W Olsztynie promowano kulinarne dziedzictwo Warmii i Mazur. Konkurs kulinarny, targi żywności i muzyka na żywo
Olsztyn słynie nie tylko z pięknych krajobrazów i bogatej historii, ale również z wyjątkowej kuchni. Dbając o zachowanie tradycji regionalnych samorząd województwa i miasta wspólnie zorganizowały targi żywności regionalnej i tradycyjnej „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur”.
Kuchnia olsztyńska czerpie inspirację z lokalnych tradycji i regionalnych skarbów kulinarnej Warmii. Miłośnicy dań mięsnych będą zadowoleni różnorodnością dań z dziczyzny. Smakosze morskich przysmaków mogą cieszyć się świeżymi rybami pochodzącymi z pobliskich jezior i rzek, takimi jak szczupak czy sielawa, przygotowanymi według tradycyjnych receptur.
Oprócz targów żywności w Olsztynie zorganizowano konkurs kulinarny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do udziału przystąpiło sześć ekip serwujących potrawy mające promować regionalne smaki i tradycje kulinarne. W tym roku wygrała restauracja Cudne Manowce z Olsztyna, która przygotowała pasztet pruski i mazurską zupę rakową z zacierkami. Drugie miejsce zajęła restauracja Gęsia Chata z Iławy, serwując zupę gulaszową z żołądków gęsich i szare kluski z okrasą z gęsiny, boczku i twarogu. Trzecie miejsce zajęła restauracja Krys-Stan z Olsztyna, która podała czerninę z szarymi kluchami i zrazy z sandacza w sosie chrzanowo-orzechowym.
Najmłodszych uczestników wydarzenia zaproszono na degustację lodów rzemieślniczych. Ania Broda z zespołem i Zespół Pieśni i Tańca „Warmia” zapewniali słuchaczom oryginalne brzmienia. Na festiwalu odbywał się również kiermasz tradycyjnych produktów, gdzie wystawcy prezentowali ryby, sery kozie, miody i naturalne oleje.
Natomiast na scenie głównej toczyła się debata dotycząca rozwoju regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w której uczestniczyli Grzegorz Łaski, lokalny producent żywności oraz właściciel „Koziej Farmy Złotna”, Paweł Kunz i Sylwia Jaskulska, członek zarządu województwa warmińsko-mazurskiego, a także Karol Okrasa, kucharz. Po debacie Karol Okrasa przygotowywał regionalne potrawy w nowej odsłonie, takie jak chłodnik szczawiowy z pokrzywą, salsa z ogórka małosolnego i opalony ser, oraz ziołowe kluseczki.
Uzupełnieniem wydarzenia były warsztaty edukacyjne Banku Żywności i działania promujące Szlak Kopernikowski.
POWIĄZANE WPISY
12 lutego 2025
POT: 15 lutego rusza program wsparcia dla spotkań i wydarzeń
15 lutego 2025 roku rusza Promocyjny Program Wsparcia dla Spotkań i Wydarzeń (PPWdSW),…
0 Komentarzy5 Minuty
12 lutego 2025
PLL LOT rozpoczęły rekrutację do programu stażowego LOT Summer Internship
Polskie Linie Lotnicze LOT ponownie otwierają drzwi dla młodych talentów, ogłaszając…
0 Komentarzy3 Minuty
11 lutego 2025
Film promujący Dolny Śląsk zdobywa Grand Prix na FilmAT Festival 2024
Spot promujący Dolny Śląsk „Odkryj tajemniczy Dolny Śląsk” zdobył Grand Prix podczas XIX…
0 Komentarzy2 Minuty
10 lutego 2025
Widzimy się w Sopocie. Nowa kampania miasta zachęca turystów biznesowych
„Widzimy się w Sopocie” to hasło kampanii promocyjnej miasta prowadzonej od listopada…
0 Komentarzy3 Minuty
6 lutego 2025
Zaplanuj ferie na Mazowszu z nowym przewodnikiem MROT
Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna przygotowała przewodnik „Moda na Mazowsze.…
0 Komentarzy2 Minuty
5 lutego 2025
Więcej turystów nad Bałtykiem w ferie. Hotele notują wzrost rezerwacji
Coraz więcej turystów wybiera nadmorskie kurorty na ferie zimowe. Pomorze Zachodnie staje…
0 Komentarzy5 Minuty
5 lutego 2025
Rusza nabór do II edycji Gąsiorów Turystyki
II edycja Gąsiorów Turystyki to kolejna szansa dla młodych, ambitnych profesjonalistów z…
0 Komentarzy2 Minuty
5 lutego 2025
Branżowe Centrum Umiejętności – odpowiedź na zmieniający się rynek HGT
W dynamicznie zmieniającym się otoczeniu rynkowym Branżowe Centrum Umiejętności w…
0 Komentarzy2 Minuty
4 lutego 2025
Bilety na największe wydarzenia muzyczne 2025 roku już w sprzedaży!
Letni festiwal, koncert dla uczczenia ważnej daty, a może występ ulubionego artysty?…
0 Komentarzy2 Minuty