Wielkie grillowanie w Qubus Hotel
Sieć Qubus Hotel otwiera sezon na grilla. Z tej okazji przygotowane zostały specjalne karty menu, w których główną rolę grają soczyste mięsa i przepyszne warzywa doprawione aromatycznymi marynatami z różnych ziół i przypraw.
Grillowane specjały dostępne będą od początku czerwca w 5 hotelach sieci: w Gdańsku, Głogowie, Łodzi, Krakowie i Legnicy. Menu stworzone zostało przez wykwalifikowanych Szefów Kuchni pod czujnym okiem mistrza świata w grillowaniu Mariusza Tkaczyka.
Mariusz Tkaczyk, specjalista ds. gastronomii w sieci Qubus Hotel, powiedxiał: „Przygotowaliśmy bardzo dużo propozycji dla miłośników mięs z rusztu. Oprócz klasyków takich jak steki, polędwiczki i karkówka w karcie są też między innymi indyk, roastbeef urugwajski, wędzona pierś z kaczki. W menu nie zabrakło również propozycji dla wegetarian, takich jak grillowane warzywa i owoce. Każdy z Gości znajdzie odpowiednią potrawę dla siebie.”
Coś lekkiego na początek
Zanim na ruszt wejdą dania główne zaczynamy od starterów. W Krakowie można spróbować marynowanych krewetek prosto z ognia podanych z sałatką z melona i oliwek oraz bagietką czosnkową, czy warzyw z ognia marynowanych w oliwie i świeżych ziołach. W Głogowie można skosztować pieczonej kaszanki podanej na chałce z jajkiem Mollet. A pyszne przystawki to dopiero wstęp do grillowanej uczty…
Tradycja przede wszystkim
Każdy z hoteli przygotował swoją wyjątkową propozycję dań. W Qubus Hotel Kraków można spróbować między innymi marynowanego antrykotu wołowego smażonego na ogniu z pieczonymi ziemniaczkami, czy grillowaną pierś z kurczaka serwowaną z paprykową salsą i świeżym szczypiorkiem. Do wyboru jest też grillowany stek wołowy T-bone i stek wołowy z Angusa marynowany w rozmarynie i czosnku.
Mariusz Tkaczyk dodał: „Poprzez łączenie aromatycznych ziół i świeżych, najwyższej jakości składników zapewniamy Gościom niezapomniane doznania smakowe. Potrawy przygotowujemy na dużych rusztach i grillowędzarniach. Do grillowania używamy naturalnego drewna – okorowanej olchy czerwonej.”
Qubus Hotel Gdańsk oferuje bardzo ciekawe połączenia warzyw z mięsami z rusztu. Można zjeść delikatną sałatkę Cezar z grillowanym kurczakiem, ale też żebro wieprzowe podane z purée z batatów i cukinii z sosem BBQ, czy schab z kością podany z pieczonym ziemniakiem i grillowaną kukurydzą.
W Legnicy postawiono na tradycyjne polędwiczki wieprzowe, stek z roastbeef’u, grillowanego łososia i filet z indyka. Wszystko w zestawie z frytkami i warzywami z rusztu.
Góralskie i egzotyczne smaki
W Qubus Hotel Głogów przy tworzeniu menu najważniejsze były nieoczywiste połączenia smaków. Grillowany łosoś z tortillą połączony jest z salsą ze świeżego ogórka i kolendrą. Stek z karkówki przywodzi na myśl górskie potrawy – połączony jest z grillowanymi boczniakami i serem górskim. Egzotyczne dania z grilla? Czemu nie! Roastbeef urugwajski podany na letniej sałatce z kalarepy, cytrusów i sosu mango, oraz Jalapeño z grillowanymi ziemniakami na pewno zachwyci poszukiwaczy niezwykłych smaków.
Podobnie jest w Qubus Hotel Łódź. Grillowany łosoś podany jest z purée brokułowym, kurkami i papryczkami Jalapeño. Szef kuchni poleca ciekawe połączenie wędzonej piersi z kaczki podanej na sałatce z grillowanych jabłek, plantanem i żurawiną, serwowanej z chrupiącą kaszą pęczak.
Desery z ognia
Dla tych, którzy myślą, że grill zarezerwowany jest wyłącznie dla mięsnych potraw – udowadniamy, że na ruszcie można stworzyć małe, słodkie arcydzieła. W restauracji w Legnicy i w Krakowie znaleźć można brzoskwinie prosto z ognia z serkiem mascarpone i syropem klonowym, a także grillowanego ananasa z nutą imbiru i rumu podanego z sorbetem malinowym.
Hotele Qubus Hotel sa członkiem IGHP.
POWIĄZANE WPISY
29 kwietnia 2024
Travelist.pl: majówka 2024 – jest taniej niż rok temu
Polacy planują spędzić majówkę poza domem. Termin, który cieszył się dużym…
0 Komentarzy3 Minuty
26 kwietnia 2024
Triverna: w majówkę chcemy wypoczywać w Polsce
Wystarczą trzy dni urlopu, by majowy urlop trwał dziewięć dni. Według badania…
0 Komentarzy1 Minuty
23 kwietnia 2024
Marriott International: planujemy blisko 100 konwersji i adaptacji hoteli w Europie do 2026 roku
Podczas Międzynarodowego Forum Inwestycji Hotelarskich w Berlinie Marriott International,…
0 Komentarzy3 Minuty
18 kwietnia 2024
Ibis świętuje 50. urodziny
Dzisiaj portfolio rodziny marek ibis, ibis Styles i ibis Budget tworzy ponad 2,5 tys.…
0 Komentarzy1 Minuty
17 kwietnia 2024
Travelist wybrał najlepsze hotele w Polsce
Eksperci portalu rezerwacyjnego Travelist.pl oraz goście obiektów hotelowych po raz…
0 Komentarzy2 Minuty
16 kwietnia 2024
Nocowanie.pl: Chorwacja nadal na topie. Polacy planują wakacje mimo wzrostu cen
Dane z serwisu Nocowanie.pl wyraźnie pokazują, że Polacy planują wyjazdy nad Adriatyk na…
0 Komentarzy3 Minuty
16 kwietnia 2024
IGHP: Wielkanoc była dobra, a jeszcze lepiej zapowiada się majówka
W marcu hotele odnotowały wyniki na poziomie lutego i wciąż są one słabsze w porównaniu…
0 Komentarzy8 Minuty
11 kwietnia 2024
Novotel Warszawa Centrum świętuje 50. urodziny
Jeden z największych hoteli Novotel w Europie przez cały rok będzie świętował swój…
0 Komentarzy4 Minuty
4 kwietnia 2024
Marriott International planuje ekspansję na polskim rynku hotelarskim. W najbliższych latach otworzy ponad dziesięć obiektów
Marriott International ogłosił plany rozszerzenia portfolio w Polsce, gdzie w ciągu…
0 Komentarzy2 Minuty