W Olsztynie promowano kulinarne dziedzictwo Warmii i Mazur. Konkurs kulinarny, targi żywności i muzyka na żywo
Olsztyn słynie nie tylko z pięknych krajobrazów i bogatej historii, ale również z wyjątkowej kuchni. Dbając o zachowanie tradycji regionalnych samorząd województwa i miasta wspólnie zorganizowały targi żywności regionalnej i tradycyjnej „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur”.
Kuchnia olsztyńska czerpie inspirację z lokalnych tradycji i regionalnych skarbów kulinarnej Warmii. Miłośnicy dań mięsnych będą zadowoleni różnorodnością dań z dziczyzny. Smakosze morskich przysmaków mogą cieszyć się świeżymi rybami pochodzącymi z pobliskich jezior i rzek, takimi jak szczupak czy sielawa, przygotowanymi według tradycyjnych receptur.
Oprócz targów żywności w Olsztynie zorganizowano konkurs kulinarny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do udziału przystąpiło sześć ekip serwujących potrawy mające promować regionalne smaki i tradycje kulinarne. W tym roku wygrała restauracja Cudne Manowce z Olsztyna, która przygotowała pasztet pruski i mazurską zupę rakową z zacierkami. Drugie miejsce zajęła restauracja Gęsia Chata z Iławy, serwując zupę gulaszową z żołądków gęsich i szare kluski z okrasą z gęsiny, boczku i twarogu. Trzecie miejsce zajęła restauracja Krys-Stan z Olsztyna, która podała czerninę z szarymi kluchami i zrazy z sandacza w sosie chrzanowo-orzechowym.
Najmłodszych uczestników wydarzenia zaproszono na degustację lodów rzemieślniczych. Ania Broda z zespołem i Zespół Pieśni i Tańca „Warmia” zapewniali słuchaczom oryginalne brzmienia. Na festiwalu odbywał się również kiermasz tradycyjnych produktów, gdzie wystawcy prezentowali ryby, sery kozie, miody i naturalne oleje.
Natomiast na scenie głównej toczyła się debata dotycząca rozwoju regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w której uczestniczyli Grzegorz Łaski, lokalny producent żywności oraz właściciel „Koziej Farmy Złotna”, Paweł Kunz i Sylwia Jaskulska, członek zarządu województwa warmińsko-mazurskiego, a także Karol Okrasa, kucharz. Po debacie Karol Okrasa przygotowywał regionalne potrawy w nowej odsłonie, takie jak chłodnik szczawiowy z pokrzywą, salsa z ogórka małosolnego i opalony ser, oraz ziołowe kluseczki.
Uzupełnieniem wydarzenia były warsztaty edukacyjne Banku Żywności i działania promujące Szlak Kopernikowski.
POWIĄZANE WPISY
29 września 2023
WOT prezentuje nową publikację. Poznaj Warszawę „Nad dachami”
Warszawska Organizacja Turystyczna zaprezentowała swoją najnowszą publikację, "Nad…
0 Komentarzy1 Minuty
29 września 2023
MerlinX Srebrnym Partnerem XIII Forum Promocji Turystycznej
Już za 12 dni, 11 października w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach…
0 Komentarzy1 Minuty
27 września 2023
Środki transportu, łączcie się. O tym, jak ułatwić podróżnym przemieszczanie się porozmawiamy na XIII Forum Promocji Turystycznej
Turystyka jest ważnym sektorem gospodarki dla wielu krajów, zapewniającym znaczne dochody…
0 Komentarzy2 Minuty
26 września 2023
Akademia Liderek Turystyki w Białymstoku – inspirujące warsztaty dla kobiet w branży turystycznej
Centrum Edukacji Ekologicznej Hydropolis oraz redakcja WaszaTurystyka.pl mają przyjemność…
0 Komentarzy2 Minuty
25 września 2023
Premiera utworu Moje Mazowsze. Powstała piosenka z okazji 25-lecia samorządu województwa mazowieckiego
25 września w Basenie Artystycznym Warszawskiej Opery Kameralnej odbyła się premiera…
0 Komentarzy2 Minuty
21 września 2023
Otwarcie Parku Legend w Nowej Słupi. Magiczna podróż przez świętokrzyskie legendy
16 września 2023 roku w Nowej Słupi, niedaleko Kielc, oficjalnie otwarto nowy park…
0 Komentarzy2 Minuty
21 września 2023
Analiza SEO serwisów turystycznych w Google. Najlepsze Wakacje.pl, za nimi Itaka
Sezon urlopowy jeszcze trwa, ale już teraz warto myśleć o przyszłorocznych wakacjach.…
0 Komentarzy9 Minuty
21 września 2023
Turystyko, przygotuj się do rewolucji cyfrowej. Debata o wyzwaniach technologicznych dla branży na XIII Forum Promocji Turystycznej
Sztuczna inteligencja stała się rewolucją na miarę wymyślenia koła. Jest faktem.…
0 Komentarzy2 Minuty