Wrocławskie hotele Accor mają swoją pasiekę
Wrocławskie hotele marek AccorHotels są właścicielami… bez mała pół miliona pszczół. W każdym z uli pracuje ich 60 tysięcy.
30 lipca 2018 roku, w pasiece Pana Marcina zlokalizowanej na obrzeżach Wrocławia, stanęło pierwszych 7 uli zakupionych przez 7 wrocławskich hoteli. Każdy ul jest pszczelim hotelem odpowiadającym każdemu hotelowi – jest ul Sofitel Wrocław Old Town, ule Novotel Wrocław Centrum i Novotel Wrocław City, ul Mercure Wrocław Centrum, ul ibis Wrocław Centrum, ule ibis budget Wrocław Południe oraz ibis budget Wrocław Stadion.
Właściciel pasieki będzie się opiekował ulami z najwyższą starannością sztuki pszczelarskiej.
W ramach współpracy od września w każdym z hoteli organizowane będą animacje podczas śniadań, spotkania z gośćmi, z sąsiadami oraz pracownikami, podczas których pszczelarz opowiadać będzie dlaczego tak ważne jest w obecnej dobie dbanie o populację pszczół oraz jakie korzyści przynosi to naszemu środowisku i zdrowiu.
Miód AccorHotels Wrocław opakowany w specjalnie dedykowanych opakowaniach wraz z historią wrocławskeigo projektu w postaci książeczki, będzie urozmaicał ofertę śniadań, ale także będzie uzupełnieniem oferty upominkowej dla gości. Goście hotelowi będa mogli kupić miód w hotelowych butikach.
Kolejnym etapem projektu będzie monitorowanie pszczelich rodzin on-line – ten nietypowy pomysł zrodził sie od monitorownia bocianów. Projekt zakłada, aby poprzez bezpośredni przekaz internetowy obrazu na monitory umiejscowione w każdym lobby we wrocławskich hotelach wzbudzały zainteresowanie, angażowały Gości oraz uświadamiały jak ważne jest nasze środowisko naturalne.
Trzy powody akcji
1. Realizowanie założeń pogramu Planet21
2. Świadomość ekologiczna zespołów hotelowych
3. Ogromna rola pszczół w ekosystemie oraz zatrważające wyniki dot. zmniejszania się populacji pszczół (raport Greenpeace „Nie tylko miód” z 2015 roku).
Wg. Greenpeace od końca lat dziewięćdziesiątych zmniejsza się drastycznie liczba pszczelich rodzin, a na całym świecie pszczelarze obserwują tajemnicze i nagłe przypadki znikania pszczół z uli. Rola pszczół w ekosystemie jest nie do przecenienia – co trzecia łyżka jedzenia, które spożywamy, zależy od procesu zapylania. W samej Europie od zapylania przez owady uzależnionych jest ponad 4000 odmian warzyw. Pszczoły zapylają 70 proc. gatunków roślin, które gwarantują 90 proc. pożywienia.
Zaagażowanie pracowników hoteli na wrocławskim rynku we wprowadzony w 2012 roku program zrównoważonego rozwoju Planet21 nie słabnie i nie zwalnia tempa.
Cele są co raz ambitniejsze. Pomysł projektu odnoszący się do ratowania pszczół pojawił się w 2017 roku, po pojawieniu się wielu publikacji na temat wspierania bądź zakładania pasiek przez wielkie sieci hotelowe na całym świecie. Mając na uwadze charakter projektu oraz lokalizację naszych 7 hoteli usytuowanych w większości w centrum miasta, równie ważną kwestią dla nas było zachowanie najwyższych standardów bezpieczeństwa w naszym otoczeniu. Postanowiliśmy zrealizować pomysł poza terenem naszych hoteli. Spośród kilku wyselekcjonowanych pasiek, ujęła nas pasieka Marcina Musiałczyka, wyjątkowego pasjonata i profesjonalisty, który pszczelarstwem zaczął się zajmować już jako 13-latek, korzystając z doświadczenia wuja praktyka-pszczelarza. Marcin Musiałczyk nie tylko prowadzi własną pasiekę, ale także aktywnie działa w Dolnośląskim Związku Pszczelarzy, wciąż się szkoli, uczestniczy w konferencjach, chętnie prowadzi warsztaty dla dzieci i zajęcia dydaktyczne dla dorosłych. Dodatkowo zajmuje się projektowaniem ogrodów i pielęgnacją oraz doborem odpowiednich gatunków roślin miododajnych.
http://pasiekamarcina.pl/o-mnie/
POWIĄZANE WPISY
25 lipca 2024
Rekordowe wyniki a&o w pierwszej połowie roku. Blisko 3 mln noclegów i 10 proc. wzrost przychodów
Sieć hosteli a&o odnotowała 2,98 mln noclegów, co stanowi wzrost o 5 proc. w porównaniu z…
0 Komentarzy3 Minuty
22 lipca 2024
Accor rozszerza portfolio. Mercure Szczyrk Resort nowym członkiem ALL
Accor szykuje otwarcie nowego obiektu w Polsce – Mercure Szczyrk Resort. Hotel, liczący…
0 Komentarzy2 Minuty
17 lipca 2024
Trendy w hotelarstwie: goście chcą spersonalizowanych wrażeń oraz instagramowych momentów
Właściciele hoteli stale poszukują sposobów na poprawę obsługi gości, by sprostać ich…
0 Komentarzy6 Minuty
17 lipca 2024
Hotel Arche Fabryka Samolotów w Mielnie – nowa miejscówka na mapie MICE
Rok po otwarciu Hotel Arche Fabryka Samolotów w Mielnie udostępnia nową przestrzeń…
0 Komentarzy8 Minuty
11 lipca 2024
IGHP: czerwcowe obłożenie w hotelach niższe niż rok temu
W czerwcu hotele odnotowały gorsze obłożenie w porównaniu do zeszłego roku – wynika z…
0 Komentarzy6 Minuty
11 lipca 2024
Nowy hotel Campanile otwarty na warszawskim Żeraniu
Campanile Warszawa Północ to obiekt zlokalizowany przy ul. Modlińskiej 15a w Warszawie, w…
0 Komentarzy1 Minuty
10 lipca 2024
Rafał Kincer nowym prezesem zarządu PHH
W dniu 15 lipca 2024 roku funkcję prezesa zarządu Polskiego Holdingu Hotelowego sp. z…
0 Komentarzy1 Minuty
8 lipca 2024
Nocowanie.pl: muzyczne gwiazdy przyciągają tłumy i podnoszą ceny noclegów
Im większe gwiazdy, tym droższe noclegi. Sezon festiwalowy w pełni, a wraz z nim rosną…
0 Komentarzy5 Minuty
1 lipca 2024
Nocowanie.pl: Mocny start wakacji i tłumy urlopowiczów
Polacy tłumnie ruszyli na wakacje. Zainteresowaniem cieszy się Kołobrzeg, Jastarnia i…
0 Komentarzy4 Minuty