W Olsztynie promowano kulinarne dziedzictwo Warmii i Mazur. Konkurs kulinarny, targi żywności i muzyka na żywo
Olsztyn słynie nie tylko z pięknych krajobrazów i bogatej historii, ale również z wyjątkowej kuchni. Dbając o zachowanie tradycji regionalnych samorząd województwa i miasta wspólnie zorganizowały targi żywności regionalnej i tradycyjnej „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur”.
Kuchnia olsztyńska czerpie inspirację z lokalnych tradycji i regionalnych skarbów kulinarnej Warmii. Miłośnicy dań mięsnych będą zadowoleni różnorodnością dań z dziczyzny. Smakosze morskich przysmaków mogą cieszyć się świeżymi rybami pochodzącymi z pobliskich jezior i rzek, takimi jak szczupak czy sielawa, przygotowanymi według tradycyjnych receptur.
Oprócz targów żywności w Olsztynie zorganizowano konkurs kulinarny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do udziału przystąpiło sześć ekip serwujących potrawy mające promować regionalne smaki i tradycje kulinarne. W tym roku wygrała restauracja Cudne Manowce z Olsztyna, która przygotowała pasztet pruski i mazurską zupę rakową z zacierkami. Drugie miejsce zajęła restauracja Gęsia Chata z Iławy, serwując zupę gulaszową z żołądków gęsich i szare kluski z okrasą z gęsiny, boczku i twarogu. Trzecie miejsce zajęła restauracja Krys-Stan z Olsztyna, która podała czerninę z szarymi kluchami i zrazy z sandacza w sosie chrzanowo-orzechowym.
Najmłodszych uczestników wydarzenia zaproszono na degustację lodów rzemieślniczych. Ania Broda z zespołem i Zespół Pieśni i Tańca „Warmia” zapewniali słuchaczom oryginalne brzmienia. Na festiwalu odbywał się również kiermasz tradycyjnych produktów, gdzie wystawcy prezentowali ryby, sery kozie, miody i naturalne oleje.
Natomiast na scenie głównej toczyła się debata dotycząca rozwoju regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w której uczestniczyli Grzegorz Łaski, lokalny producent żywności oraz właściciel „Koziej Farmy Złotna”, Paweł Kunz i Sylwia Jaskulska, członek zarządu województwa warmińsko-mazurskiego, a także Karol Okrasa, kucharz. Po debacie Karol Okrasa przygotowywał regionalne potrawy w nowej odsłonie, takie jak chłodnik szczawiowy z pokrzywą, salsa z ogórka małosolnego i opalony ser, oraz ziołowe kluseczki.
Uzupełnieniem wydarzenia były warsztaty edukacyjne Banku Żywności i działania promujące Szlak Kopernikowski.
POWIĄZANE WPISY
29 kwietnia 2024
Koreańska agencja PR otwiera drzwi na polskim rynku
Przedstawicielstwo Koreańskiej Narodowej Organizacji Turystycznej w Europie Wschodniej…
0 Komentarzy1 Minuty
26 kwietnia 2024
Polski urzędnik promuje turystykę – przejechał 280 km rowerem z Berlina do Poznania
Co robi urzędnik? Odruchowa odpowiedź na to pytanie – choć nieco krzywdząca – brzmi…
0 Komentarzy5 Minuty
26 kwietnia 2024
Gdańsk dołącza do Przewodnika Michelin
Na mocy umowy podpisanej przez Polską Organizację Turystyczną ze słynnym Przewodnikiem…
0 Komentarzy2 Minuty
25 kwietnia 2024
Rankomat.pl: szykuje się rekordowa majówka pod względem wyjazdów za granicę. Najchętniej wybieramy Włochy i Hiszpanię
Majówka w 2024 roku ma być rekordowa pod względem zagranicznych wyjazdów – z Polski…
0 Komentarzy6 Minuty
25 kwietnia 2024
Pierwsza Noc Muzeów w Sopocie już 18 maja
18 maja odbędzie się pierwsza Noc Muzeów w Sopocie. Sopocka Organizacja Turystyczna, we…
0 Komentarzy1 Minuty
25 kwietnia 2024
POT: na majówkę w tym roku wyjedzie czterech na dziesięciu Polaków
Podobnie jak w ubiegłym roku, w pierwszej połowie kwietnia zapytano mieszkańców Polski o…
0 Komentarzy6 Minuty
22 kwietnia 2024
Powstał Polski Klaster Enoturystyczny. Rośnie popularność polskich winnic
Razem z rosnącą liczbą polskich winnic, rozwija się u nas także enoturystyka. W kraju…
0 Komentarzy3 Minuty
22 kwietnia 2024
Inauguracja sezonu letniego na Dolnym Śląsku już 27–28 kwietnia
Oficjalnie letni sezon turystyczny rozpocznie się na Dolnym Śląsku 27–28 kwietnia na…
0 Komentarzy6 Minuty
19 kwietnia 2024
Ryanair wprowadza 24-godzinną wyprzedaż. Loty od 12 euro
Ryanair uruchomił dziś (19 kwietnia) największą 24-godzinną wyprzedaż błyskawiczną w tym…
0 Komentarzy1 Minuty