Słowacja: kolejki górskie w Tatrach mogą ruszyć w maju

Kolejki górskie w Tatrach Wysokich mogą ruszyć już w maju
Kolejka gondolowa w Tatrzańskiej Łomnicy/fot. AG

Spółka słowacka Tatry Mountain Resorts chce uruchomić kolejki i wyciągi górskie jw Tatrach Wysokich już w maju. Według TMR transport nimi niczym nie różni się od transportu kolejowego.

Stacje narciarskie na Słowacji zostały, z powodu epidemii koronawirusa, zamknięte w tym roku długo przed końcem sezonu narciarskiego, 13 marca. Poniosły w związku z tym wielkie straty finansowe.

Kolejki jak pociagi

Za wznowieniem ruchu kolejek górskich wypowiedział się Igor Rattaj, główny akcjonariusz spółki Tatry Mountain Resorts (TMR): “Wyobrażam sob, że kolejki linowe ruszą już maju. Oczywiście transport ludzi będzie odbywał się po wprowadzeniu specjalnych środków bezpieczeństwa. Skoro możliwy jest transport kolejowy i autobusowy, dlaczego niemożliwe jest przewożenie turystów kolejkami górskimi? Jesteśmy w tej samej sytuacje co linie kolejowe – przewozimy ludzi, przewozimy ich na postawie licencji transportowej, podobnie jak pociągi. Dlaczego więc jesteśmy nierówno traktowani?

Bezpieczeństwo przede wszystkim

Według rzecznika TMR, Marina Gajaldy, spółka przygotowała listę środków, które zminimalizują ryzyko zakażenia się koronawirusem w ośrodkach górskich i stworzą warunki do bezpiecznego pobytu zarówno gości, jak i pracy personelu.
Oczywiście, po wznowieniu działalności kolejek górskich, zostanie zmniejszona ich przepustowość.

“Na przykład na krzesełku dwuosobowym będzie mogła jechać jedna osoba, na kanapie 4-osobowej – dwie osoby na brzegach kanapy, do gondoli 15 osobowej będą mogły wsiąść jednocześnie tylko 4 osoby. Transport w regularnie dezynfekowanych wagonach kolei linowych powinien być dozwolony tylko dla pasażerów z maseczkami – dodał Galajda.

Na stacjach kolejek zostaną utworzone korytarze jednokierunkowe z zaznaczonymi odstępami między ludźmi, by uniknąć gromadzenia się większej liczby osób.
TMR chce też wprowadzić bardzo rygorystyczny system kontroli zdrowia nie tylko dla turystów, ale i dla personelu.