Bezpestkowe winogrona z Doliny Róż
Kilka kilometrów od miasteczka Ferreira do Alentejo w Portugalii znajduje się gospodarstwo Vale da Rosa – największy producent winogron bez pestek w regionie. Na miejscu można kupić zarówno winogrona, jak i przetwory z nich.
Uprawa bezpestkowych winogron w tym miejscu byłą znana już w latach 60. XX wieku. To konkretne gospodarstwo rozpoczęło działalność w 2017 roku a już rok później zdobyło nagrodę dla najlepszej atrakcji agroturystycznej w Alentejo.
Vale da Rosa można odwiedzać od marca do listopada. W 2017 roku zrobiło to pięć tysięcy osób, rok później już 15 tysięcy a w 2019 roku – 20 tysięcy. Po covidzie, w 2022 roku odnotowano 7 tysięcy gości.
Turystom proponowane są dwa rodzaje wizyty: sama degustacja miejscowych wyrobów (winogron, migdałów, rodzynek i dżemów) oraz degustacja połączona ze zbiorem na plantacji. Standardowa wycieczka (zwiedzanie traktorem winnicy, prezentacja i degustacja) kosztuje 3 euro od osoby (cena dla grup). Wycieczka ze zbiorem kilograma winogron – 7,5 euro.
W Dolinie Róż wszystkie odmiany winogron zbiera się ręcznie. Jak mówi oprowadzająca nas przewodniczka „Nie ma winogron bez pestek. Nasze odmiany zaduszają pestki w początkowej fazie tworzenia się kiści, przez co pestka nie rośnie i nie twardnieje. Jest miękka i stąd nie wyczuwamy jej podczas jedzenia.”
Winogrono bezpestkowe jest w 100 proc. naturalne i powstaje w wyniku braku rozwoju zarodka w niektórych odmianach. Pierwsze odmiany winogron bezpestkowych pojawiły się naturalnie w regionie Mezopotamii, przy czym najpopularniejsze znane są jako Sultana lub Sultanina.
W Dolinie Róż winogronami obsadzonych jest 300 hektarów. Dodatkowe 300 hektarów znajduje się w okolicy. Przy zbiorach pracuje 1080 osób a z jednego hektara zbierane jest od 40 do 60 ton winogron. Wiele z nich idzie na eksport
Wśród gości przeważają grupy szkolne i seniorów, grupy przysyłane przez touroperatorów mających w ofercie region Alentejo. Gospodarstwo oferuje również miejsca na eventy. Do tej pory nie było tutaj gości z Polski.
POWIĄZANE WPISY
23 kwietnia 2024
Otwarcie sezonu turystycznego w Chorwacji
180 polskich touroperatorów, agentów turystycznych, ekspertów z branży i dziennikarzy…
0 Komentarzy3 Minuty
20 marca 2024
Festiwal „Szlakiem wody” 22 marca w Hydropolis
Z okazji Światowego Dnia Wody 22 marca 2024 Hydropolis oraz kolektyw Outriders zapraszają…
0 Komentarzy3 Minuty
19 marca 2024
Strategiczna współpraca Banku Pekao S.A. i PLL LOT
Dzięki strategicznej współpracy PLL LOT z Bankiem Pekao S.A. klienci banku mogą korzystać…
0 Komentarzy5 Minuty
15 marca 2024
Blisko 15 mln turystów odwiedziło Egipt w 2023
Na targach ITB Egipt pochwalił się 15 mln odwiedzających w 2023 roku, nowa kampanią…
0 Komentarzy6 Minuty
15 marca 2024
Austria na ITB: innowacje, zrównoważony rozwój i austriacki styl życia
Na ITB Austria przedstawiła nową kampanię promocyjną odwołującą się do „Lebensgefühl” –…
0 Komentarzy7 Minuty
13 marca 2024
DER Touristik zmienia się w Dertour i prognozuje wzrost obrotów o 30 proc. w 2024
W 2023 roku grupa DER Touristik osiągnęła 23 proc. wzrost obrotów i patrzy z optymizmem…
0 Komentarzy5 Minuty
8 marca 2024
MTT Wrocław: rozpoczynamy sezon na podróże
W dniach 22–24 marca we Wrocławiu odbędzie się kolejna, 15. już edycja Międzynarodowych…
0 Komentarzy2 Minuty
4 marca 2024
Nie podzielić losu dinozaura, czyli jak odmłodzić kadry w turystyce? Debata na Forum Promocji Turystycznej
Podczas wiosennej edycji Forum Promocji Turystycznej, która odbędzie się 11 kwietnia 2024…
1 Komentarz2 Minuty
28 lutego 2024
Turystyka wyjazdowa z 33 proc. wzrostem
Zgodnie z raportem przygotowanym przez ITB i IPK International globalna turystyka…
0 Komentarzy5 Minuty