Commandaria – winna duma Cypru

Słodkie wino Commandaria, o którym Ryszard Lwie Serce powiedział, że jest winem królów i królem win, to na Cyprze także produkt turystyczny. Jedną z propozycji zwiedzania wyspy jest wędrówka Szlakiem Commandorii. Wystarczą trzy godziny lotu z Warszawy, by spróbować tego nektaru.
Commandoria ma bogatą historię, uważana jest na najstarsze znane z nazwy (marki) wino świata. To wino słodkie, kupaż dwóch odmian lokalnych winogron: xynistéri i mávro. Zbiera się je w połowie września i suszy na słońcu przez mniej więcej dwa tygodnie. Następnie przez dwa, trzy miesiące winogrona podlegają fermentacji w niskiej temperaturze. Wino wzmocnione destylatem do 15 proc. leżakuje dwa lata w dużych (500 litrowych beczkach). Butelkowanie następuje po upływie co najmniej dwóch lat.

Wino to powstało ok. 3 tysięcy lat p.n.e. W 800 roku p.n.e, jako symbol Cypru opisywał je grecki poeta Hezjod, opisując w poemacie „Prace i dni” wspomnianą metodę suszenia winogron na słońcu i produkcji samego wina. Najpierw jednak zdobył się na wyznanie: „Kiedy wstaję rano czuję, że albo będę się czuł masakrycznie albo ugaszę pragnienie cypryjskim winem…”
O Commandori wspominali również Homer i Seneka.
Kiedy w XIV wieku zlikwidowano zakon Templariuszy, ich majątek na Cyprze przejęli Joannici i to właśnie na terenie ich komandorii w okolicach zamku Kolossi pod Limassol, uprawiano słodkie wino, które właśnie od Wielkiej Komandorii wzięło nazwę.

Dzisiaj prawo do produkcji Commandorii posiada 14 miejscowości: Ajos Jeorjos, Ajos Konstantinos, Ajos Mamas, Ajos Pawlos, Apsiu, Jerasa, Doros, Zoopiji, Kalo Chorio, Kapilio, Lania, Luwaras, Monagri i Siliku.

