16. edycja festiwalu „Śląskie Smaki” już 19 czerwca w Zabrzu

Festiwal „Śląskie Smaki” organizowany jest przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku i ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa śląskiego, podtrzymanie tradycji z nią związanych oraz propagowanie wartości, której jej towarzyszą.
„Śląskie Smaki” są dobrą okazją do zapoznania się z regionalnymi potrawami w ich lokalnych odmianach. Województwo śląskie ze względu na swoje zróżnicowanie kulturowe i etnograficzne różni się pod względem kulinarnym. W jego granicach znajdziemy tradycje kulinarne śląskie (te najbardziej kojarzone z tym regionem), ale również zagłębiowskie, jurajskie, czy beskidzkie.
Marka „Śląskie Smaki” ma na celu pokazanie całego bogactwa kulinarnego województwa śląskiego. Tak więc festiwal odbywając się co roku w innym miejscu województwa, stara się odkryć to, co w kuchni regionalnej najbardziej autentyczne i prawdziwe.
W ramach festiwalu organizatorzy chcą podkreślić wielowymiarowość kuchni regionalnej, której zróżnicowanie wynika z odmiennej historii poszczególnych subregionów. Poprzez działania promocyjne podkreślają ich odrębność, ale także pokazują to, co dla nich wspólne i jednoczące. Kuchnia regionalna jest bowiem istotnym elementem w budowaniu wizerunku województwa. Przede wszystkim jednak – dopełnia jego obraz i pozwala zrozumieć specyfikę regionu.
Nabór drużyn do konkursu kulinarnego
Drużyny amatorskie mogą składać się od jednej do czterech osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych z jednej lub dwóch osób. Konkurs odbędzie się w trzech kategoriach. W każdej z nich uczestnicy muszą przygotować potrawy inspirowane lokalnymi tradycjami. Po trzygodzinnym gotowaniu jury będzie oceniało pełny obiad.
Zgłoszenia przyjmowane są do 6 czerwca, a wszystkie niezbędne dokumenty oraz regulamin konkursu można znaleźć na stronie internetowej organizatora.
Tegoroczna edycja odbędzie się w Zabrzu, przy stadionie piłkarskim Arena Zabrze.
POWIĄZANE WPISY
30 listopada 2023
Rozpoczęcie sezonu na Czarnej Górze. GrapaSki zaprasza na nowości na stokach
W stacji narciarskiej z podhalańskiej Czarnej Góry oprócz pierwszych szusów miłośnicy…
0 Komentarzy3 Minuty
29 listopada 2023
Accor i Grupa Allenort podpisują umowę na budowę Mövenpick Hotel Gdynia
Accor nawiązał współpracę z Grupą Allenort na realizację projektu budowy hotelu Mövenpick…
0 Komentarzy2 Minuty
29 listopada 2023
Fundacja Argan zachęca do odkrywania kultury Maroka
Nowo powstała Polsko-Marokańska Fundacja Argan, ma na celu promocję marokańskiej kultury…
0 Komentarzy2 Minuty
29 listopada 2023
Ryanair uruchamia letni rozkład lotów 2024
Ryanair poinformował o starcie letniego rozkładu lotów na 2024 rok z prawie 10 mln miejsc…
0 Komentarzy1 Minuty
29 listopada 2023
Meet the Bidder Grand Edition w Arche Hotel Krakowska. 77 wystawców z całego świata i blisko 1,5 tys. spotkań
W dniach 21-22 listopada odbył się Meet the Bidder Grand Edition, a także międzynarodowa…
0 Komentarzy6 Minuty
29 listopada 2023
PLL LOT: rusza trzecia edycja konkursu dla absolwentów na najlepsze prace dyplomowe z obszaru lotnictwa
Polskie Linie Lotnicze LOT startują z trzecią edycję konkursu, zachęcając absolwentów…
0 Komentarzy2 Minuty
28 listopada 2023
Poznaj turystyczny portal Łodzi! Lodz.Travel – Twoja baza wiedzy o Łodzi
Oficjalny turystyczny portal Łodzi Lodz.Travel to przewodnik po ofercie turystycznej…
0 Komentarzy4 Minuty
28 listopada 2023
PLL LOT wznawia loty do Aten i ogłasza nowe kierunki z Radomia
Polskie Linie Lotnicze LOT uruchomiły połączenie między Warszawą a Atenami. Samoloty…
0 Komentarzy2 Minuty
28 listopada 2023
Jak Polacy planują spędzić Boże Narodzenie?
Większa mobilność Polaków, atrakcyjne oferty i zmiany stylu życia powodują że część z nas…
0 Komentarzy5 Minuty
“Śląskie smaki” to wspaniały festiwal. Śląskie smaki to smaki mojego dzieciństwa. Ze wszystkich potraw najbardziej lubię do dziś (i tęsknię) za roladką, gumiklyjzami i modrą kapustą.
😊 nie zabraknie ich na tegorocznym Festiwalu.
Kluski ślaskie się nie nudzą