Blisko 40 litewskich restauracji w Przewodniku Michelin 2025
fot. materiały prasowe
Gala Culinary Stars Night Lithuania w Wilnie była okazją do prezentacji przewodnika Michelin Guide Lithuania 2025. W tegorocznym wydaniu znalazło się 37 restauracji, co potwierdza rosnącą obecność Litwy na kulinarnej mapie regionu.
Cztery restauracje z Wilna – Demo, Džiaugsmas, Pas mus i Nineteen18 – utrzymały swoje gwiazdki Michelin. Rozszerzeniu uległa także lista restauracji wyróżnionych oznaczeniem Bib Gourmand, przyznawanym za korzystny stosunek jakości do ceny. W gronie nowych laureatów znalazły się: Augustin, B’ARN Bistro, El Gato Negro oraz Kristoforas. Wyróżnienie to utrzymały także restauracje: 14Horses, Gaspar’s, Le Travi oraz Nüman.
Przewodnik został także poszerzony o nowe lokale rekomendowane przez inspektorów Michelin – MOTÍF w Wilnie oraz Alba Bistro w Kłajpedzie. Wśród rekomendowanych restauracji znajdują się także obiekty z Kowna, Trok i regionów wiejskich.
Za działania w zakresie zrównoważonego rozwoju przyznano Zieloną Gwiazdkę Michelin restauracji Demo w Wilnie, wyróżniając ją za wzorcowe praktyki ekologiczne. To druga litewska restauracja z tym odznaczeniem – w ubiegłym roku Zieloną Gwiazdkę otrzymał lokal Red Brick z Radiškis.
„To świetny przykład tego, jak sumienna praca, inwestycje w jakość i kreatywność przynoszą realne skutki ekonomiczne. Nasz sektor restauracyjny, pomimo trudnego otoczenia geopolitycznego i ekonomicznego, wykazuje odporność i zdolność do tworzenia wartości dodanej, znacząco przyczyniając się do kształtowania międzynarodowego wizerunku kraju” – powiedział Lukas Savickas, minister gospodarki i innowacji Litwy.
Podczas wydarzenia przyznano również wyróżnienia dla przedstawicieli branży gastronomicznej. Tytuł najlepszego młodego szefa kuchni otrzymał Darek Medvedev, a za najlepszego sommeliera uznano Martynasa Pravilionisa. Nagrodę za najlepszą jakość obsługi zdobyła Lina Marija Balčiūnaitė, kierownik działu obsługi klienta w Red Brick. Tytuł Otwarcie Roku przypadł szefowi kuchni B’ARN Bistro, Arnasowi Petronisowi.
Finał Bocuse d’Or – pierwsza edycja kulinarnego konkursu
Podczas gali odbyła się również pierwsza litewska edycja prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or. Uczestnikami finału byli: Augustinas Bimbiris-Butkus, Nikita Gerasimovas oraz Gabrielius Zajec. W ciągu niecałych sześciu godzin przygotowali dwa dania z obowiązkowych składników, m.in. pstrąga z Troki, cielęciny i ciemnego piwa z browaru Sakiškės.
Zwycięzcą został Gabrielius Zajec, a tytuł najlepszego asystenta zdobył Augustas Janušonis. Nagrodę specjalną otrzymał Augustinas Bimbiris-Butkus.
„Nasi szefowie kuchni i zespoły restauracji udowadniają, że nie tylko utrzymują wysoki poziom mistrzostwa, ale także nieustannie dążą do doskonałości. Te wyniki nie są tylko uznaniem bieżących osiągnięć – są również silną zachętą do dalszego rozwijania możliwości turystyki gastronomicznej na Litwie. Jesteśmy przekonani, że to międzynarodowe uznanie zwiększy ruch turystyczny i zachęci odwiedzających do przedłużenia pobytu w naszym kraju” – powiedziała Olga Gončarova, dyrektor zarządzająca Lithuania Travel.
Wydarzenia wspierane przez Lithuania Travel i partnerów instytucjonalnych stanowią element szerszej strategii promocji litewskiej gastronomii na arenie międzynarodowej. Uroczysta prezentacja Przewodnika Michelin oraz organizacja konkursu Bocuse d’Or to kolejne działania mające na celu wzmocnienie pozycji Litwy jako rosnącego kierunku turystyki kulinarnej.
POWIĄZANE WPISY
24 czerwca 2025
PLL LOT modernizuje flotę regionalną
Polskie Linie Lotnicze LOT podpisały kontrakt z producentem Airbus na dostawę 84…
0 Komentarzy2 Minuty
18 czerwca 2025
Chorwacki region zaprezentował swoją ofertę w Warszawie
Wspólnota Turystyczna Województwa Ličko-Senjskiego we współpracy z Chorwacką Wspólnotą…
0 Komentarzy3 Minuty
16 czerwca 2025
Bydgoszcz zaprezentuje się branży MICE w Warszawie
25 czerwca 2025 roku w Renaissance Warsaw Airport Hotel odbędzie się śniadanie biznesowe…
0 Komentarzy3 Minuty
16 czerwca 2025
Lato w Korei Południowej: 6 plaż, które musisz odwiedzić w 2025 roku
Korea Południowa to kraj, który latem przyciąga turystów swoją różnorodnością plaż i…
0 Komentarzy5 Minuty
16 czerwca 2025
Avinash Kanti Teelock nowym dyrektorem Mauritius Tourism Promotion Authority
Avinash Kanti Teelock został nowym dyrektorem Mauritius Tourism Promotion Authority. Do…
0 Komentarzy1 Minuty
13 czerwca 2025
Meklemburgia na dwóch kółkach: rowerowe lato 2025 pełne nowości
Meklemburgia-Pomorze Przednie to raj dla wszystkich rowerzystów. Region ma ponad 2 000 km…
0 Komentarzy5 Minuty
13 czerwca 2025
Rekordowy sezon zimowy w Austrii. Polacy w czołówce zagranicznych turystów
Austria podsumowuje sezon zimowy 2024/2025 z pozytywnym wynikiem. W okresie od listopada…
0 Komentarzy1 Minuty
12 czerwca 2025
Madera przyciąga cyfrowych nomadów
Coraz więcej osób decyduje się łączyć pracę z wypoczynkiem, a tzw. workation, czyli praca…
0 Komentarzy1 Minuty
12 czerwca 2025
Sounds of the Dolomites 2025 już od sierpnia w Trentino
Sound of Dolomites, festiwal muzyki na świeżym powietrzu, odbywa się co roku w Trentino.…
0 Komentarzy1 Minuty