Dzięki uprzejmości Visit Cyprus miałem okazję odwiedzić jedną z winnic – Winnicę rodziny Karseras.
Znajduje się ona w wiosce Doros, na granicy gór Troodos, 25 kilometrów od LImassol. Winnica istnieje od 1998 roku, w którym Panayiotis Karseras z żoną Lenią odnowili starą winnicę i wznowili produkcję wina. Kilkadziesiąt metrów od winnicy stoi mały XVI-wieczny kościółek Agios Epifanios. Roczna produkcja wynosi 100 tysięcy butelek. Całe wino produkowane jest z winogron pochodzących z okolicznych winnic.
W dużym kamiennym budynku odbywają się bezpłatne degustacje, na miejscu można też kupić kilka rodzajów Commandorii (najtańsza – 10 euro).
Commandaria jest jednym z 12 [produktów turystycznych certyfikowanych przez Ministerstwo Turystyki Cypru.
Najlepszą bazą do wycieczki do winnicy rodziny Karsesas są hotele: Forest Park Hotel w Platres lub Royal Apollonia w Limassol.
POWIĄZANE WPISY
26 września 2025
Jesień w Dolomitach: turystyka górska w rytmie slow i wellness
Jesień w Dolomitach Trydenckich to czas, kiedy góry odkrywają swoje najbardziej…
0 Komentarzy3 Minuty
25 września 2025
Madera przyciąga Polaków. Ponad 80 tys. Polaków odwiedziło wyspę w pierwszym półroczu 2025
Madera coraz śmielej podbija serca polskich turystów. W 2024 roku archipelag odwiedziło…
0 Komentarzy2 Minuty
25 września 2025
Szlak herbaciany Korei Południowej: smaki, zwyczaje i podróż przez regiony kraju
W Korei Południowej herbata to coś więcej niż napój - od wieków stanowi ważny element…
0 Komentarzy2 Minuty
24 września 2025
Angola z nową marką turystyczną: „Visit Angola – The Rhythm of Life”
Republika Angoli zaprezentowała nową identyfikację wizualną i hasło promocyjne „Visit…
0 Komentarzy1 Minuty
23 września 2025
Azja na czele destynacji podróży motywacyjnych w 2025 roku
Firmy coraz częściej wybierają podróże motywacyjne do Azji, które łączą nagrodę dla…
0 Komentarzy2 Minuty
7 października 2025
Tajlandia promuje się w Polsce kampanią „Cool Summer & Warm Winter”
Tajlandia ruszyła z nową kampanią promocyjną „Cool Summer & Warm Winter in Thailand”,…
0 Komentarzy4 Minuty
2 października 2025
TAP Air Portugal świętuje 80-lecie
Linie lotnicze TAP Air Portugal, obchodzące w tym roku 80-lecie działalności,…
0 Komentarzy1 Minuty
29 września 2025
Travelist: Egzotyczne wakacje krok po kroku – poradnik dla podróżnych
Egzotyczne wakacje są dostępne dla każdego - przekonuje Marek Pukas, podróżnik i twórca…
0 Komentarzy2 Minuty
29 września 2025
Jamajka prezentuje strategię rozwoju turystyki podczas JAPEX 2025
Jamajka zaprezentowała swoją strategię rozwoju turystyki opartą na zasadach…
0 Komentarzy1 Minuty
26 września 2025
Jesień w Dolomitach: turystyka górska w rytmie slow i wellness
Jesień w Dolomitach Trydenckich to czas, kiedy góry odkrywają swoje najbardziej…
0 Komentarzy3 Minuty
25 września 2025
Madera przyciąga Polaków. Ponad 80 tys. Polaków odwiedziło wyspę w pierwszym półroczu 2025
Madera coraz śmielej podbija serca polskich turystów. W 2024 roku archipelag odwiedziło…
0 Komentarzy2 Minuty
25 września 2025
Szlak herbaciany Korei Południowej: smaki, zwyczaje i podróż przez regiony kraju
W Korei Południowej herbata to coś więcej niż napój - od wieków stanowi ważny element…
0 Komentarzy2 Minuty
24 września 2025
Angola z nową marką turystyczną: „Visit Angola – The Rhythm of Life”
Republika Angoli zaprezentowała nową identyfikację wizualną i hasło promocyjne „Visit…
0 Komentarzy1 Minuty
23 września 2025
Azja na czele destynacji podróży motywacyjnych w 2025 roku
Firmy coraz częściej wybierają podróże motywacyjne do Azji, które łączą nagrodę dla…
0 Komentarzy2 Minuty
7 października 2025
Tajlandia promuje się w Polsce kampanią „Cool Summer & Warm Winter”
Tajlandia ruszyła z nową kampanią promocyjną „Cool Summer & Warm Winter in Thailand”,…
0 Komentarzy4 Minuty
2 października 2025
TAP Air Portugal świętuje 80-lecie
Linie lotnicze TAP Air Portugal, obchodzące w tym roku 80-lecie działalności,…
0 Komentarzy1 Minuty
29 września 2025
Travelist: Egzotyczne wakacje krok po kroku – poradnik dla podróżnych
Egzotyczne wakacje są dostępne dla każdego - przekonuje Marek Pukas, podróżnik i twórca…
0 Komentarzy2 Minuty
29 września 2025
Jamajka prezentuje strategię rozwoju turystyki podczas JAPEX 2025
Jamajka zaprezentowała swoją strategię rozwoju turystyki opartą na zasadach…
0 Komentarzy1 Minuty
26 września 2025
Jesień w Dolomitach: turystyka górska w rytmie slow i wellness
Jesień w Dolomitach Trydenckich to czas, kiedy góry odkrywają swoje najbardziej…
0 Komentarzy3 Minuty