Wrocławskie hotele Accor mają swoją pasiekę
Wrocławskie hotele marek AccorHotels są właścicielami… bez mała pół miliona pszczół. W każdym z uli pracuje ich 60 tysięcy.
30 lipca 2018 roku, w pasiece Pana Marcina zlokalizowanej na obrzeżach Wrocławia, stanęło pierwszych 7 uli zakupionych przez 7 wrocławskich hoteli. Każdy ul jest pszczelim hotelem odpowiadającym każdemu hotelowi – jest ul Sofitel Wrocław Old Town, ule Novotel Wrocław Centrum i Novotel Wrocław City, ul Mercure Wrocław Centrum, ul ibis Wrocław Centrum, ule ibis budget Wrocław Południe oraz ibis budget Wrocław Stadion.
Właściciel pasieki będzie się opiekował ulami z najwyższą starannością sztuki pszczelarskiej.
W ramach współpracy od września w każdym z hoteli organizowane będą animacje podczas śniadań, spotkania z gośćmi, z sąsiadami oraz pracownikami, podczas których pszczelarz opowiadać będzie dlaczego tak ważne jest w obecnej dobie dbanie o populację pszczół oraz jakie korzyści przynosi to naszemu środowisku i zdrowiu.
Miód AccorHotels Wrocław opakowany w specjalnie dedykowanych opakowaniach wraz z historią wrocławskeigo projektu w postaci książeczki, będzie urozmaicał ofertę śniadań, ale także będzie uzupełnieniem oferty upominkowej dla gości. Goście hotelowi będa mogli kupić miód w hotelowych butikach.
Kolejnym etapem projektu będzie monitorowanie pszczelich rodzin on-line – ten nietypowy pomysł zrodził sie od monitorownia bocianów. Projekt zakłada, aby poprzez bezpośredni przekaz internetowy obrazu na monitory umiejscowione w każdym lobby we wrocławskich hotelach wzbudzały zainteresowanie, angażowały Gości oraz uświadamiały jak ważne jest nasze środowisko naturalne.
Trzy powody akcji
1. Realizowanie założeń pogramu Planet21
2. Świadomość ekologiczna zespołów hotelowych
3. Ogromna rola pszczół w ekosystemie oraz zatrważające wyniki dot. zmniejszania się populacji pszczół (raport Greenpeace „Nie tylko miód” z 2015 roku).
Wg. Greenpeace od końca lat dziewięćdziesiątych zmniejsza się drastycznie liczba pszczelich rodzin, a na całym świecie pszczelarze obserwują tajemnicze i nagłe przypadki znikania pszczół z uli. Rola pszczół w ekosystemie jest nie do przecenienia – co trzecia łyżka jedzenia, które spożywamy, zależy od procesu zapylania. W samej Europie od zapylania przez owady uzależnionych jest ponad 4000 odmian warzyw. Pszczoły zapylają 70 proc. gatunków roślin, które gwarantują 90 proc. pożywienia.
Zaagażowanie pracowników hoteli na wrocławskim rynku we wprowadzony w 2012 roku program zrównoważonego rozwoju Planet21 nie słabnie i nie zwalnia tempa.
Cele są co raz ambitniejsze. Pomysł projektu odnoszący się do ratowania pszczół pojawił się w 2017 roku, po pojawieniu się wielu publikacji na temat wspierania bądź zakładania pasiek przez wielkie sieci hotelowe na całym świecie. Mając na uwadze charakter projektu oraz lokalizację naszych 7 hoteli usytuowanych w większości w centrum miasta, równie ważną kwestią dla nas było zachowanie najwyższych standardów bezpieczeństwa w naszym otoczeniu. Postanowiliśmy zrealizować pomysł poza terenem naszych hoteli. Spośród kilku wyselekcjonowanych pasiek, ujęła nas pasieka Marcina Musiałczyka, wyjątkowego pasjonata i profesjonalisty, który pszczelarstwem zaczął się zajmować już jako 13-latek, korzystając z doświadczenia wuja praktyka-pszczelarza. Marcin Musiałczyk nie tylko prowadzi własną pasiekę, ale także aktywnie działa w Dolnośląskim Związku Pszczelarzy, wciąż się szkoli, uczestniczy w konferencjach, chętnie prowadzi warsztaty dla dzieci i zajęcia dydaktyczne dla dorosłych. Dodatkowo zajmuje się projektowaniem ogrodów i pielęgnacją oraz doborem odpowiednich gatunków roślin miododajnych.
http://pasiekamarcina.pl/o-mnie/
POWIĄZANE WPISY
12 maja 2025
Polski design w europejskim wydaniu. Nowe wnętrza hotelu Mercure Tallinn
Hotel Mercure Tallinn zyskał nowe wnętrza, zaprojektowane przez warszawskie Aure Studio…
0 Komentarzy2 Minuty
8 maja 2025
Campanile Warszawa Północ: hotel miejski jako przestrzeń społeczna i funkcjonalna
Hotel Campanile Warszawa Północ redefiniuje rolę miejskiego hotelu, łącząc funkcję…
0 Komentarzy3 Minuty
16 kwietnia 2025
Podlaski Bon Turystyczny rusza od Wielkanocy
Ponad 500 przedsiębiorców bierze udział w Programie Podlaski Bon Turystyczny. Od…
0 Komentarzy2 Minuty
24 marca 2025
Nowa odsłona B&B Hotel Wrocław Centrum. Zakończono modernizację obiektu
B&B Hotel Wrocław Centrum przeszedł kompleksową modernizację. Prace objęły zarówno…
0 Komentarzy2 Minuty
24 marca 2025
Ruszył Podlaski Bon Turystyczny
Dziś wystartowała strona Podlaskiego Bonu Turystycznego, programu mającego ożywić ruch…
0 Komentarzy3 Minuty
20 marca 2025
Tribe Krakow Old Town otwiera drzwi dla nowych talentów
Wraz z nadchodzącym otwarciem Tribe Krakow Old Town rozpoczyna się rekrutacja personelu…
0 Komentarzy2 Minuty
19 marca 2025
Sun & Snow: inwestowanie w apartamenty rekreacyjne w Polsce wciąż się opłaca
Wzrost kosztów budowy, zmieniające się preferencje klientów oraz procesy…
0 Komentarzy7 Minuty
18 marca 2025
IGHP: luty z dobrą frekwencją
Lutowe wyniki w hotelach były dobre – lepsze niż w styczniu i wyższe niż rok temu o tej…
0 Komentarzy5 Minuty
12 marca 2025
Julien Mattei nowym dyrektorem ds. inwestycji w a&o Hostels
Julien Mattei objął stanowisko dyrektora ds. inwestycji w a&o Hostels. Doświadczony…
0 Komentarzy2 Minuty
7 maja 2025
Jakie dokumenty są potrzebne, żeby wynająć samochód?
Wynajem samochodu cieszy się sporym zainteresowaniem zarówno w gronie miłośników…
0 Komentarzy4 Minuty