Święto ziemniaka na Liptowie

Słowacki Liptów znany jest jako kraina bryndzy i ziemniaka. 22 października w centrum Liptowskiego Mikulasza odbędzie się Švábkafest – festiwal poświęcony właśnie tym dwóm potrawom.
Nazwa imprezy nie jest przypadkowa, Švábka to w dialekcie liptowskim właśnie ziemniak.
Na cały piatyek centrum Liptowskiego Mikulasza zamieni się w liptowski dwór. Oczywiście głownym bohaterem imprezy będzie kuchnia regionalna – jej dania będzie prezentowac zespół kucharzy pod wodzą Ivana Rusina. Panować na stołach będą dania z ziemniaka: sałatki, babka ziemniaczan i ziemniaczany tatar. Dedustacjom towarzyszyć będą występy artystyczne, zorganizowane będą też konkursy dla dzieci.
Švábkafest ma uświęcić ziemniak, który był byliną, na której podstawie tworzyła się od XVIII wieku kuchnia liptowska. To już trzecia edycja imprezy.
Ján Blcháč, burmistrz Liptowskiego Mikulasza, powiedział: „Ziemniaki są związane z historią i kultura naszego regionu. Postanowiliśmy więc je uczić, jak na to zasługują. Przed rokiem przedstawiliśmy po raz pierwszy stare historyczne przepisy na ziemniaczane dania. Pracujemy nad tym, by ziemniaczane dania z Litowa uzyskały znak ochronny.”
Soňa Višňovská, kierownik marketingu urzędu miasta, dodała: „O tatarze zawsze się dużo mówiło, ale czy wielu z nas jadło tatar ziemniaczany? Oryginalny przepis na tatar z tutejszych ziemniaków z dodatkami pochądzacymi również z Liptowa przedstawimy podczas tegorocznego święta. Głownymi składnikami sa ziemniak, bryndza, słonina, grzyby i cebula.“
Darina Bartková, dyrektor regionalnej organizacji ruchu turystycznego regionu LIPTOV, podkreśliła: „Regionalne surowce i produkty rolne to nierozerwalna część turystyki. Liptów słynie ze swojej kuchni, chcmey by ta kuchnia była identyfikowana z Liptowe, by stała się kolejną atrakcją turystyczną regionu. Słyniemy przecież z wyroóbw z owczego sera, z tutejszych likierów a także wyrobów z ziemniaka.“
http://www.visitliptov.sk/o-liptove/liptov-news/.http://www.visitliptov.sk/o-liptove/liptov-news/.
POWIĄZANE WPISY
7 listopada 2025
Po dwóch dekadach prac Egipt otworzył Wielkie Muzeum Egipskie
Po dwóch dekadach oczekiwania, Egipt otworzył Wielkie Muzeum Egipskie w Gizie. Uroczyste…
0 Komentarzy3 Minuty
7 listopada 2025
Salzburgerland czeka na polskich narciarzy
W trakcie konferencji prasowej w Warszawie austriacki Salzburgerland przedstawił zimową…
0 Komentarzy4 Minuty
7 listopada 2025
Park Narodowy Quiçama w Angoli wpisany na listę Rezerwatów Biosfery UNESCO
UNESCO ogłosiło włączenie Parku Narodowego Quiçama w Angoli do Światowej Sieci Rezerwatów…
0 Komentarzy1 Minuty
6 listopada 2025
Węgry 2025: świąteczne jarmarki, termy i nowe atrakcje
Jesień i zima 2025 roku na Węgrzech zapowiadają się jako czas pełen wydarzeń i nowych…
0 Komentarzy3 Minuty
6 listopada 2025
Rekonstrukcja bitwy pod Austerlitz przyciągnie widzów z całej Europy
W dniach 28–30 listopada 2025 roku w Slavkovie koło Brna odbędą się uroczystości…
0 Komentarzy1 Minuty
5 listopada 2025
Amerykanie odkrywają Europę Środkowo-Wschodnią. Warszawa liderem projektu
Cztery europejskie stolice – Warszawa, Wilno, Ryga i Tallin – po raz kolejny połączyły…
0 Komentarzy2 Minuty
5 listopada 2025
Malta stawia na ekologię. Rusza projekt odnowy Błękitnej Laguny na Comino
Projekt „Blue Lagoon – Rehabilitacja” to nowy rozdział w ochronie przyrody jednej z…
0 Komentarzy4 Minuty
4 listopada 2025
Rainbow pokazuje, jak świat wita Nowy Rok
Biuro podróży Rainbow przygotowało zestawienie najciekawszych i największych obchodów…
0 Komentarzy5 Minuty
3 listopada 2025
Turcja raportuje wzrost liczby odwiedzających i przychodów w 2025 roku
Turcja opublikowała wyniki za pierwsze dziewięć miesięcy 2025 roku. Podczas konferencji…
0 Komentarzy1 Minuty










