Slovenian Workshop: zrównoważony rozwój i promocja ofert turystycznych
Po dwuletniej przerwie Słoweńska Organizacja Turystyczna Feel Slovenia zorganizowała workshop, podczas którego zaprezentowana została aktualna oferta turystyczna tego kraju. Jeszcze do niedawna wiele z tych ofert skupionych było głównie na wycieczkach objazdowych. Obecnie są one rozszerzane o aktywne formy wypoczynku.
Słowenia jest jednym z najbardziej zielonych krajów na świecie. Słynie nie tylko z piękna i różnorodnego krajobrazu, ale także z niezapomnianych przeżyć, których nie można znaleźć nigdzie indziej. Kraj pod względem powierzchni zajmuje mniejszy obszar niż województwo mazowieckie, a uważany jest przez turystów za jeden z atrakcyjniejszych regionów na świecie.
Zielona Słowenia
Słowenia jest krajem, który przywiązuje dużą wagę do dbania o środowisko. Mieszkańcy od wielu pokoleń mają w sobie mocno zakorzenioną troskę o otaczającą ich naturę. Często w ofertach turystycznych i podczas ich promocji podkreślają, że są zielonym sercem Europy. Do tego dochodzi wiele atrakcji, które przyciągają turystów o każdej porze roku. Wśród nich między innymi znajdują się malownicze krajobrazy, Alpy, winnice i miasteczka.
„Słowenia jest bardzo różnorodna, jeśli chodzi o atrakcje. Aby móc je wszystkie zobaczyć wystarczy półtoragodzinna podróż samolotem. Połączenia z prawie całej Polski do Lublany odbywają się pięć razy w tygodniu, więc kraj jest łatwo dostępny dla turystów” – mówi Paweł Kranc, menadżer projektu Visit Slovenia.
Słowenia jako Europejski Region Gastronomiczny
Gastronomia jest jednym z kluczowych elementów ofert turystycznych i ma duży wkład w promocję państwa oraz turystyki. Słowenia też ma się czym pochwalić, ponieważ posiada wiele bogatych tradycji kulinarnych, które obejmują wpływy sąsiednich krajów. Przede wszystkim duży nacisk położony jest na składniki i produkty, które muszą pochodzić od lokalnych dostawców i być wysokiej jakości. W zeszłym roku Słowenia została Europejskim Regionem Gastronomicznym. Projekt ten skupia się między innymi na edukacji w zakresie zdrowego i zrównoważonego stylu życia oraz rozwoju gastronomii.
Workshop odbył się 21 kwietnia w Warszawie. Wydarzenie było okazją do osobistych spotkań z przedstawicielami słoweńskiej branży turystycznej, regionów, hoteli i atrakcji turystycznych. Podczas wydarzenia można było również zapoznać się z najnowszymi i najważniejszymi informacjami związanymi z ofertą turystyczną Słowenii.
POWIĄZANE WPISY
17 kwietnia 2025
Arabia Saudyjska: Tajemnice piasków pustyni
Arabia Saudyjska to wciąż kraj nieco tajemniczy. W gorących piaskach pustyni kryją się…
0 Komentarzy4 Minuty
16 kwietnia 2025
Sardynia z Itaką
Itaka jako pierwszy polski touroperator rozpoczęła loty czarterowe na Sardynię już w 2008…
0 Komentarzy10 Minuty
16 kwietnia 2025
Nowe połączenia autobusowe z lotniska w Bolonii do Rawenny, Milano Marittima i Cervii
14 kwietnia 2025 roku uruchomione zostały nowe połączenia autobusowe z lotniska w Bolonii…
0 Komentarzy1 Minuty
16 kwietnia 2025
Rozkład lotów w sezonie letnim 2025: Chorwacja połączona z 122 zagranicznymi miastami
Z danych chorwackich portów lotniczych wynika, że w nadchodzącym sezonie letnim Chorwacja…
0 Komentarzy3 Minuty
16 kwietnia 2025
Drezno i Kraina Łaby podsumowały rekordowy rok 2024. Polska na czele zagranicznych rynków
Z wynikiem 117 tys. noclegów Polska po raz drugi z rzędu została największym zagranicznym…
0 Komentarzy4 Minuty
14 kwietnia 2025
Wieczór filmowy z Visit Trentino
Dnia 7 kwietnia br. odbyło się spotkanie prasowe organizowane przez Visit Trentino we…
0 Komentarzy2 Minuty
10 kwietnia 2025
Jubileusz 50-lecia Niemieckiego Szlaku Baśni.
Na konferencji prasowej w Warszawie Niemiecka Centrala Turystyki (DZT) przedstawiła…
0 Komentarzy3 Minuty
5 kwietnia 2025
Rekordowa liczba Polaków na Słowacji
Rekordowa liczba naszych rodaków odwiedziła Słowację w ubiegłym roku. Na najbliższy sezon…
0 Komentarzy3 Minuty
2 kwietnia 2025
Od muzyki po turystykę, czyli fenomen K-popu i K-dram
Koreańska popkultura od lat zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Jej…
0 Komentarzy3 Minuty