Wrocławskie hotele Accor mają swoją pasiekę
Wrocławskie hotele marek AccorHotels są właścicielami… bez mała pół miliona pszczół. W każdym z uli pracuje ich 60 tysięcy.
30 lipca 2018 roku, w pasiece Pana Marcina zlokalizowanej na obrzeżach Wrocławia, stanęło pierwszych 7 uli zakupionych przez 7 wrocławskich hoteli. Każdy ul jest pszczelim hotelem odpowiadającym każdemu hotelowi – jest ul Sofitel Wrocław Old Town, ule Novotel Wrocław Centrum i Novotel Wrocław City, ul Mercure Wrocław Centrum, ul ibis Wrocław Centrum, ule ibis budget Wrocław Południe oraz ibis budget Wrocław Stadion.
Właściciel pasieki będzie się opiekował ulami z najwyższą starannością sztuki pszczelarskiej.
W ramach współpracy od września w każdym z hoteli organizowane będą animacje podczas śniadań, spotkania z gośćmi, z sąsiadami oraz pracownikami, podczas których pszczelarz opowiadać będzie dlaczego tak ważne jest w obecnej dobie dbanie o populację pszczół oraz jakie korzyści przynosi to naszemu środowisku i zdrowiu.
Miód AccorHotels Wrocław opakowany w specjalnie dedykowanych opakowaniach wraz z historią wrocławskeigo projektu w postaci książeczki, będzie urozmaicał ofertę śniadań, ale także będzie uzupełnieniem oferty upominkowej dla gości. Goście hotelowi będa mogli kupić miód w hotelowych butikach.
Kolejnym etapem projektu będzie monitorowanie pszczelich rodzin on-line – ten nietypowy pomysł zrodził sie od monitorownia bocianów. Projekt zakłada, aby poprzez bezpośredni przekaz internetowy obrazu na monitory umiejscowione w każdym lobby we wrocławskich hotelach wzbudzały zainteresowanie, angażowały Gości oraz uświadamiały jak ważne jest nasze środowisko naturalne.
Trzy powody akcji
1. Realizowanie założeń pogramu Planet21
2. Świadomość ekologiczna zespołów hotelowych
3. Ogromna rola pszczół w ekosystemie oraz zatrważające wyniki dot. zmniejszania się populacji pszczół (raport Greenpeace „Nie tylko miód” z 2015 roku).
Wg. Greenpeace od końca lat dziewięćdziesiątych zmniejsza się drastycznie liczba pszczelich rodzin, a na całym świecie pszczelarze obserwują tajemnicze i nagłe przypadki znikania pszczół z uli. Rola pszczół w ekosystemie jest nie do przecenienia – co trzecia łyżka jedzenia, które spożywamy, zależy od procesu zapylania. W samej Europie od zapylania przez owady uzależnionych jest ponad 4000 odmian warzyw. Pszczoły zapylają 70 proc. gatunków roślin, które gwarantują 90 proc. pożywienia.
Zaagażowanie pracowników hoteli na wrocławskim rynku we wprowadzony w 2012 roku program zrównoważonego rozwoju Planet21 nie słabnie i nie zwalnia tempa.
Cele są co raz ambitniejsze. Pomysł projektu odnoszący się do ratowania pszczół pojawił się w 2017 roku, po pojawieniu się wielu publikacji na temat wspierania bądź zakładania pasiek przez wielkie sieci hotelowe na całym świecie. Mając na uwadze charakter projektu oraz lokalizację naszych 7 hoteli usytuowanych w większości w centrum miasta, równie ważną kwestią dla nas było zachowanie najwyższych standardów bezpieczeństwa w naszym otoczeniu. Postanowiliśmy zrealizować pomysł poza terenem naszych hoteli. Spośród kilku wyselekcjonowanych pasiek, ujęła nas pasieka Marcina Musiałczyka, wyjątkowego pasjonata i profesjonalisty, który pszczelarstwem zaczął się zajmować już jako 13-latek, korzystając z doświadczenia wuja praktyka-pszczelarza. Marcin Musiałczyk nie tylko prowadzi własną pasiekę, ale także aktywnie działa w Dolnośląskim Związku Pszczelarzy, wciąż się szkoli, uczestniczy w konferencjach, chętnie prowadzi warsztaty dla dzieci i zajęcia dydaktyczne dla dorosłych. Dodatkowo zajmuje się projektowaniem ogrodów i pielęgnacją oraz doborem odpowiednich gatunków roślin miododajnych.
http://pasiekamarcina.pl/o-mnie/
POWIĄZANE WPISY
24 marca 2023
IGHP: luty znacznie lepszy niż ostatnie miesiące, ale ceny ciągle rosną
Ponad połowa hoteli w minionym miesiącu osiągnęła powyżej 50 proc. obłożenia, w tym 17…
0 Komentarzy9 Minuty
17 marca 2023
Aneta Wodyk prezeską zarządu PHH Hotele
Rada Nadzorcza spółki PHH Hotele, należącej do Grupy Kapitałowej Polski Holding Hotelowy,…
0 Komentarzy2 Minuty
15 marca 2023
Magdalena Mucha nową dyrektorką regionalną IGHP na Pomorzu
Do grona dyrektorów regionalnych Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego dołączyła…
0 Komentarzy3 Minuty
15 marca 2023
Grupa Accor otwiera w Wiedniu pierwszy hotel marki przyjaznej środowisku
Accor we współpracy z Tristar Hotel Group otworzył w Wiedniu pierwszy obiekt…
0 Komentarzy1 Minuty
14 marca 2023
A&O chce nauczyć swoich gości zrównoważonego stylu życia. Rusza pilotaż nowego programu
W a&o w Berlinie, Kopenhadze i Dreźnie na klatkach schodowych pojawiły się komiksy…
0 Komentarzy2 Minuty
13 marca 2023
Polskie Airbnb z nową funkcją bezpieczeństwa dla podróżujących w pojedynkę
Airbnb uruchomił w Polsce funkcję Solo Traveler Safety. Dane platformy pokazują, że…
0 Komentarzy2 Minuty
6 marca 2023
Grupa Accor: marka Mövenpick pojawi się w Serbii i Węgrzech
Accor dodaje do portfolio dwa nowe hotele Mövenpick na Węgrzech i w Serbii. Pierwsze…
0 Komentarzy3 Minuty
2 marca 2023
BedBooking wdraża licencje na wynajem krótkoterminowy
Wynajem krótkoterminowy (STR) to prężnie rozwijająca się część branży turystycznej. W…
0 Komentarzy2 Minuty
24 lutego 2023
Accor: przychody wyższe o 80 proc. niż w 2021. Zysk netto na poziomie 402 mln euro
Accor podsumował 2022 rok z przychodem ponad 4 224 milionów euro, co oznacza wzrost o 80…
0 Komentarzy2 Minuty