16. edycja festiwalu „Śląskie Smaki” już 19 czerwca w Zabrzu

Festiwal „Śląskie Smaki” organizowany jest przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku i ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propagowanie wartości, której jej towarzyszą.
„Śląskie Smaki” są dobrą okazją do zapoznania się z regionalnymi potrawami w ich lokalnych odmianach. Województwo śląskie ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się pod względem kulinarnym. W jego granicach znajdziemy tradycje kulinarne śląskie (te najbardziej kojarzone z tym regionem), ale również zagłębiowskie, jurajskie, czy beskidzkie.
Marka „Śląskie Smaki” ma na celu pokazanie całego bogactwa kulinarnego województwa śląskiego. Tak więc festiwal odbywając się co roku w innym miejscu województwa, stara się odkryć to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne i prawdziwe.
W ramach festiwalu organizatorzy chcą podkreślić wielowymiarowość kuchni regionalnej, której zróżnicowanie wynika z odmiennej historii poszczególnych subregionów. Poprzez działania promocyjne podkreślają ich odrębność, ale także pokazują to, co dla nich wspólne i jednoczące. Kuchnia regionalna jest bowiem istotnym elementem w budowaniu wizerunku województwa. Przede wszystkim jednak – dopełnia jego obraz i pozwala zrozumieć specyfikę regionu.
Nabór drużyn do konkursu kulinarnego
Drużyny amatorskie mogą składać się od jednej do czterech osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych z jednej lub dwóch osób. Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach. W każdej z nich uczestnicy muszą przygotować potrawy inspirowane lokalnymi tradycjami. Po trzygodzinnym gotowaniu jury będzie oceniało pełny obiad.
Zgłoszenia przyjmowane są do 6 czerwca, a wszystkie niezbędne dokumenty oraz regulamin konkursu można znaleźć na stronie internetowej organizatora.
Tegoroczna edycja odbędzie się w Zabrzu, przy stadionie piłkarskim Arena Zabrze.
POWIĄZANE WPISY
3 lutego 2023
PIT objął patronat nad Akademią Liderek Turystyki
Polska Izba Turystyki jako organizacja zrzeszająca przedsiębiorców turystycznych i…
0 Komentarzy1 Minuty
2 lutego 2023
Polskie lotniska regionalne obsłużyły prawie 27 mln pasażerów w 2022
Związek Regionalnych Portów Lotniczych opublikował statystyki dotyczące ruchu…
0 Komentarzy3 Minuty
2 lutego 2023
Alfred Wagner prezesem Wrocławskiej Organizacji Turystycznej
31 stycznia Agnieszka Szymerowska złożyła rezygnację z funkcji prezesa zarządu…
0 Komentarzy3 Minuty
1 lutego 2023
Rusza czwarta edycja programu Poznaj Lublin z Przewodnikiem
Już 4 lutego rozpocznie się kolejna edycja programu „Poznaj Lublin z Przewodnikiem”,…
0 Komentarzy3 Minuty
1 lutego 2023
Hotel Nobu zostanie otwarty w Ras Al Khaimah
Wielkoformatowa inwestycja na wyspie Marjan o łącznej powierzchni 70 tys. metrów…
0 Komentarzy3 Minuty
1 lutego 2023
Tatry Super Ski z promocją na wybrane skipassy
Największy projekt narciarskiej w Polsce – Tatry Super Ski – 30 stycznia ruszył z kolejną…
0 Komentarzy3 Minuty
31 stycznia 2023
Wakacje.pl: prezes UOKiK się pomylił, nie wpływamy na wysokość cen
Wakacje.pl S.A. wydały oświadczenie w związku z dzisiejszym komunikatem Urzędu Ochrony…
0 Komentarzy1 Minuta
30 stycznia 2023
Zysk netto Ryanaira w III kwartale 2022 wyniósł 211 mln euro
Ryanair ogłosił dziś (30 stycznia) osiągnięty zysk netto za trzeci kwartał w wysokości…
0 Komentarzy5 Minuty
30 stycznia 2023
Travelplanet.pl: w minionym roku wakacje zdrożały o ponad 18 proc. w porównaniu do 2021
Travelplanet.pl przygotował Raport Podróznika na podstawie zarezerwowanych wakacji, który…
0 Komentarzy8 Minuty
“Śląskie smaki” to wspaniały festiwal. Śląskie smaki to smaki mojego dzieciństwa. Ze wszystkich potraw najbardziej lubię do dziś (i tęsknię) za roladką, gumiklyjzami i modrą kapustą.
😊 nie zabraknie ich na tegorocznym Festiwalu.
Kluski ślaskie się nie nudzą