Wrocław dołącza do przewodnika Michelin

„Obecność Wrocławia w przewodniku Michelin to dowód, że nasza gościnność, kreatywność i otwartość znajdują odbicie również na talerzach. To wielki dzień dla wrocławskiej gastronomii i całego miasta, które nie boi się sięgać po najwyższe standardy – także w smaku” – powiedział Jacek Sutryk, Prezydent Wrocławia.
Strategiczne działania miasta na rzecz gastronomii
W 2023 roku przeprowadzono międzynarodowy audyt kulinarny, który wskazał potencjał wrocławskiej sceny do obecności w prestiżowych przewodnikach. W 2024 roku zainicjowano cykl spotkań branżowych z udziałem Macieja Dobrzynieckiego, podczas których m.in. ustalono listę produktów regionalnych. Lokalność i sezonowość jest silną stroną wrocławskiej gastronomii. Przykładem jest projekt „Od pola na wrocławski stół”, który promuje skracanie łańcuchów dostaw.
Miasto inwestuje również w edukację gastronomiczną. W ramach projektu „Akademia Gastro” odbyły się liczne szkolenia, a dzięki konkursowi „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” młodzi kucharze mogą się rozwijać.
Wrocław promuje gastronomię także poprzez liczne wydarzenia – m.in. Festiwal Kulinarne Delicje, Jarmarki Świąteczne czy Festiwal Street Foodu. W tym roku miasto współorganizuje również konferencję Made For Restaurant – Cross The Borders w Hali Stulecia, która łączy pokazy kulinarne, warsztaty, panele i prezentacje lokalnych producentów.
W rankingu TOP 50 Restauratorów Forbes&FOR pięciu restauratorów z Wrocławia znalazło się w gronie najlepszych w Polsce, co podkreśla rosnącą pozycję miasta na kulinarnej mapie kraju.
POWIĄZANE WPISY
10 lipca 2025
Gubałówka zaprasza na lato 2025: plaża w górach, sport i góralski folklor
Na czas wakacji Gubałówka - jeden z najchętniej odwiedzanych ośrodków turystycznych Grupy…
0 Komentarzy1 Minuty
10 lipca 2025
Międzynarodowa agencja Kleber Group otwiera oddział w Polsce
Międzynarodowa agencja komunikacyjna Kleber Group rozpoczęła działalność na polskim…
0 Komentarzy2 Minuty
10 lipca 2025
Od Szkocji po Mazowsze. V edycja Dnia Szkockiego w Jadowie
Jadów po raz piąty zamienił się w szkocką stolicę Mazowsza. 5 lipca odbyła się kolejną…
0 Komentarzy4 Minuty
9 lipca 2025
Kiwi.com: Lotnisko w Krakowie liderem wśród zagranicznych turystów odwiedzających Polskę
Z danych Kiwi.com wynika, że w sezonie letnim 2025 roku krakowskie lotnisko stało się…
0 Komentarzy4 Minuty
9 lipca 2025
Gniezno: Widowisko „Milenium Koronacji Bolesława Chrobrego” przyciągnie 12 tys. widzów
W sierpniu 2025 roku odbędzie w Gnieźnie plenerowe widowisko historyczno-teatralne…
0 Komentarzy1 Minuty
9 lipca 2025
ESPT zaprasza na webinar z Departamentem Konsularnym MSZ
Europejskie Stowarzyszenie Przedsiębiorców Turystycznych (ESPT) zaprasza przedstawicieli…
0 Komentarzy1 Minuty
7 lipca 2025
Compensa: Polacy coraz częściej planują urlop poza latem
Rozpoczęły się letnie wakacje. Choć tradycyjnie kojarzą się z urlopem, rośnie liczba…
0 Komentarzy4 Minuty
7 lipca 2025
Ranking UIA 2024: Polska na 21. miejscu w organizacji konferencji
Polska potwierdziła swoją pozycję na arenie międzynarodowej jako atrakcyjna destynacja…
0 Komentarzy2 Minuty
7 lipca 2025
Wizz Air wspiera szkolenie astronautów z Polski i Węgier
Linia lotnicza Wizz Air uczestniczyła w przygotowaniach astronautów z Polski i Węgier do…
0 Komentarzy1 Minuty
Gratuluję Wrocławiowi dołączenia do Michelina. Ostatnio będąc w Poznaniu zjadłem kolację w jednej z takich restauracji i byłem pod dużym wrażeniem. Wszystko od chwili dostrzeżenia tej restauracji aż do jej opuszczenia było na 5-tke. W okresie swoich studiów pracowałem w takich restauracjach w Londynie i Melbourne.