Wyniki XV Festiwalu Śląskie Smaki

W tym roku wydarzenie odbyło się na zamkowym dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział osiemnaście drużyn.
Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Złote, Srebrne oraz Brązowe Zopaski zdobyli:
Kategoria POTRAWA REGIONALNA:
1. KGW Tworków – Kołocz śląski z serem
2. Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – Żebroczka ze szpyrkami i placki pieczone na blasze ze szpyrkami
3. Restauracja Riva – Prażonki jurajskie
Kategoria PRODUKT LOKALNY:
1. Las Huberta – Wędliny z dzika
2. Zagroda na pograniczu – Sery kozie
3. Miód Bee Made – Krzysztof Widuch – Miód rzepakowy
Kategoria POTRAWA/PRODUKT INSPIROWANY TRADYCJĄ:
1. Słodka Manufaktura Leona – Czekolady
2. KGW Zabełków – Mix ciasteczek kruchuch
3. Fundacja Stare Opactwo w Rudach – Dziki żur
Dodatkowe 3 nagrody (vouchery) w każdej z kategorii wręczył:
MUNU – system gastronomiczny POS.
Nagrodą była aplikacja sprzedażowa POS wraz z zintegrowanym, własnym sklepem internetowym do zamówień online – bezpłatnie na 1 rok.
• Kategoria POTRAWA REGIONALNA – Restauracja Riva – Prażonki jurajskie
• Kategoria PRODUKT LOKALNY – Jurajski Koziołek – Kociołek Jurajski Koziołek
• Kategoria POTRAWA/PRODUKT INSPIROWANY TRADYCJĄ – Fundacja Stare Opactwo w Rudach – Dziki żur
POWIĄZANE WPISY
25 kwietnia 2025
Mazowsze Srebrnym Partnerem XVI Forum Promocji Turystycznej
Samorząd Województwa Mazowieckiego został Srebrnym Partnerem Strategicznym XVI edycji…
0 Komentarzy2 Minuty
24 kwietnia 2025
Turystyczna odwilż nad Bałtykiem. Nadmorskie miejscowości hitem wśród turystów
Sezon turystyczny na polskim wybrzeżu wyraźnie przyspiesza, mimo że dopiero co…
0 Komentarzy2 Minuty
24 kwietnia 2025
HolidayPirates umacnia pozycję dzięki strategii opartej na mediach społecznościowych
HolidayPirates umacnia swoją pozycję na rynku turystycznym dzięki strategii opartej na…
0 Komentarzy2 Minuty
24 kwietnia 2025
PLL LOT uzyskały certyfikat IATA CEIV Live Animals
Polskie Linie Lotnicze LOT uzyskały certyfikat IATA CEIV Live Animals, potwierdzający…
0 Komentarzy1 Minuty
24 kwietnia 2025
Bachledka rozpoczyna sezon letni 2025 z nową atrakcją
Ośrodek turystyczny Bachledka rozpoczyna sezon letni w dniach 17–22 kwietnia, obejmującym…
0 Komentarzy2 Minuty
24 kwietnia 2025
Raport IGHP: Marzec 2025 z niższym obłożeniem w hotelach
Wyniki marcowej ankiety przeprowadzonej przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego…
0 Komentarzy2 Minuty
24 kwietnia 2025
Dubaj i Beautiful Destinations kształcą cyfrowych profesjonalistów branży travel
Dubai Corporation for Tourism and Commerce Marketing (Visit Dubai), we współpracy z…
0 Komentarzy2 Minuty
24 kwietnia 2025
Tysiące skarg na eDreams. Ryanair wzywa hiszpańskie władze do interwencji
Ryanair wezwał hiszpańskie władze i organizacje konsumenckie do podjęcia działań w…
0 Komentarzy3 Minuty
22 kwietnia 2025
Powstało nowe branżowe stowarzyszenie. ESPT oficjalnie rozpoczęło działalność
Europejskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców Turystycznych (ESPT) oficjalnie rozpoczęło…
0 Komentarzy3 Minuty