorzystać potencjał turystyki kulinarnej i winiarskiej? Debata na Forum Promocji Turystycznej
Polska w 2023 roku zaistniała szerzej w słynnych publikacjach Michelin, dzięki współpracy z Polską Organizacją Turystyczną. Jak wykorzystać promocyjną szansę, którą daje lokalna kuchnia? Już w przyszłym tygodniu podczas wiosennej edycji Forum Promocji Turystycznej porozmawiamy o najsmaczniejszych trendach turystycznych.
Odkrywanie nowych kulinarnych i winiarskich trendów staje się kluczowym elementem podróży dla wielu entuzjastów turystyki. Dzięki bogactwu smaków i aromatów, podróżujący mają okazję zagłębić się w lokalną kulturę i tradycje, odkrywając unikatowe doznania kulinarne. W dzisiejszych czasach potencjał turystyki kulinarnej i winiarskiej rośnie w siłę, tworząc niezapomniane doświadczenia dla podróżujących o wyrafinowanych gustach.
Co ciekawe 80 proc. podróżników uważa, że gwiazdki Michelin dla gastronomi są tym samym czym Oskary dla przemysłu filmowego.
Przewodnik Michelin i rekomendacje w nim zawarte przyciągają miłośników kuchni z całego świata. Objęcie Warszawy, Krakowa i Poznania promocją międzynarodowego wydawnictwa to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych, wzrost atrakcyjności tych miast dla turystów oraz podniesienie prestiżu ich kuchni na arenie międzynarodowej.
O tym wyjątkowo smacznym temacie porozmawiamy z Ekspertami:
Joanna Ochniak, certyfikowana jurorka konkursów kulinarnych,
Izabela Stalmańska, zastępca dyrektora Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie,
Zrinka Kragić, contracting Manager East Europe, Iceland & Caucasus, Intrepid Travel,
Tomasz Prange-Barczynski, redaktor naczelny „Ferment. Pismo o winie”,
Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Masz już bilet? Rejestracja i bilety.
POWIĄZANE WPISY
26 lipca 2024
Historyczny rok dla Portu Lotniczego Poznań-Ławica. 18,9 mln zł zysku i nowy prezes zarządu
Port Lotniczy Poznań-Ławica odnotował przełomowe wyniki finansowe za rok 2023, osiągając…
0 Komentarzy3 Minuty
26 lipca 2024
Odkrywaj Wrocław na rowerze
Wrocław odkrywać można na wiele sposobów. Jedną z opcji jest… rower. W ramach akcji…
0 Komentarzy4 Minuty
26 lipca 2024
MultiSport dostępny w ośrodkach Grupy PKL
Grupa PKL łączy sport i rekreację przez cały rok, oferując wyjątkowe atrakcje w swoich…
0 Komentarzy4 Minuty
19 lipca 2024
Travelist.pl: wybrzeże wciąż na topie, ale wrzesień kusi cenami
Zbliżający się koniec lipca zachęcił ekspertów z portalu Travelist.pl do analizy…
0 Komentarzy3 Minuty
18 lipca 2024
Rekordowa frekwencja na Zamku Książ. 220 tys. gości w pierwszym półroczu 2024
Zamek Książ przyciągnął rekordową liczbę 220 tys. turystów w pierwszej połowie 2024 roku.…
0 Komentarzy1 Minuty
17 lipca 2024
PKL podpisuje kontrakt na nowe koleje linowe w Szczawniku. W planach reaktywacja ośrodka narciarskiego w Muszynie
Grupa PKL wraz z Gminą Muszyna planuje reaktywację ośrodka narciarskiego w Szczawniku.…
0 Komentarzy3 Minuty
17 lipca 2024
Hydropolis zorganizuje półkolonie w drugiej połowie sierpnia. Uczestnicy poznają ciekawostki ze świata wody
Centrum wiedzy o wodzie Hydropolis zaprasza najmłodszych na półkolonie, których motywem…
0 Komentarzy3 Minuty
17 lipca 2024
Startuje proces E-Certyfikacji Informacji Turystycznej w Polsce
Polska Organizacja Turystyczna, odpowiedzialna za promocję polskiej turystyki i rozwój…
0 Komentarzy2 Minuty
15 lipca 2024
Nocny bieg po płycie lotniska tym razem w Lublinie. Skywayrun 2024 zaplanowany na połowę października
Bieg Skywayrun Lublin Airport 2024 będzie 19-tym biegiem po pasie startowym lotniska…
0 Komentarzy2 Minuty