Kuchnia w kamperze – co powinno się w niej znaleźć?
Mówi się, że sercem każdego domu jest kuchnia. Czy zatem dom na kółkach w kamperze może być wyjątkiem? Wprost przeciwnie. Warto zadbać o to, by takie wnętrze było funkcjonalnie urządzone i zawierało wszystkie niezbędne sprzęty do przyrządzania pysznych posiłków w podróży.
Co musi znaleźć się w kamperowej kuchni? Jakie sprzęty AGD są niezbędne? Ile akcesoriów powinno trafić do pomieszczenia? O tym przeczytacie poniżej.
Kuchnia w kamperze lub przyczepie kempingowej – funkcjonalność i podział na strefy wnętrza pojazdu
Kampery to obecnie w pełni wyposażone wnętrza mieszkalne, w których spędza się dłuższe i krótsze urlopy – w kraju i poza jego granicami. W zależności od dostępnego metrażu można w nich zmieścić salon, sypialnię, kuchnię i łazienkę, tworząc w pełni funkcjonalne wnętrze, w którym wszyscy użytkownicy będą się czuć komfortowo.
Ze względu na niewielki metraż najczęściej kuchnie kamperowe są dość kompaktowe. Często szuka się rozwiązań wielofunkcyjnych, łącząc choćby kuchnię z jadalnią i salonem, by jak najlepiej wykorzystać dostępny metraż. Często wielką pomocą w skutecznym zagospodarowaniu miejsca bywają odpowiednie rodzaje wyposażenia, tworzonego specjalnie z myślą o mobilnych domach. Warto zawsze stawiać na solidne i praktyczne rozwiązania najwyższej jakości, jak choćby akcesoria do przyczep kempingowych od InterCamp.
Podstawowe instalacje i wyposażenie do kampera
Budowanie kuchni w kamperze trzeba rozpocząć od podłączenia odpowiednich instalacji. Podstawą są oczywiście:
- elektryczność,
- gaz,
- woda.
Bez nich tak naprawdę trudno stworzyć kuchnię, w której będzie się dało przyrządzać posiłki w trasie lub na polach kempingowych. Instalacja elektryczna powinna być dostosowana do tego, jakich urządzeń chcemy używać w kuchni – wpływa to na wybór rodzaju przewodów i ich rozmieszczenie. Od odpowiedniego zaplanowania całej instalacji zależy na przykład działanie pompy wody, lodówki, kuchenki oraz wielu innych odbiorników umieszczanych w kuchniach kamperowych.
Gaz to przede wszystkim instalacja podłączona do butli, z której pomocą zasila się choćby kuchenki. Niekiedy gaz służy do ogrzewania wnętrz lub zasilania innych urządzeń kuchennych. Przemyślmy zatem dobrze rozmieszczenie elementów instalacji oraz oczywiście wielkość butli.
Bez wody w kuchni trudno przygotowywać posiłki lub zmywać naczynia. Podstawą jest zatem zlew z kranem, podłączonym do pompy. W zależności od jej rodzaju należy wybrać inny kran. Przy modelach zanurzeniowych instaluje się kran z elektrycznym mechanizmem wyłączającym. Przy instalacji z pompą ciśnieniową niezbędny jest natomiast kran zdolny do pracy przy wysokim ciśnieniu.
Wygodna kuchnia w kamperze, czyli czego jeszcze nie może zabraknąć?
Jakie wyposażenie powinno trafić do kampera? Jeśli chcemy regularnie gotować w naszych kuchniach, trzeba zaopatrzyć się w:
- kuchenkę,
- lodówkę.
Do wyboru jest wiele rozwiązań, przystosowanych do rozmaitych potrzeb. Można choćby zdecydować się na mobilne kuchenki gazowe i elektryczne indukcyjne bądź modele do stałej zabudowy.
W przyczepach i kamperach niezbędna jest także lodówka. Używa się najczęściej rozwiązań:
- absorpcyjnych (zasilanych gazem, prądem stałym lub zmiennym),
- kompresorowych (zasilanie prądem stałym lub zmiennym, również z paneli fotowoltaicznych).
Na rynku spotyka się modele o różnej pojemności, wolnostojące oraz do stałej zabudowy.
Z innych sprzętów kuchennego AGD do wyposażenia kuchni w kamperze lub przyczepie warto wykorzystać też: czajnik elektryczny, mikrofalówki, pralki czy ekspresy do kawy. Sprawdzają się zwłaszcza w większych pojazdach o wydajnej instalacji elektrycznej.
Oprócz nich trzeba oczywiście pomyśleć o szafkach (w tym spiżarni!), naczyniach, zastawie stołowej, blatach roboczych i dobrym oświetleniu przestrzeni, by móc bez przeszkód przygotowywać ulubione potrawy.
Nowoczesny i w pełni wyposażony pojazd turystyczny – idealna kuchnia do kampera
Wygodna kuchnia wcale nie musi być bardzo przestronna. Dobrym tego przykładem są wnętrza kamperów, w których raptem na kilku metrach da się zmieścić wszystkie potrzebne elementy wyposażenia. Podstawą jest oczywiście dobry projekt, pozwalający na stworzenie wygodnej, bezpiecznej i klimatycznej przestrzeni do gotowania i spożywania posiłków w podróży – wszędzie tam, gdzie mamy na to ochotę.
Artykuł sponsorowany
POWIĄZANE WPISY
22 kwietnia 2024
Jak się zabezpieczyć w razie rezygnacji lub przerwania podróży?
Podróżowanie jest niesamowitą przygodą, ale czasami mogą zdarzyć się nieprzewidziane…
0 Komentarzy4 Minuty
16 kwietnia 2024
Rynek zrównoważonej turystyki osiągnie wartość 11,4 tryliona dolarów do 2032 roku
Segment zrównoważonej turystyki przeżywa dziś oszałamiający rozkwit. W roku 2022 był wart…
0 Komentarzy9 Minuty
28 marca 2024
Ponad 50-proc. wzrost, dominacja Egiptu. Fly.pl podsumował zimę
Sezon Zima 2023/2024 dobiega końca. Z pierwszych podsumowań branży turystycznej wynika,…
0 Komentarzy6 Minuty
28 marca 2024
Jeden dzień z życia stewardesy PLL LOT
Jak wygląda codzienność stewardess i stewardów PLL LOT, czy stewardessa musi umieć pływać…
0 Komentarzy3 Minuty
27 marca 2024
Czy warto umieszczać widżety na stronie internetowej?
Współczesne strony internetowe to dynamiczne platformy, które angażują użytkownika,…
0 Komentarzy3 Minuty
25 marca 2024
Podróż z pupilem? Poznaj zasady przewozu zwierząt w samolotach PLL LOT
Czworonożni przyjaciele również zasługują na wyjątkową podróż. Linie Lotnicze LOT…
0 Komentarzy5 Minuty
12 marca 2024
Jakie gadżety reklamowe przydadzą się na targach turystycznych?
Targi czy konferencje stanowią doskonałą okazję do zaprezentowania firmy, zwiększenia…
0 Komentarzy3 Minuty
5 marca 2024
Zanzibar – słońce, przyroda i historia w jednym
Wyobraź sobie miejsce, gdzie białe plaże spotykają się z turkusowymi wodami Oceanu…
0 Komentarzy8 Minuty